Curs valutar
 • EUR
  20.5404
  -0.1339%
 • USD
  18.0378
  0.1081%
 • RUB
  0.2356
  0.1273%
 • RON
  4.1543
  -0.142%
 • UAH
  0.6339
  -0.8361%

(Studiu) Femeile cu venituri mici și educație redusă sunt cele mai expuse violenței

11 Iun. 2021, 23:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
11 Iun. 2021, 23:14 // Societate //  Cristina Vlah

Femeile care trăiesc în sărăcie, cele care nu sunt angajate în câmpul muncii și depind de prestațiile sociale sunt cele mai vulnerabile la violența în bază de gen. Acest lucru a fost conchis în baza unui studiu efectuat de către reprezentanții PNUD Moldova, informează Realitatea.md.

Abilitarea economică a femeilor ar putea fi o soluție eficientă de prevenire și combatere. Acestea sunt concluziile studiului „Evaluarea factorilor pozitivi și negativi care influențează extinderea drepturilor economice și posibilităților femeilor”, realizat în UTA Găgăuzia de experta internațională Elena Bazueva.

Studiul constată că în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani din UTA Găgăuzia, nivelul șomajului o depășește pe cea a bărbaților din aceeași categorie de vârstă. Totodată, tot mai mulți tineri cu vârsta între 15 și 29 de ani nu sunt angajați în câmpul muncii, nu participă la cursuri sau alte forme de instruiri/formare. Dintre aceștia, numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților.

Conform rezultatelor unui sondaj realizat în 2018 de OSCE, fiecare a doua femeie (45%) consideră că prietenii ei ar fi de acord că „violența față de femei este adesea provocată de victimă” (pentru comparație, în țările Uniunii Europene acest indicator este de doar 15%). În aceste condiții, mediul social nu intervine în cazurile de violență, considerându-le chestiuni private.

Bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a menționat că omenirea are nevoie de evoluție, nu de revoluție. ”Acest lucru necesită ca modelul de guvernare bazat pe pragmatism și disponibilitatea constantă de a folosi forța să fie înlocuit cu un model de guvernare bazat pe înțelepciune și pe capacitatea de a găsi un compromis chiar și în situații care par fără perspectivă. Îndemn toate femeile să creadă în ele și să învețe. Iar autoritățile, la rândul lor, vor lua măsuri pentru a se asigura că oportunitățile de învățare sunt suficiente și accesibile”, susține Irina Vlah.

Dima Al-Khatib, Reprezentantă Rezidentă, PNUD Moldova, a spus: „Problemele violenței în bază de gen și accesului femeilor pe piața muncii sunt indivizibile și există multiple bariere în acest sens – stereotipuri, educație, diferențe de salarizare, acces la oportunități de finanțare – toate acestea afectează viața femeilor și influențează dezvoltarea societății noastre. Promisiunea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă de a nu exclude pe nimeni din procesul de dezvoltare nu poate fi realizată fără a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor.”

Cercetarea a fost elaborată cu sprijinul financiar al Federației Ruse, în cadrul proiectului „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Republica Coreea, în perioada 2018-2021. Cu sprijinul acestui proiectul, la finele anului 2020 în autonomia găgăuză a fost deschis primul centru specializat pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenţei şi a copiilor acestora. Serviciul acordă asistenţă socială, psihologică şi juridică dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 15:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
19 Ian. 2022, 15:29 // Actualitate //  Maria Timofti

Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede evaluarea a integrității pentru toți candidații la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și colegiile lor. Astfel, așa numitul pre-vetting are ca scop filtrarea candidaților care au probleme de integritate, care au comis abateri de la principiile de etică și care au averi cu mult mai mari decât veniturile oficiale declarate. Sergiu Litvinenco a menționat că la elaborarea acestui proiect de lege au fost luate în calcul și recomandările Avizului Comisiei de la Veneția.

Prin urmare, înainte de a ajunge la alegeri sau la concurs, potențialii membri ai CSM și CSP urmează să fie evaluați sub aspectul integrității de o Comisie de evaluare. Comisia de evaluare va avea în componența sa 6 membri și se va pronunța prin vot referitor la rezultatele evaluării efectuate.

Astfel, trei din membrii Comisiei de evaluare vor fi numiți de către partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, aspect care prezintă relevanță în efortul guvernamental de a spori credibilitatea direcției alese de reforme și de a asigura transparența mecanismelor propuse în vederea realizării angajamentelor asumate pe plan internațional în legătură cu reformarea domeniului justiției.

Alți trei membri ai Comisiei de evaluare, care urmează a fi propuși de către Parlament să fie repartizați între majoritatea și opoziția parlamentară în mod proporțional, reieșind din numărul de mandate parlamentare deținute. Astfel, majoritatea parlamentară urmează să propună doi membri, iar opoziția – un membru.

Comisia respectivă urmează să funcționeze până la sfârșitul anului.

De menționat este faptul că inițiativa dată face parte dintr-un program de reforme în justiție promis de Guvernul Nataliei Gavrilița.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală