Curs valutar
 • EUR
  20.4714
  0.0176%
 • USD
  18.0517
  0.0006%
 • RUB
  0.2354
  -0.8496%
 • RON
  4.1398
  0.0121%
 • UAH
  0.6374
  0.3765%

Fostul procuror anticorupție, Roman Statnâi, surprins locuind într-o casă de lux, în suburbia Chișinăului

03 Iun. 2021, 09:13
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
03 Iun. 2021, 09:13 // Societate //  Cristina Vlah

Fostul procuror anticorupție, Roman Statnâi, a fost surprins locuind într-o casă de lux, amplasată într-o suburbie a capitalei. Casa nu s-a regăsit niciodată în declarațiile sale de avere, fiind înregistrată pe fratele acestuia, informează Realitatea cu referire la Jurnal TV.

Potrivit sursei, la finele anului trecut, imobilul a fost pus sub sechestru într-un dosar în care Statnâi este bănuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere. Locuința are trei nivele și e amplasată pe un teren care, potrivit datelor cadastrale, are ceva mai mult de 7 ari și este înregistrată pe numele lui Alexandru Statnâi, fratele mai mic al lui Roman Statnâi.

„Sursele Jurnal TV susțin însă că, de mai mulți ani, în casa respectivă locuiește Roman Statnâi cu familia lui. Asta deși, pe parcursul carierei sale – până în 2020, când a plecat din Procuratură, Statnâi declara că locuiește cu familia într-un apartament de vreo 69 metri pătrați din Chișinău. La finele anului trecut, imobilul a fost sechestrat de procurori, într-un dosar în care Statnâi este bănuit de „escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat” ”, menționează sursa.

Avocatul lui Roman Statnâi, Sergiu Moraru, spune că imobilul nu apare în baza de date de la „Cadastru”, deoarece proprietarul nu a finalizat încă procedura de dare în exploatarea casei. „Real, la „Cadastru” a fost înregistrată o casă care avea 54 de metri pătrați. După care casa asta a fost demolată și a fost construită o altă casă cu o suprafață poate de trei sau de patru ori mai mare, dar care încă nu a fost înregistrată la „Cadastru” ”, a menționat avocatul. El a mai adăugat că imobilul putea fi construit din banii celor doi frați ai lui Roman Statnâi.

Potrivit datelor cadastrale, lotul pomicol și căsuța de vacanță au fost cumpărate de către fratele mai mic al ex-procurorului Statnâi, Alexandru Statnâi, pe când acesta avea doar 20 de ani.

Potrivit informațiilor apărute în presă, Roman Statnâi ar fi beneficiat de donații generoase din partea părinților și a rudelor apropiate de 2 milioane 873 de mii de lei.  În februarie 2020, acesta şi-a dat demisia de la Procuratura Anticorupţie, apoi a stat 30 de zile în arest preventiv, fiind bănuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat.

De asemenea, el figurează într-un dosar alături de șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Celor doi li se încriminează excesul de putere, falsul în acte publice, reţinerea ilegală şi tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate. În ambele cazuri, Statnâi pledează nevinovat.

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 10:53
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Ian. 2022, 10:53 // Societate //  Valentina Buză

Continuă seria ilegalităților depistate la punctele de trecere ale frontierelor, iar angajații Serviciului Vamal informează că, în perioada 14-20 ianuarie curent, vameșii au prevenit 20 tentative de trafic ilicit de mărfuri.

Potrivit informațiilor, treisprezece dintre acestea, au fost înregistrate de către inspectorii de la postul vamal Leușeni, care în rezultatul controlului vamal, au depistat următoarele bunuri nedeclarate: articole vestimentare, încălțăminte, aparate electrocasnice, parfumuri.

„Alte trei tentative de transportare ilegală a mărfurilor au fost contracarate de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. Drept urmare a controlului efectuat asupra unităților de transport de mărcile „Mercedes Sprinter”, „Land Rover” și „ Mercedes Vito”, stopate pe traseele Chișinău – Anenii Noi (primele două) și Chișinău-Gura Bâcului (cea de-a treia), au fost depistate un lot de suplimente alimentare, caviar, încălțăminte dar și alte bunuri transportate fără acte de însoțire”.

În același timp, ofițerii echipelor mobile au efectuat un alt control de specialitate la un parc de dezmembrări auto din raionul Fălești, satul Sărata Veche identificând 12 mijloace de transport cu numere străine în stare dezasamblată, care nu au fost vămuite conform procedurii legale, fiind declarate prin acțiune la introducerea în țară și vândute în parcul de dezmembrări auto.

„La posturile vamale Criva 1, Aeroportul Internațional Chișinău și Chișinău 4 (Poșta) au mai fost depistate în această perioadă țigări, cafea, articole vestimentare și alte bunuri, nedeclarate organului de control”.

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al RM.

De menționat că, bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001. Pentru mai multe informații la acest subiect, puteți consulta pagina web a Serviciului Fiscal de Stat (https://sfs.md/ro/bunuri-confiscate).

Adițional, funcționarii vamali au identificat:

 • 141 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
 • 38 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3 000 la 4 500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova. Bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001.

Dacă aveți nevoie de informații despre regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri, puteți apela la numărul de telefon: +373 22 574 184.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală