Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

Liderii COVAX, UNICEF și OMS somează țările bogate: Donați vaccinuri pentru țările sărace, acum!

28 Mai 2021, 16:38
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
28 Mai 2021, 16:38 // În Lume //  Valentina Buză

Liderii COVAX, mecanismul global de achiziție și livrare de vaccinuri anti Covid, au făcut, joi, un apel către guvernele țărilor bogate, de a dona urgent doze pentru țările sărace, existând o lipsă acută de 190 de milioane de doze față de calculele inițiale, parțial și din cauză că India, lovită grav de pandemie, a oprit exporturile.

COVAX a livrat peste 70 de milioane de doze în 126 de țări din februarie până acum, de la insule izolate până la zone de conflict, gestionând cea mai mare și mai complexă campanie de vaccinare din istorie. Peste 35 de țări și-au primit primele vaccinuri prin acest mecanism.

„Țările care se află într-o situație avansată în privința vaccinării populației înregistrează scăderea cazurilor de Covid, internările în spital scad și există semne ale revenirii la o viață normală. Totuși, tabloul global este mult mai îngrijorător.

Chiar dacă COVAX va avea la dispoziție cantități mai mari către finalul anului, datorită contractelor deja încheiate cu mai mulți producători, dacă nu gestionăm acum criza de vaccin, consecințele vor fi catastrofale”, se arată în apelul celor patru lideri.

„Este imperativ să asigurăm finanțarea și vaccinurile pentru COVAX chiar acum, pentru țările sărace, cu ocazia summit-ului din 2 iunie. Este nevoie ca guvernele și sectorul privat să deblocheze de urgență doze de vaccin începând cu luna iunie, și să aloce banii necesari livrării”, spune apelul COVAX, care cere „acțiuni urgente”:

 • „Finanțarea COVAX Advance Market Commitment (AMC) – mecanismul prin care sunt furnizate doze de vaccin către economiile sărace. Grație generozității donatorilor, AMC a reușit să securizeze 1.3 miliarde de vaccinuri cu livrare în 2021. Este un număr suficient pentru a asigura protejarea populației cu risc: lucrătorii din sănătate, persoanele în vârstă și cei cu boli cronice. Mai avem nevoie de încă 2 miliarde de dolari pentru a ridica cu 30% procentul de acoperire a vaccinării în țările sărace, și avem nevoie de bani până în 2 iunie, astfel încât să putem libra în 2021 și la începutul lui 2022
 • Donați vaccinuri, acum! SUA și Europa au promis să doneze 180 de milioane de doze, dar avem încă nevoie de mai multe și avem nevoie dă începem livrarea în iunie. Cel puțin 1 miliard de doze ar putea fi donate de țările bogate în 2021.
 • Țările bogate care vor primi vaccinuri în perioada următoare și au deja o rată mare de vaccinare, ar trebui să schimbe destinația de livrare către COVAX astfel încât să avem o distribuție echitabilă a vaccinurilor
 • Suspendarea măsurilor de control la export sau a altor proceduri birocratice care blochează, restricționează șau încetinesc aprovizionarea și distribuirea de vaccinuri anti Covid, materii prime și componente”.

„Este de înțeles că unele țări doresc să își vaccineze în primul rând propria populație. Dar donând vaccinuri către COVAX în paralel cu campaniile de vaccinare interne, populația cu risc de infectare poate să fie protejată la nivel global, scăzând riscul apariției de noi tulpini”, spune conducerea COVAX, care mulțumește SUA, Norvegiei, Croației, României și Portugaliei, pentru anunțurile legate de donațiile pe care doresc să le facă pentru țările aflate în nevoie  și apreciază angajamentele făcute în același sens de Franța, Germania, Italia, Noua Zeelandă, Spania, Suedia și UAE.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției