Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0696%
 • USD
  17.8869
  -0.2041%
 • RUB
  0.2454
  0.163%
 • RON
  4.3249
  0.0162%
 • UAH
  0.6663
  -0.075%

O nouă secţie, construită de la zero, inaugurată la spitalul clinic municipal „Sfânta Treime”. Bugetul alocat

18 Iun. 2021, 10:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
18 Iun. 2021, 10:13 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

La Spitalul clinic municipal „Sfînta Treime” din Capitală a fost inaugurată astăzi o nouă secție de reanimare și terapie intensivă care a fost creată de la zero. Secția are o capacitate de 14 paturi și este dotată integral pentru prestarea serviciilor de terapie intensivă.

Municipalitatea a finanțat lucrările de reparație capitală, în valoare de peste 10 milioane de lei, iar dotarea cu echipament a fost asigurată de Ministerul Sănătății, Banca Mondială și alți parteneri externi.

„Reconfirmăm că medicii sunt eroii zilei de astăzi, astfel că și statul trebuie să revadă politicile sale de suport către această categorie de profesioniști, apreciați și în străinătate. Noi avem specialiști buni, care trebuie să fie motivați să rămână acasă”, a mai spus Ceban.

Odată cu deschiderea noii secții, SCM „Sfânta Treime” va fi instituția cu cel mai mare număr de locuri pentru terapie intensivă din republică – 68.

Noua unitate structurală de terapie intensivă este asigurată cu toate conexiunile și standardele necesare pentru profilul respectiv: oxigen, ventilare, vacuum etc.

Costul total al investițiilor este de cca 50 de milioane de lei, inclusiv 10 milioane alocate de Primărie și restul sumei, cu susținerea partenerilor, a precizat directorul spitalului, Oleg Crudu.

Necesitatea creării acestei unităţi pentru sistemul medical municipal, a apărut odată cu debutul pandemiei de COVID-19, când instituţia medicală, pe lângă serviciile înalt calificate pe care le acordă pacienţilor pe diferite profiluri, tratează şi pacienţi cu coronavirus, anunță responsabilii de la Primărie.

Evenimentul a coincis cu marcarea celor 45 de ani de la fondarea instituției medicale, unde au fost prezenți: primarul General al Capitalei, viceprimarul pe probleme sociale, șeful adjunct al Direcției asistență socială și sănătate, reprezentanți a MSMPS, CNAM și USMF, directori de instituții medicale, angajați ai spitalului-gazdă etc.

Totodată, în cadrul evenimentului, lucrătorii medicali de la spital au primit diplome pentru munca depusă în prag de Ziua lucrătorului Medical și a Farmacistului.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate