Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Unul la Botanica, altul la Cricova! Adresele unde vor staționa astăzi punctele mobile de vaccinare

02 Iun. 2021, 09:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Iun. 2021, 09:47 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Campania de imunizare în Moldova este în toi. Pe lângă centrele medicilor de familie, policlinici, moldovenii au posibilitatea să se vaccineze anti-COVID și în transportul public. Cele două centre mobile de vaccinare vor activa și astăzi și vor aștepta doritori.

Troleibuzul va staționa astăzi de la 10:00 la 18:00, pe bulevardul Decebal, în preajma intrării în Parcul „Valea Trandafirilor”. Cât despre autobuz, acesta se va afla pe tot parcursul zilei în orașul Cricova, str. Chișinăului, 90, în preajma sediului Primăriei.

Amintim că troleibuzul amenajat cu punct de vaccinare antiCOVID-19 circulă conform unui grafic prestabilit, în toate sectoarele Capitalei, iar autobuzul este destinat suburbiilor.

Cetățenii pot identifica ușor unitățile, după inscripțiile pe partea exterioară a acestora, în susţinerea Campaniei de vaccinare anti COVID-19.

Potrivit statisticii, ieri, în troleibuz și autobuz au fost vaccinate aproximativ 120 de persoane.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 16:58
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 16:58 // Life //  Realitatea.md

Online, ca și în viața reală, este important nu doar ceea ce spui – ci modul în care spui. Gândiți-vă la ultimul e-mail de lucru pe care l-ați trimis. Frazele sale s-au încheiat cu puncte sau semne de exclamare sau ai renunțat complet la punctație? A fost piperat cu emoji – sau text simplu? Și răspunsul dvs. a fost prompt sau a trebuit să vă cereți scuze pentru timpul necesar pentru a răspunde?

Acum, ia în considerare ultimul apel Zoom. V-ați verificat telefonul sau e-mailul cel puțin o dată în timpul întâlnirii? Și v-ați oprit pentru a fi siguri că celălalt vorbitor a terminat? Sau v-ați găsit întrerupându-vă frecvent propozițiile, deoarece nu ați reușit să luați în considerare întârzierile ușoare ale conexiunii?

Potrivit expertului în leadership Erica Dhawan, toate acestea sunt exemple ale „limbajului corpului nostru digital” – un concept care servește drept titlu al noii sale cărți. La fel ca limbajul corpului nostru fizic în persoană, limbajul digital al corpului se referă la indicii subtile care semnalează lucruri precum starea de spirit sau angajamentul nostru și schimbă sensul cuvintelor pe care le spunem – fie în text, la telefon sau într-un apel video.

Totuși, în contextul muncii la distanță psihologii afirmă că, comunicarea digitală este sortită la neînțelegere. De exemplu, Dhawan citează cercetării din 2005 privind modul în care oamenii interpretează sarcasmul. Per total, aproximativ 56% dintre oameni au detectat corect sarcasmul atunci când acesta a fost scris într-un e-mail în comparație cu 79% dintre persoanele care au auzit aceleași cuvinte rostite cu voce tare. Și cercetarea proprie a lui Dhawan sugerează că aceste tipuri de neînțelegeri pot duce la o pierdere majoră a productivității. Într-un sondaj recent realizat la 2.000 de angajați și manageri, ea a constatat că 70% declară că comunicarea digitală deficitară este o barieră frecventă în calea muncii lor, ducând la aproximativ patru ore de timp pierdut în fiecare săptămână. „Dacă cuantificați acest lucru, este 10% dintr-o săptămână normală de lucru”, spune ea.

Deci, ce se poate face? Dhawan evită să ofere reguli dure și rapide ale etichetei online; în schimb, este o chestiune de atenție, astfel încât să putem fi siguri că limbajul corpului nostru digital este intenționat și adecvat situației în cauză.

Emoji?!?

În primul rând, luați în considerare comunicarea scrisă, începând cu utilizarea emoji-urilor și a semnelor de punctuație, cum ar fi punctul de exclamare. Stiliștii pot râde, dar Dhawan susține că adesea ajută la clarificarea semnificațiilor cuvintelor în sine, la fel ca un dat din cap sau un zâmbet în persoană. Indiferent dacă semnalizați urgență sau entuziasm cu TOATE MAJUSCULE, nerăbdare și iritare cu un „?!?” sau aprecierea reciprocă cu un emoji de pumn, vă ajutați textul să transmită sentimentele pe care le-ați fi întruchipat în persoană.

„Cercetările arată că aproximativ de 60% până la 80% din comunicarea noastră față în față este un limbaj non-verbal, cum ar fi ritmul, pauzele, gesturile și tonul. Toate aceste indicii aduc energie și nuanțe emoționale mesajului nostru”, spune ea. „În multe privințe, punctuația și utilizarea simbolurilor într-o lume digitală sunt noile mijloace de semnalizare a acelei emoții”.

Așadar, nu vă simțiți timizi cu privire la adoptarea acestor indicii digitale mai informale, acolo unde este cazul – și fiți conștienți de faptul că alții ar putea să se aștepte la ele.

În linii mari, utilizarea punctuației și a emojiu-rilor fac parte dintr-un set mai mare de indicii care vor stabili tonul schimburilor – indiferent dacă se simt formal sau informal, cu o notă de entuziasm sau plictiseală. Alte semnale vor include salutările dvs. (indiferent dacă includeți un „Hello” prietenos la începutul mesajului sau pur și simplu vă scufundați direct) și semnătura („Cu respect” îndepărtat din punct de vedere emoțional versus un „Mulțumesc!” Entuziast).

O sursă obișnuită de anxietate este atunci când tonul mesajelor cuiva trece la jumătatea drumului printr-un schimb. Uneori, acest lucru poate fi deliberat – poate vrem să semnalăm că intrăm pe un teritoriu mai formal – în același mod în care vocea cuiva se va schimba atunci când vă spune ceva serios. Dar dacă se întâmplă fără gând, poate crea anxietate inutilă și ar trebui evitată. Și dacă, dintr-o schimbare tonală, simțiți că ceva nu este în funcțiune, Dhawan vă sugerează să ridicați telefonul și să vă adresați direct persoanei respective.

Atunci când faceți schimb de mesaje scrise – fie e-mailuri sau mesaje directe – ar trebui să vă gândiți cu atenție și la momentul răspunsurilor dvs. și la ce se poate spune despre angajamentul dvs. cu proiectul sau persoana în cauză. Este posibil să nu doriți să răspundeți la o întrebare până nu reușiți să faceți dreptate, dar întârzierea poate părea o lipsă de interes – rezultând uneori o anxietate intensă. În aceste cazuri, Dhawan vă sugerează să trimiteți un răspuns inițial scurt pentru a semnala că îi veți acorda atenție în timp util.

În cele din urmă, Dhawan crede că simpla citire corectă a mesajelor dvs. pentru a vă asigura că sensul și subtextul emoțional sunt cât se poate de clare și adecvate s-ar putea dovedi pentru a economisi timp și probleme în viitor.

Apelurile video

Nu există nicio cale ușoară în acest sens – în viziunea lui Dhawan, trebuie să acceptăm că apelurile video vor implica o anumită stăpânire. Dar ea are multe sugestii pentru a îmbunătăți experiența și a permite luarea mai ușoară a turnurilor. În apelurile de grup, oamenii ar putea fi rugați să ridice mâinile înainte de a vorbi, de exemplu. De asemenea, poate fi util să desemnați un moderator pentru apel, care să se asigure că oamenii respectă o agendă și nu se distrag.

Așa cum v-ați putea aștepta, Dhawan vă recomandă cu tărie să nu faceți multitasking în timpul acestor apeluri sau să vă lăsați distras de alte dispozitive.

„Este atât de evident dacă sunteți ocupat să vă uitați în jos la telefon, când alții încearcă să facă contact vizual video cu dvs”, spune ea. S-ar putea să credeți că nimeni nu va observa, dar semnalează o lipsă de angajament și entuziasm. Și dacă știți că ar putea exista o întrerupere – cum ar fi un alt apel – merită să avertizați oamenii în prealabil, spune ea, sau cel puțin să introduceți un mesaj în caseta de chat pentru a explica de ce ați plecat, doar pentru a sublinia respectul pentru oamenii care au rămas la întâlnire.

Încredere și putere

Indiferent de mediul în care vă aflați, Dhawan susține că ar trebui să rămâneți conștienți de doi factori – încredere și putere – în toate interacțiunile voastre. Aceste evaluări vor fi subiective, desigur, dar dacă simțiți că există un decalaj clar în oricare dintre aceste dimensiuni, trebuie să fiți mai precaut.

Acest principiu se aplică persoanelor din vârful ierarhiei, precum și celor de pe primele trepte ale scării de carieră. Un stagiar ar trebui să fie extrem de sensibil la stilul de comunicare al șefului său pentru a fi sigur că nu alunecă într-un mod nepotrivit informal. Doi colegi care au lucrat împreună frecvent și-ar putea permite să fie mai relaxați în limbajul lor corporal digital – cu mesaje mai informale -, dar chiar și atunci, s-ar putea să vă întrebați în mod regulat dacă gândiți pe aceeași lungime de undă.

În general, noi ar trebui să fim deosebit de atenți pentru a ne exprima aprecierea.

„În trecut, strângerea de mână și zâmbetul erau semnale”, spune Dhawan – dar în comunicarea online, recunoștința noastră este adesea mai puțin evidentă sau poate să nu fie deloc exprimată. Măsurile de remediere a acestui lucru ar putea fi la fel de simple ca trimiterea unui e-mail, după o întâlnire virtuală, pentru a clarifica faptul că ați apreciat contribuția cuiva sau trimiterea unui coleg junior pe un e-mail către un client, recunoscând rolul pe care l-au jucat într-un proiect.

Ca orice abilitate, perfecționarea limbajului corpului digital va necesita practică – dar câteva momente de gândire în fiecare zi pot economisi ore de anxietate și confuzie în zilele și săptămânile următoare.

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională