Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

Vlad Filat: Libertatea este o povară prea grea și Dodon s-a întors în sclavia lui Plahotniuc, precum un câine bătut

02 Iun. 2021, 09:27
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Iun. 2021, 09:27 // Politica //  Tatiana Rusnac

Fostul lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat, iese la rampă în prag de alegeri parlamentare anticipate, deși nu pretinde la un fotoliu de deputat în viitorul Parlament.

Într-o postare pe Facebook, Filat spune că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc ar sta în umbra blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, iar acesta speră că victoria blocului în Parlament îi va permite să-și salveze nu doar averile, dar și libertatea.

„Atacul loserilor. Perspectiva pierderii alegerilor și pericolul ajungerii în fața justiției au determinat refacerea pe față a vechii alianțe Plahotniuc-Dodon-Voronin, cu Șor pe post de satelit artificial. Fugarul laș Plahotniuc stă în umbra blocului Dodon-Voronin și speră că o victorie peseremisto-comunistă îi va permite să-și salveze nu doar averile, dar și libertatea pentru care a luat drumul pribegiei prin lumea largă”, scrie Filat.

Liberal democratul mai scrie că PLDM a devenit ținta unor atacuri din partea instituțiilor media ale lui Plahotniuc și Șor:

„În dorința de a lovi în președintele Maia Sandu și PAS, holdingul lui Plahotniuc și Șor, trecut cu arme și bagaje în tabăra lui Dodon, m-au transformat pe mine și PLDM-ul în țintă cu toate că nici eu și nici partidul nu suntem concurenți electorali. Le sugerez lui Dodon și Voronin, dacă nu sunt lași și au argumente, să atace direct concurenții lor electorali.”

Vladimir Filat este sigur că în acest scrutin din 11 iulie, comuniștii și socialiștii vor pierde. Așa cum a pierdut în 2009 PCRM-ul în fața PLDM-ului și în 2020 PSRM-ul în fața PAS-ului.

„Din păcate, Dodon nu a știut să folosească oportunitatea pe care blocul ACUM, din care făcea informal parte și PLDM, i-a oferit-o în 2019: să scape din robia lui Plahotniuc. S-a dovedit că libertatea este o povară prea grea și Dodon s-a întors în sclavia lui Plahotniuc, precum un câine bătut. În 2009 eu și PLDM-ul l-am învins pe Vladimir Voronin! În 2020 Maia Sandu l-a învins pe Dodon. Urmează iulie 2021… și aceiași pierdanți din 2009 și 2020! Lui Voronin și Dodon le place să piardă împreună!”, mai scrie Filat.

Filat susține că, în curând, va ieși în fața presei pentru a prezenta mai multe informații „despre „moștenirea” lăsată de Voronin și Dodon după 8 ani de guvernare comunistă (2001-2009): izolare, sărăcie, și lungi cozi în miez de noapte pe la porțile ambasadelor pentru vize și multe altele.”

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției