Curs valutar
 • EUR
  19.9666
  0.8164%
 • USD
  18.6508
  0.1072%
 • RUB
  0.2422
  0%
 • RON
  4.0555
  0.7447%
 • UAH
  0.5050
  0.099%

Un oficial polonez a declarat că va acționa rapid cu ancheta privind incidentul cu rachete

18 Nov. 2022, 07:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
18 Nov. 2022, 07:50 // În Lume //  Redacția Realitatea

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina, a declarat că Polonia merge mai departe cu ancheta privind incidentul, adăugând că autoritățile se așteaptă să primească rezultatele în următoarele zile.

Jasina a declarat că experților ucraineni li se va permite, de asemenea, accesul la locul incidentului, subliniind că mai întâi trebuie să existe „unele aranjamente legale pentru a crea un spațiu bun pentru expertiza lor”.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că anchetatorilor ucraineni li se va permite să observe investigația, „dar când vine vorba de participarea la proceduri și de accesul la documente și informații, este nevoie de motive specifice de tratat din domeniul dreptului internațional și al acordurilor internaționale”.

„Am insistat să fim incluși în comisia internațională mixtă de investigație și deja seara târziu am primit confirmarea. Dimineața, specialiștii noștri se vor duce acolo și se vor alătura acestei comunități de profesioniști”, a spus Zelenski în timpul unei apariții la Forumul Bloomberg pentru Noua Economie.

Jasina, care a declarat pentru CNN că provine din regiunea în care a explodat racheta, a spus că starea de spirit printre prietenii și vecinii săi este „foarte, foarte tristă”.

„Amenințarea rusă este directă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Polonia și alte state europene. Acest război este împotriva noastră a tuturor, împotriva valorilor noastre, împotriva Europei, împotriva stilului nostru de viață„, a adăugat el.

Primele detalii din ancheta despre racheta prăbușită pe teritoriul său

„Astăzi există o mulțime de dovezi că una dintre rachetele care trebuiau să doboare racheta rusă nu a lovit ținta, sistemul de autodistrugere nu a funcționat, iar această rachetă, din păcate, a dus la tragedie”, a declarat Jakub Kumoch, șeful Biroului pentru Politică Internațională din cadrul cancelariei președintelui polonez Andrzej Duda.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că explozia produsă marți seară într-o localitate din Polonia aflată la granița cu Ucraina a fost provocată de o rachetă rusească doborâtă pe teritoriul polonez „fără nicio intenție de ambele părți”.

Deși nimeni nu învinovățește Ucraina pentru că s-a apărat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat încă de miercuri că nu are nicio îndoială că explozia din Polonia care a ucis două persoane nu a fost cauzată de o rachetă ucraineană, relatează Reuters.

„Nu am niciun dubiu că nu a fost racheta noastră”, a spus el citat de presa ucraineană.

Realitatea Live

21 Mart. 2023, 12:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
21 Mart. 2023, 12:26 // Actualitate //  Valentina Buză

Zeci de transportatori au ieșit astăzi, în fața Inspectoratului General Securitate Publică (INSP) din Capitală pentru a-și expune nemulțumirea față de acțiunile ilegale ale Poliției.

Mai exact, ei acuză forțele de ordine de abuz și acțiuni ilegale în raport cu cei care au transportat oameni la recentele proteste de la Chișinău.

Ei planifică să prezinte numele ofițerilor care ar fi comis încălcări, calificând acțiunile persoanelor vizate pot fi calificate drept „infracțiuni”.

„Noi vom mai veni aici cu unități de transport. Vom pleca cu flashmoburi la ambasadele Uniunii Europene. Vom depune plângeri la Procuratură pe numele polițiștilor care au admis aceste abuzuri. Sunt abuzuri pe care dorim să fim examinate”, a declarat Șeful APOTA, Oleg Alexa.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală