Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Un grup de experți în domeniul justiției au prezentat Cartea Albă a Justiției. Principalele constatări și recomandări

28 Sept. 2021, 19:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Sept. 2021, 19:15 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Membrii Grupului de Experți în domeniul Justiției au prezentat principalele constatări și recomandări ale Cărții Albe a Justiției, în cadrul unui eveniment public care a avut loc marți, 27 septembrie, organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice, experți din cadrul societății civile și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, care au venit cu comentarii și reacții pe marginea propunerilor de politici discutate.

Cartea Albă a Justiției, elaborată de Grupului de Experți în Domeniul Justiției (GEJ), este un document de politici alternativ care prezintă principalele progrese, constrângeri și priorități de politici în domeniul independenței și integrității sectorului justiției.

„Noi avem nevoie de măsuri urgente, dure, pentru a schimba situația deplorabilă în care se află la moment sistemul justiției. În programul de guvernare cumva am împărțit aceste măsuri în două categorii. Sunt măsuri pe care trebuie să le întreprindem pe termen scurt și de a opri cel puțin furturile care se întâmplau din banii publici și acest lucru îl facem prin schimbarea mai multor conducători de instituții care au fost propulsați pe criterii politici. Pe de altă parte, avem măsuri pe termen mediu și eu mă bucur că mai multe lucruri pe care le avem noi menționate în programul de activitate a Guvernului sunt reflectate și în Cartea Albă a Justiției, elaborată de IPRE. Acum, cel mai important lucru este ca noi să purcedem la implementarea acestor măsuri și la momentul implementării să scoatem în evidență faptul că este necesar efortul plenar atât a autorităților, cât și a societății civile”, a declarat Sergiu Litvinenco, Ministrul Justiției al Republicii Moldova.

Totodată, în cadrul evenimentului, Olesea Stamate, Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, a subliniat că, în prezent se lucrează asupra competențelor Procuraturii Anticorupție, care urmează a fi revizuite „astfel încât această instituție să fie responsabilă de investigarea cazurilor de corupție mare”.

„Recomandările elaborate în Cartea Albă a Justiției mi-au confirmat că suntem pe calea cea dreaptă, or unele din aceste acțiuni fie au fost implementate, cel puțin la nivel legislativ, fie sunt în proces de realizare. Înțelegem că este foarte mult de lucru în ceea ce ține de reformarea justiției și nu ne putem aștepta la rezultate imediate. Anumite procese, cum ar fi de exemplu evaluarea extraordinară judecătorilor și procurorilor nu are cum să se desfășoare foarte repede. Se muncește și la alte aspecte cum ar fi, de exemplu, competențele Procuraturii Anticorupție, care urmează a fi revizuite astfel încât această instituție să fie responsabilă de investigarea cazurilor de corupție mare. Totodată printre recomandările Cărții Albe am observat mai multe sugestii de care vom ține cont pe parcursul următoarei perioade și mă bucur că avem aceiași viziune pe reforma justiției”, a menționat Olesea Stamate

Pentru mai multe detalii, puteți urmări înregistrarea video a evenimentului pe rlive.md aici.

Cartea Alba a Justiției poate fi accesată aici în limba Română și aici în limba Engleză.

Evenimentul de prezentare a  Cărții Albe a Justiției este organizat în cadrul proiectului  „Grupul de Experți în domeniul Justiției”, susținut financiar de Fundația Soros Moldova.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”