Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Bine ați venit în vara 2021 – Vara sexului

18 Iun. 2021, 10:07
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2021, 10:07 // Life //  Realitatea.md

Într-un zbor din aprilie, un utilizator Twitter a auzit un pasager care a rostit o propoziție pe care probabil nu a mai auzit-o până acum: „Vaxxed and waxed, baby, I’m ready for some action in this trip”(n.r. Vaxxed and waxed, dragă, sunt pregătit pentru ceva acțiune în această vacanță).

După mai bine de un an de izolare socială din cauza pandemiei, sentimentele se pot încadra perfect în atmosfera lunilor următoare – o perioadă în care oamenii schimbă măștile pentru un alt tip de protecție. Bine ați venit în vara 2021: vara sexului.

Împreună cu titlurile de știri care trâmbițează așa-numita „vară fierbinte vax”, unii utilizatori de aplicații de întâlniri au adoptat, de asemenea, o notă nu atât de subtilă în biografiile lor că sunt „vaXXXed”. Această predicție nebună pentru vară este atât de răspândită, încât unii experți sunt chiar îngrijorați de o posibilă creștere a ITS – Infecții cu transmitere sexuală.

Dar, pe fondul acestui hype, se va întâmpla de fapt o vară de sex?

Răspunsul este da, însă doar pentru cei care aleargă exclusiv spre împlinirea sexuală. Totuși, mai degrabă, experții în sex spun că, pe măsură ce se vaccinează mai multe persoane și interdicțiile sunt ridicate, probabilitatea este mare ca oamenii să reintre în societate și să caute orice fel de legătură profundă – nu doar sexuală.

Narațiunea de vară sexy

Mulți reclamă lunile următoare ca un fel de a doua încarnare a „Roaring Twenties”: o referință la perioada hedonistă a excesului plin care a urmat ultimei pandemii globale, gripa spaniolă din 1918. Și într-adevăr, semnele indică o vară de pasiune.

De exemplu, a început să apară un „potop de reclame excitate”, în care companiile folosesc imagini ale poftei neînfrânate pentru a lansa produsele și încadrează lunile următoare ca un sezon al sexului. Brandul de modă olandez Suitsupply a promis că „vine noul normal”, cu imagini de corpuri nud, sclipitoare, încurcate între ele; în mod similar, Diesel din Italia a organizat o campanie care reprezintă cupluri în timp ce se sărută cu pasiune.

Dar reclamele nu sunt singura indicație: comportamentul consumatorului semnalează și o vară Roaring Twenties-esque. În SUA, vânzările de prezervative au crescut cu 23% în aprilie, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Producătorul de prezervative Durex spune că a înregistrat creșteri de două cifre.

Unii psihologi sexuali spun că este într-adevăr posibil ca ratele de sex – în special sexul casual – să crească în această vară. Unul dintre principalele motive poate fi surprinzător: trauma noastră colectivă.

„Când ne confruntăm cu propria noastră mortalitate, avem tendința de a fi mai riscanți … vrem să profităm la maximum de viață”, spune Ashley Thompson, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Minnesota, SUA, specializată în domeniul uman, sexualitate și comportament.

Un scenariu puțin probabil?

Totuși, Thompson și alți experți care studiază sexul cred că, în ciuda unor semnale, predicția unei veri cu sex la scară largă, ar putea fi exagerată.

„Nu există nicio îndoială că există oameni care probabil ezită să sară înapoi în pat”, spune ea. Chiar și atunci când sexul nu este preocupat, „anxietatea la reintrare” a lui COVID-19 îi face pe oameni să se teamă de ceea ce este și nu este în totalitate sigur. Un sondaj al Asociației Psihologice Americane din martie a arătat că jumătate dintre americani se simțeau anxioși de a se angaja în orice fel de interacțiune în persoană.

Justin Garcia, director executiv al Institutului Kinsey al Universității Indiana, cea mai mare organizație de cercetare sexuală din lume, este, de asemenea, sceptic. În schimb, el consideră că cel mai probabil rezultat este că „vom vedea o revenire la linia de bază a vieții pre-pandemice și nu vom avea parte de o vară plină de desfrâu”.

În aprilie, un nou sondaj Kinsey realizat pe aproximativ 2000 de americani, mai mult de jumătate au spus că nu sunt interesați de sex de o noapte, iar 64% erau mai puțin interesați să aibă mai mult de un partener sexual la un moment dat.

Deci, în ciuda narațiunii predominante a hedonismului, Garcia consideră că este puțin probabil ca oamenii să se grăbească cu capul înapoi în petrecere. „Există multă durere și multă traumă”, spune el. „Există încă mult stres colectiv și anxietate de rezolvat în viața noastră socială.”

Pe măsură ce țările cu populații puternic vaccinate încep să revină la normal, experții susțin că nu ar trebui să ne concentrăm pe o vară plină de sex, care poate nici nu se va întâmplă. În loc să vorbim despre activitatea sexuală pe termen scurt, ar trebui să vorbim mai mult despre modul în care pandemia a afectat modul în care construim relații pe termen lung, adaugă oamenii de știință.

„Cred că oamenii vor investi mai mult în oameni”, spune Garcia. El crede că vara 2021 nu ar trebui considerată ca vara sexului, ci ca „vara socializării” – oamenii trebuie să fie sociali și să se lege între ei.

Există deja indicatori că o schimbare spre socializare este necesară. De exemplu, aplicațiile tradiționale de întâlniri sex-forward, cum ar fi Tinder și Hinge, au adăugat întâlniri video în timpul pandemiei. În timp ce instrumentul a făcut parte dintr-o strategie de supraviețuire pentru a menține oamenii în aplicații pe fondul distanțării sociale, întâlnirile video au ajuns să devină un mijloc de „a cunoaște mai mult pe cineva înainte de a se reuni”, spune Thompson.

Deci, în loc să sară pentru a satisface frustrarea sexuală, experții spun că această dorință de a vă conecta înainte de a vă întâlni și, eventual, de a avea o întâlnire sexuală este un indicator că vara aceasta va fi în schimb marcată de o reacție la singurătatea prelungită. Și abordarea acestei singurătăți prin construirea unor relații semnificative va fi cheia pentru a ne ajuta să ne hrănim sănătatea mintală, care a avut de suferit masiv în timpul pandemiei.

Este imposibil să știi ce vor face oamenii individual. Unii se pot găsi de fapt în propria vară de sex. Dar pentru majoritatea persoanelor vaccinate, este mai probabil ca acestea să iasă pur și simplu din mai mult de un an de restricții, cu o apreciere nouă pentru relațiile profunde și semnificative. În cele din urmă, următoarele luni vor marca probabil o perioadă de conexiune mai mult decât orice.

„Cred că oamenii caută pe cineva cu care să stea pe verandă câteva ore”, spune Garcia. „Animalul uman tânjește legătura emoțională a omului. Și cred că asta nu înseamnă neapărat doar sex. ”

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 12:04
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 12:04 // Life //  Mădălina Sorokovsky

O israeliană pe numele Goet Harel Segal a donat un rinichi unui băiat de 3 ani din Fâșia Gaza. Femeia s-a adresat centrului donatorilor fără să știe cine va deveni în cele din urmă beneficiarul. S-a dovedit a fi un copil din Palestina, iar acest lucru a provocat condamnări și neînțelegeri din partea familiei sale. În ciuda tuturor, femeia, cu riscul de a fi respinsă de rude, i-a salvat viața băiatului.

Donarea rinichilor nu este o practică neobișnuită în Israel. 60 la sută din familii au fost de acord să doneze organele rudelor decedate. Există, de asemenea, donatori sănătoși, care sunt gata să doneze un rinichi sau o parte a ficatului și nu numai pentru rudele lor.

Trei transplanturi de rinichi au fost efectuate recent în Israel și EAU, datorită „schimbului de rinichi” dintre cele două țări. Organele potrivite au fost găsite în altă țară și au salvat vieți.

Cu toate acestea, povestea lui Goet Segal a lui Haaretz este diferită. Rinichiul ei se potrivea unui băiat palestinian de 3 ani din Fâșia Gaza. Femeile native erau împotrivă, deoarece unele dintre rudele familiei au murit din mâinile teroriștilor, dar profesoara de grădiniță din nord a decis altfel. Și chiar i-a scris o scrisoare băiatului: 

„Nu mă cunoști, dar în curând vom fi foarte apropiați, deoarece rinichiul meu va fi în corpul tău. Sper din toată inima că această operațiune va fi încununată cu succes și că vei trăi o viață lungă, sănătoasă și plină de sens”, menționează Goet. 

Bunicul, în onoarea căruia Goet Segal a făcut acest pas, i-a spus întotdeauna că trebuie să trăiască cu sens și să respecte tradiția evreiască, în care nu există o datorie mai mare decât salvarea unei vieți.

Femeia speră că actul ei va deveni un exemplu de binefăcător în perioade de nesfârșite conflicte militare.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate