Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Când se va naște primul copil în cosmos? Va fi începutul civilizației multiplanetare

21 Iun. 2021, 12:27
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
21 Iun. 2021, 12:27 // Cosmos //  Elena Putregai

Pe măsură ce competiția între națiuni și companii pentru cucerirea spațiului crește, întrebarea „când se va naște primul copil în cosmos?” nu mai stârnește speculații bizare, ci previziuni tot mai precise. „Va fi o piatră de hotar la fel de importantă ca primii pași ai umanității. O astfel de naștere ar marca începutul unei civilizații multiplanetare pentru specia umană”, scrie profesorul de astronomie Chris Impey, într-un articol din The Conversation.

În prima jumătate de secol de explorare spațială, doar guvernele au lansat sateliți și oameni pe orbita Pământului. Nu mai e cazul. Astăzi, sute de companii spațiale private construiesc o nouă industrie cu venituri anuale de 300 miliarde dolari. Astăzi, toată activitatea în spațiu este legată de Pământ. Dar în aproximativ 30 de ani, oamenii vor începe să trăiască departe de Terra și, la scurt timp după, primul copil se va naște într-o galaxie, undeva.

Cucerirea spațiului a început ca un duel pentru supremație între Statele Unite și Uniunea Sovietică, într-un concurs geopolitic cu puternice accente militare. Nou venită în această arenă este China. După un început ezitant, programul spațial chinez se dezvoltă, alimentat de un buget care a crescut recent mai rapid decât economia lor. China construiește o stație spațială, trimite sonde pe Lună și pe Marte și planifică o bază lunară. În acest ritm, va deveni în curând puterea spațială dominantă.

Guvernele vor continua să lanseze rachete, dar viitorul e al zborului spațial privat. Obiectivul lui Elon Musk pentru SpaceX este de a transporta 100 de oameni la un moment dat pe Lună, Marte și chiar mai departe, deși e încă reticent să dea date concrete.

Compania lui Jeff Bezos, Blue Origin, își propune, de asemenea, să colonizeze sistemul solar. Astfel de planuri grandioase au scepticii lor, dar vorbim despre cele mai bogate două persoane din lume.

Pentru o navă spațială, călătoria pe Marte este de aproximativ 1,000 de ori mai îndepărtată decât o excursie pe Lună, astfel încât Luna va fi prima casă departe de Pământ a umanității. China, în parteneriat cu Rusia, construiește o facilitate pe termen lung la Polul Sud dedicată zborului pe Lună, ce va fi gata între 2036 și 2045. NASA intenționează să construiască într-un deceniu pe satelitul nostru natural o așezare permanentă numită Artemis Base Camp. Ca parte a misiunii Artemis, NASA intenționează, de asemenea, să lanseze o stație spațială lunară în 2024, numită Gateway, în parteneriat cu SpaceX care, în acest fel, va reaproviziona mai ușor viitoarea colonie.

După Lună, urmează Marte. Elon Musk a declarat că intenționează să aibă o colonie pe planeta roșie până în 2050. Pentru ca o civilizație să se desprindă cu adevărat de Pământ, populația trebuie să crească, ceea ce înseamnă copii. Primii locuitori vor petrece doar câțiva ani în spațiu și e puțin probabil să întemeieze o familie. Dar odată ce oamenii își vor stabili reședința permanentă în afara Pământului, vor exista multe necunoscute. În primul rând, au fost făcute puține cercetări privind biologia sarcinii și a sănătății reproductive într-un mediu spațial sau cu gravitație redusă. Este posibil să existe pericole neașteptate pentru făt sau mamă. În al doilea rând, bebelușii sunt fragili, iar creșterea lor nu este ușoară. Infrastructura acestor baze ar trebui să fie sofisticată pentru a face posibilă o anumită versiune a vieții de familie, proces care va dura decenii.

Având în vedere aceste incertitudini, se pare că primul copil se va naște mult mai aproape de casă. Un startup olandez numit SpaceLife Origin vrea să trimită o femeie gravidă în ultimul trimestru în spațiu, doar ca să nască. Însă obstacolele juridice, medicale și etice sunt formidabile.

O altă companie, Assembly Corporation, intenționează să deschidă un hotel de lux pe orbită în 2027 numit Stația Voyager. Planurile actuale arată că ar putea găzdui 280 de oaspeți și 112 de membri ai echipajului, iar designul său permite gravitația artificială. Dar costurile vor fi, probabil, gigantice.

Părerea profesorului Chris Impey este ca undeva in jurul anului 2040 se va naste un individ unic. El ar putea avea cetățenia părinților lui sau s-ar putea naște într-o unitate operată de o corporație și să fie apatrid. Această viitoare persoană va fi primul cetățean adevărat al galaxiei.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:57 // Economie //  Cristina Vlah

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrate tot mai puține producții agricole, atât de origine animală, cât și vegetală, informează Realitatea.md.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-iunie 2021, conform estimărilor preliminare, a însumat în preţuri curente 5200,4 mil. lei, constituind 88,7%  faţă de perioada respectivă a anului 2020.

„Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 22,8% și producţiei animaliere cu 9,5%. Reducerea producţiei vegetale este cauzată în special de întârzierea față de anul precedent a campaniei de recoltare a cerealierelor de prima grupă și a altor culturi agricole, drept urmare a condițiilor climaterice specifice din acest an. Producţia animalieră s-a diminuat în principal ca urmare a scăderii efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile”, se menționează în informațiile prezentate de oficialii de la Statistică.

În întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânţate cu tutun – 95% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date, cu porumb pentru siloz și masă verde – 92%, sfeclă de zahăr – 90%, rapiţă de toamnă – 88%, grâu -75%, orz – 73%, floarea soarelui – 69%, ierburi anuale – 62% și soia – 53%. Totodată, 96% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare, 95% din suprafeţele sădite cu cartofi, 93% – din suprafeţele plantate cu legume de câmp și 74% din suprafețele însămânțate cu leguminoase pentru boabe sunt concentrate în gospodăriile populaţiei și cele ţărăneşti.

Creşterea vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-iunie 2021 față de perioada respectivă a anului precedent  în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 10,2% din cauza micșorării volumului producţiei animaliere atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 10,4% și cu 9,9%).

În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 3,3%, în gospodăriile de toate categoriile producţia  a scăzut cu 9,0% în rezultatul micşorării  acesteia în gospodăriile populației – cu 9,9%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,0% din cauza diminuării producţiei atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 6,8% și cu 5,5%).

La 1 iulie 2021, comparativ cu aceeași data a anului precedent, a fost înregistrată scăderea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de vaci și porcine în întreprinderile agricole, care a crescut, respectiv, cu 17,5% și cu 3,6%.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid