Curs valutar
  • EUR
    20.7703
    0.1069%
  • USD
    17.7017
    0.1232%
  • RUB
    0.2433
    0.8631%
  • RON
    4.1959
    0.0882%
  • UAH
    0.6648
    0.3761%

Un restaurant în apropiere de Tel Aviv servește pui artificial. Clienții urmăresc cum este „pregătit” de tehnicieni

23 Iun. 2021, 15:22
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
23 Iun. 2021, 15:22 // Life //  Realitatea.md

Un restaurant din apropiere de Tel Aviv, Israel, serveşte carne de pui obţinută în laborator, prezentată drept un produs ecologic ce poate răspunde cererii tot mai mari de alimente din partea unei populaţii în creştere. Restaurantul numit „The Chicken” („Puiul’”) serveşte burgeri într-un cadru inedit în care oaspeţii pot să vadă prin ferestre laboratorul în care tehnicienii lucrează în spatele unor cuve mari din inox.

În laborator, celulele extrase din ouă de pui fertilizate sunt cultivate în bioreactoare şi hrănite cu lichide de origine vegetală bogate în proteine, grăsimi, zahăr, minerale şi vitamine. Datorită acestor lichide nutritive, celulele se dezvoltă la fel ca în corpul animalului şi devin ţesut muscular şi grăsime. La sfârşitul procesului, lichidul este îndepărtat din reactorul din care este colectată carnea artificială. Rezultatul: ajunge în farfurie.

„A fost delicios”, a declarat o clientă a restaurantului, care a făcut rezervare cu câteva luni înainte. „Dacă nu ştiam, aş fi crezut că este un burger de pui ca oricare altul”.

Prima țară care a aprobat comercializarea cărnii crescute în laborator, realizată din proteine pe bază de plante este Singapore, unde în luna decembrie 2020 a fost servită în premieră carne de pui artificială la un restaurant.

Prima friptură „in vitro”, concepută din celule stem de vacă de un om de ştiinţă olandez de la Universitatea Maastricht, Mark Post, a fost prezentată în 2013. De atunci, au fost create mai multe întreprinderi în acest sector.

Pot veganii consuma pui in vitro? E carnea artificială „cușer”?

Israelianul Ido Savir, om de ştiinţă vegan, consideră că se află în „prima linie a unei revoluţii alimentare” ce urmăreşte să producă hrană, limitând în acelaşi timp impactul asupra mediului.

Carnea in vitro este o modalitate prin care s-ar putea „creşte securitatea alimentară în întreaga lume, printr-un proces durabil, prietenos cu animalele şi eficient”, a a spus el.

Producţia mondială de carne se preconizează că va creşte cu 15% până în 2027, a indicat în 2018 FAO, agenţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură.

Annabelle Silver, o altă clientă a restaurantului din Tel Aviv, care nu mai mâncase produse din carne de câţiva ani, a declarat că „este incredibil” să ai carne în farfurie fără să te simţi vinovat pentru bunăstarea animalelor. „Unul dintre motivele pentru care am devenit vegetariană este acela că (industria cărnii) nu este etică, nu este sustenabilă”, a explicat ea.

Însă puiul in vitro este carne? Vegetarienii nu sunt singurii care îşi pun această întrebare în Israel, unde mulţi localnici respectă regulile cuşer, codul alimentar al iudaismului.

Rabinul Eliezer Simcha Weisz, membru al Marele Rabinat al Israelului, consideră că obţinerea cărnii care respectă mediul şi animalele ar putea rezolva unele „probleme din lume” şi că puiul de laborator ar putea fi etichetat în curând cuşer.

Pentru activista vegană Tal Gilboa, carnea cultivată în laborator trebuie să fie mai presus de toate un prim-pas către vegetarianism. „Populaţia lumii creşte cu o viteză nebună”, iar singura modalitate de a răspunde la aceasta va fi prin tehnologie”, a declarat ea.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 15:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 15:38 // Societate //  Realitatea.md

Nicio guvernare, din toate câte s-au perindat în Republica Moldova, nu s-a remarcat prin lipsa unor intenții declarate de a reforma în vreun fel justiția, de a redresa situația și de-a spulbera pronunțata nemulțumire din societate față de acest sector. Sinceritatea intențiilor, în acest sens, s-a amestecat până la urmă deseori cu resemnarea sau a fost înlocuită, în cel mai rău caz, cu interese obscure. Va fi altfel acum? Și ce-ar trebui să se facă ca deznodământul să fie altul decât cel obișnuit. Punctul de vedere al unei magistrate, Angela Bostan, de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, a fost expus pentru Europa Liberă.

Evaluarea poate duce și duce deja la politizare

„Eu sper că această tendință și această inițiativă de evaluare cu orice preț a judecătorilor este într-adevăr îndreptată spre a evalua obiectiv corpul judecătoresc, dar nu a subordona judecătorii politic, pentru că observ că de la o vreme încoace, de când se tot vorbește de evaluare, de când avem schimbarea guvernării, unii judecători se declară foarte bine pregătiți de acea evaluare doar prin faptul că se străduie cumva să obțină acea simpatie politică, prin anumite hotărâri convenabile politicului, prin anumite acțiuni care ar fi pe placul politicului ș.a.m.d. Această evaluare nu trebuie în niciun caz să se intersecteze cu principiul separării puterilor, în primul rând, și nu trebuie să afecteze inamovibilitatea judecătorului, garanțiile sociale ale judecătorilor. Dacă vrem o evaluare obiectivă, s-o facem pe niște criterii absolut legale, constituționale, deschise și să aibă acel judecător și dreptul la un recurs efectiv”, a explicat Angela Bostan.

Potrivit acesteia, eficiență, transparență și sporirea calității actului de justiție, dar sporirea calității actului de justiție asta nu înseamnă o hotărâre plăcută, ci o hotărâre legală și înțeleaptă. „Cum credeți Dvs., va fi pe placul politicului o hotărâre foarte bine argumentată, dar care îi dă câștig de cauză cetățeanului, dar nu autorității publice? Și, invers, va fi pe placul cetățeanului acea dorință de a nu intra în contradictoriu cu politicul sau cu administrația prin susținerea oricăror decizii la nivel administrativ și respingerea oricăror contestații asupra acestora?”.

„Dacă scopul va fi controlul asupra sistemului judecătoresc, da, dacă nu va fi, eu, ca reprezentantă a sistemului judecătoresc, voi fi absolut deschisă pentru a fi evaluată și la criteriul profesionalism, integritate și tot ce vreți și de-alde mine cred că sunt minimum jumătate din sistem. În rest, rămâne pe seama acelor politicieni care vor crea acele criterii de evaluare, să nu ajungem soarta statelor vecine, în care după acea evaluare acum stă Curtea Europeană și pe bandă rulantă emite hotărâri prin care foarte dur critică acele evaluări care au avut loc și acele criterii de evaluare care au fost puse la baza pretinselor dorințe de a se reforma justiția”, a mai adăugat judecătoarea.

Materialul integral poate fi citit pe Europa Liberă.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române