Curs valutar
 • EUR
  19.1924
  0%
 • USD
  17.6969
  0%
 • RUB
  0.1959
  0%
 • RON
  3.8575
  0%
 • UAH
  0.4432
  0%

Violență sexuală la o universitate de elită din Marea Britanie: „Nu am întâlnit o fată care să nu fi păţit ceva”

21 Iun. 2021, 08:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
21 Iun. 2021, 08:20 // În Lume //  Realitatea.md

Universitățile de elită din Marea Britanie sunt cunoscute pentru nivelul de excelență al educației. Dar acum, mii de studenți vorbesc despre abuzurile sexuale din campusuri. Emily Eisenberg acuză o imensă cultură a fricii. Studenții de la Universitatea Warwick îşi doresc un campus sigur în care să învețe și să stea fără teama că vor fi hărțuiți sau chiar violați.

Pentru multe femei din Marea Britanie, să fii studentă înseamnă şi teama constantă de agresiuni sexuale. Emily Eisenberg poate confirma acest lucru. Este studentă în primul an la Universitatea Warwick din Coventry și are colege care au fost atacate în campus.

„Nu am întâlnit o singură fată care să nu fi păţit ceva. Există tot felul de agresiuni verbale, hărțuiri, cazuri de viol, fete drogate… Peste tot e aşa”, susține studenta Emily Eisenberg.

„Să-ţi fie ruşine, Warwick!”

De câteva luni, studenții de la Warwick protestează faţă de ceea ce au denumit „cultura violului”. Emily este unul dintre organizatori. Şi ea a avut tot felul de experiențe nedorite. Una dintre ele s-a petrecut în bucătăria căminului, în timpul unei petreceri.

„Am avut un prieten apropiat care a ajuns să mă pipăie în bucătărie. După aceea le-a trimis prietenilor săi tot felul de mesaje vocale în care spunea cât e de încântat că se întoarce la universitate ca să-şi facă de cap cu mine”, povestește Emily.

„E îngrozitor să-ţi fie teamă că oricine se poate transforma într-un monstru, mai ales atunci când trăiești într-un spațiu mixt. Ți-e frică atunci când prietenii te vizitează noaptea. Nu ar trebui să fie așa. Mai ales într-un campus, unde ar trebui să fim în siguranță”, spune studenta.

Studenții acuză că vinovații scapă nepedepsiți

Studenţii iau atitudine în faţa oricărei forme de violență sexuală. Au trimis solicitări speciale conducerii universităţii și, timp de aproape două luni, un mic grup a ocupat campusul. Tinerii spun că de prea multe ori vinovații scapă nepedepsiţi, în timp ce victimele nu primesc sprijinul de care au nevoie.

„Serviciile de asistență sunt subfinanţate şi nu au personal suficient, așa că vrem să ne asigurăm că victimele beneficiază de ajutorul de care au nevoie”, explică Cai Kennedy, studentă.

Am vrut să discutăm şi cu conducerea universității, dar solicitarea pentru un interviu a fost respinsă. În schimb, administraţia a publicat o declarație pe internet, în care susţine următoarele: „Politica noastră privind comportamentul nepotrivit este clară: nu va fi tolerată, măsurile includ îmbunătățiri ale iluminatului stradal…”

Dar fetele spun că acest lucru nu este nici pe departe suficient. Chiar dacă vor trebui să rămână în corturi și să studieze pentru examene în vânt și ploaie, nu vor ceda până când administrația nu va fi de acord cu toate cererile lor.

Social media agravează situația

„E vorba în principal de schimbarea atitudinii, ei pur și simplu nu par să ia în serios această criză. Noi cerem, de asemenea, ca paznicii de aici şi personalul din campus să urmeze cursuri de pregătire, pentru că nu sunt în stare să facă față situaţiei”, explică Emily Eisenberg.

Desigur, problema nu se limitează doar la universități. Soma Sara a fost hărțuită sexual prima oară la o școală din Londra, în perioada adolescenţei. A postat pe social media ceea ce i s-a întâmplat şi foarte mulţi i-au urmărit apoi contul de Instagram.

„Imediat după ce am împărtășit acea poveste, am primit foarte multe mesaje de la aproape toţi cunoscuţii. Mi-au spus cât de mult au rezonat cu povestea mea și au început să împărtășească propriile lor povești despre viol, hărțuire și misoginism”, spune Sima Sara, inițiatoarea campaniei „Toată lumea e invitată”.

Până acum, peste 16 mii de femei și fete, inclusiv multe studente de la școli private de prestigiu, şi-au împărtășit propriile experiențe.

Soma Sara subliniază că problema nu este nici pe departe una nouă. Dar tehnologia le-a oferit vinovaților noi mijloace de a face rău.

„Răzbunările de natură sexuală, constrângerile sau filmările fără consimţământ în timpul actului sexual, toate acestea sunt exemple. Cred că social media adaugă o dimensiune complet diferită culturii violului. Agravează mult o problemă existentă”, spune Soma Sara.

Primele progrese: În premieră, băieții își denunță prietenii

Inițiativa ei a stârnit o dezbatere. S-au implicat Ministerul Educaţiei şi cel al Afacerilor Interne, iar inspectoratele şcolare au declanşat anchete ca să vadă dacă școlile acordă atenția cuvenită acestei probleme.

Studentele de la Warwick spun că și fetele, şi băieții trebuie să educați corect încă din școala primară. Prima țintă este să influențeze atitudinea studenţilor de sex masculin în interacțiunile zilnice.

„Bărbații trebuie să ştie că au şi ei o responsabilitate: să se asigure că femeile se simt în siguranță în campus”, spune un tânăr din campus.

Emily a observat un progres. „Sunt oameni care au fost complet excluşi, au renunțat la facultate. În premieră, băieții își denunță prietenii, recunosc problema și nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă”, spune tânăra.

Emily și prietenii ei speră că protestul lor va fi auzit în toată Marea Britanie. Sunt convinşi că astfel de temeri sunt peste tot, nu doar în universitatea lor.

Realitatea Live

„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
26 Mai 2024, 15:39
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
26 Mai 2024, 15:39 // Life //  Elena Putregai

Satul Țîra din raionul Florești a fost în weekend gazda celei de-a patra ediții a Festivalului Bășcuțelor. Evenimentul a reunit sute de vizitatori, transmite TV Nord.

„Noi din Italia am venit special ca să participăm. Ne trage aici la baștina noastră, ne trage sufletul, cu inima. Sperăm să continue tradiția, că-i frumoasă; Am cele mai bune impresii, cele mai frumoase. Ne bucurăm că tradițiile noastre nu-și pierd din farmec și ne bucurăm că se organizează anual acest festival; Ne place foarte mult Moldova, ne plac oamenii, sunt foarte simpli, foarte populari. Ne-au primit cu brațele deschise și vă mulțumim”.

În cadrul evenimentului a fost semnat acordul de înfrățire dintre comuna Ghindești și comuna Valea Seacă, România.

GHEORGHE FALCĂ, primarul comunei Ghindești: „Aici promovăm datinile străbune, aici promovăm portul popular, promovăm bășcuțele care sunt comori ascunse aici în satul Țîra. Satul Țîra este un sătuc, cel mai vechi din Raionul Florești. Aici a fost Ștefan cel Mare, aici a lăsat stăpânire pe oștenii lui. Bășcuțele pe care le promovăm, le promovăm pentru a atrage, pentru a dezvolta turismul rural, fiindcă sunt posibilități, sunt capacități.”

NECULAI MIRON, primar Valea Seacă: „Pentru mine sunteți minunați, Eu vă aduc un călduros salut din partea Comunei Vălea Seacă, județul Iași și chiar din partea României. Vă doresc pe parcursul acestei festivități succes la toți. Fie ca bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, este o vreme foarte frumoasă, deci Dumnezeu ține cu noi”.

Vizitatorii au putut vedea și bășcuțele din localitate.

„Cu mari emoții vin în acest sat, fiindcă aici mii-am petrecut copilăria, aici la buneii mei am crescut. De fiecare dată de când s-a deschis festivalul acesta al bășcuțelor n-am lipsit niciodată. Vin cu niște emoții și cred că aceste valori trebuie educate la tânăra generație; Îmi pare foarte bine că este un festival foarte frumos, oameni ospitalieri oameni cu tradiții vechi. Satul are 560 de ani, înseamnă că este foarte vechi. Păstrează patrimoniul nostru național, tradițiile, obiceiurile. Am fost în aceste bășcuțe, am fost primiți foarte bine, cu bucate naționale, un pahar cu vin, o vorbă bună”.

Festivalul vine să promoveze bășcuțele din această localitate, niște bordeie din piatră cu o vechime de peste o sută de ani.

MARIA FIODOROVICI, locuitoarea satului Țîra, raionul Florești: „Nu lăsăm noi să se piardă, este o amintire  de la părinți. Ei au muncit, noi trebuie să păstrăm. Cred că și copii noștri or păstra. Ce văd aceea vor face. Aici am crescut copiii și o viață nemaipomenită. Zgomotul copiilor nu-l pot uita. Ne grămădeam multe familii, iată aici aproximativ 6-7 familii cu tot cu copii încăpeau. Copii acolo, noi aici stam la masă, scoteam plăcintele și stam la masă. Totul era bine și frumos, eram tineri.”

Satul Țîra este cea mai veche localitate din raionul Florești și are 560 de ani. Acolo sunt 30 de bășcuțe locuibile. În cadrul festivalului au putut fi vizitate 12 dintre acestea.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală