Curs valutar
 • EUR
  19.0855
  -0.6811%
 • USD
  18.2165
  -0.0895%
 • RUB
  0.1836
  -0.5991%
 • RON
  3.8365
  -0.6751%
 • UAH
  0.4972
  0.7039%

Fostul procuror anticorupție, Roman Statnâi, surprins locuind într-o casă de lux, în suburbia Chișinăului

03 Iun. 2021, 09:13
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
03 Iun. 2021, 09:13 // Societate //  Cristina Vlah

Fostul procuror anticorupție, Roman Statnâi, a fost surprins locuind într-o casă de lux, amplasată într-o suburbie a capitalei. Casa nu s-a regăsit niciodată în declarațiile sale de avere, fiind înregistrată pe fratele acestuia, informează Realitatea cu referire la Jurnal TV.

Potrivit sursei, la finele anului trecut, imobilul a fost pus sub sechestru într-un dosar în care Statnâi este bănuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere. Locuința are trei nivele și e amplasată pe un teren care, potrivit datelor cadastrale, are ceva mai mult de 7 ari și este înregistrată pe numele lui Alexandru Statnâi, fratele mai mic al lui Roman Statnâi.

„Sursele Jurnal TV susțin însă că, de mai mulți ani, în casa respectivă locuiește Roman Statnâi cu familia lui. Asta deși, pe parcursul carierei sale – până în 2020, când a plecat din Procuratură, Statnâi declara că locuiește cu familia într-un apartament de vreo 69 metri pătrați din Chișinău. La finele anului trecut, imobilul a fost sechestrat de procurori, într-un dosar în care Statnâi este bănuit de „escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat” ”, menționează sursa.

Avocatul lui Roman Statnâi, Sergiu Moraru, spune că imobilul nu apare în baza de date de la „Cadastru”, deoarece proprietarul nu a finalizat încă procedura de dare în exploatarea casei. „Real, la „Cadastru” a fost înregistrată o casă care avea 54 de metri pătrați. După care casa asta a fost demolată și a fost construită o altă casă cu o suprafață poate de trei sau de patru ori mai mare, dar care încă nu a fost înregistrată la „Cadastru” ”, a menționat avocatul. El a mai adăugat că imobilul putea fi construit din banii celor doi frați ai lui Roman Statnâi.

Potrivit datelor cadastrale, lotul pomicol și căsuța de vacanță au fost cumpărate de către fratele mai mic al ex-procurorului Statnâi, Alexandru Statnâi, pe când acesta avea doar 20 de ani.

Potrivit informațiilor apărute în presă, Roman Statnâi ar fi beneficiat de donații generoase din partea părinților și a rudelor apropiate de 2 milioane 873 de mii de lei.  În februarie 2020, acesta şi-a dat demisia de la Procuratura Anticorupţie, apoi a stat 30 de zile în arest preventiv, fiind bănuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat.

De asemenea, el figurează într-un dosar alături de șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Celor doi li se încriminează excesul de putere, falsul în acte publice, reţinerea ilegală şi tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate. În ambele cazuri, Statnâi pledează nevinovat.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 22:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
03 Oct. 2023, 22:28 // În Lume //  Ursu Ana

Parisul şi-a dat acordul pentru livrarea de echipament militar Armeniei, care doreşte să se protejeze de statul vecin Azerbaidjan a declarat șefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită la Erevan, relatează AFP.

Ea nu a dat detalii privind echipamentul militar, dar a dat asigurări că Parisul va acţiona în acest domeniu cu spirit de responsabilitate de ambele părţi şi fără niciun spirit de escaladare.

„Franţa şi-a dat acordul pentru încheierea de viitoare contracte cu Armenia care vor permite livrarea de echipament militar Armeniei astfel încât să îşi poată asigura apărarea”, a declarat Catherine Colonna.

Şefa diplomaţiei franceze a subliniat, de asemenea, că Azerbaidjanul, cu veniturile sale din petrol şi sprijinul turc, „nu a încetat să se înarmeze pentru a trece la acţiuni”.

Săptămâna trecută, Parisul şi-a majorat ajutorul pentru Erevan în acest an la 12,5 milioane de euro.  După ofensiva fulgerătoare din septembrie a armatei azere în Nagorno-Karabah, aproape toată populaţia de etnie armeană a republicii autoproclamate pe acest teritoriu s-a refugiat în Armenia. Structura separatistă îşi va înceta oficial existenţa la 1 ianuarie 2024.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală