Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

L-au salvat de la moarte! O echipă de medici de pe ambulanță au intervenit de urgență la un locuitor din Orhei

18 Iun. 2021, 09:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
18 Iun. 2021, 09:23 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Un locuitor al orașului Orhei, în vârstă de 63 de ani, și-a văzut moartea cu proprii ochi. S-a întâmplat, ieri, în jurul orei 16:50. Rudele acestuia au chemat medicii de pe ambulanță, după ce acesta și-a pierdut cunoștința din cauza amețelilor pe care le avea.

Potrivit reprezentanților Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, medicii au ajuns la pacient în decurs de 10 minute.

Medicii au stabilit că în jurul orei 16:30 la pacient au apărut brusc dureri violente epigastrice și stare de lipotimie în timp ce se afla în curtea casei.

„Medicul echipei de asistență medicală urgentă a evaluat pacientul și a stabilit diagnosticul prezumtiv patologie cardiacă acută. Menționăm faptul că în timpul examinării, la pacient a survenit inopinat o stare critică prin instalarea stopului cardio-respirator. Imediat au fost inițiate măsuri de resuscitare cardio – respiratorie și cerebrală (masaj cardiac; ventilație artificială a plămânilor; defibrilare; administrarea medicamentelor), care au fost soldate cu succes”, anunță CNAMUP.

Ulterior, după restabilirea și menținerea funcțiilor vitale, pacientul a fost transportat asistat în cadrul Unității de Primire Urgente al IMSP Spitalul Raional Orhei.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 08:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
17 Oct. 2021, 08:31 // Actualitate //  Realitatea.md

Miercuri, 13 octombrie, în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sistemul energetic. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu, scrie Bani.md.

Potrivit procesului-verbal al ședinței CSE, Termoelectrica va primi din rezerva de stat 16 500 de tone pentru producerea energiei termice și electrice.

Totodată, ministerele și alte autorități administrative centrale vor crea, în termen de 10 zile, comisii pentru organizarea, monitorizarea și controlul pregătirii de funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Vor pregăti, în termen de 30 de zile, planuri pentru asigurarea funcționalității, inclusiv a instituțiilor subordonate, în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale, care vor prevedea, dar nu se vor limita la: măsuri de economisire a resurselor energetice, crearea și gestionarea rezervelor de resurse energetice, adoptarea soluțiilor tehnice alternative menite să asigure funcționalitatea instituțiilor în perioada rece a anului, modificarea/ajustarea modului de operare (de exemplu în regim de muncă on- line 1a distanță) etc, vor evalua necesitățile pentru asigurarea funcționalității sectorului gestionat care nu pot fi acoperite pe interior și vor informa, în termen de 30 de zile, Comisia despre nivelul de pregătire pentru funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Pentru a face față crizei gazului, autoritățile de la Chișinău s-au adresat și Bruxellesului. Autoritățile moldovene insistă în negocierile cu Gazprom pe păstrarea formulei de preț din vechiul contract. În sezonul de vară prețul era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, când se consumă 80% din consumul total de gaz, prețul era indexat cu cotațiile produselor petroliere.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie