Proiectul cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, numită generic și Convenția de la Istanbul a fost votat astăzi în prima lectură de către Parlament.
Faptul că a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi acest subiect, PSRM și PCRM s-au arătat deranjați de acest lucru și prevederile documentului, fapt ce i-a determinat să părăsească ședința plenară.
După ce va fi ratificată Convenția de la Istanbul, adică supusă votului în lectură finală, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.
Convenţia privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice reprezintă primul instrument european care abordează problema violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice într-o manieră complexă, iar ratificarea acesteia va aduce Republica Moldova mai aproape de dezideratul de a elimina violenţa faţă de femei şi violenţa în familie şi de a atinge toleranţa zero faţă de acest fenomen.
Autoritățile responsabile vor analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenţiei. De menţionat că Republica Moldova şi până la ratificarea acestei Convenţii are obligaţia de a asigura protecţia victimelor infracţiunilor, astfel că pe toate formele de violenţă prevăzute de Convenţie sînt deja implementate la nivel naţional mai multe măsuri.
Actul normativ, adoptat la 11 mai 2011 a fost ratificat până în prezent de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. Tratatul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părţi asigură prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor şi adoptării politicilor integrate.