Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

(Studiu) Femeile cu venituri mici și educație redusă sunt cele mai expuse violenței

11 Iun. 2021, 23:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
11 Iun. 2021, 23:14 // Societate //  Cristina Vlah

Femeile care trăiesc în sărăcie, cele care nu sunt angajate în câmpul muncii și depind de prestațiile sociale sunt cele mai vulnerabile la violența în bază de gen. Acest lucru a fost conchis în baza unui studiu efectuat de către reprezentanții PNUD Moldova, informează Realitatea.md.

Abilitarea economică a femeilor ar putea fi o soluție eficientă de prevenire și combatere. Acestea sunt concluziile studiului „Evaluarea factorilor pozitivi și negativi care influențează extinderea drepturilor economice și posibilităților femeilor”, realizat în UTA Găgăuzia de experta internațională Elena Bazueva.

Studiul constată că în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani din UTA Găgăuzia, nivelul șomajului o depășește pe cea a bărbaților din aceeași categorie de vârstă. Totodată, tot mai mulți tineri cu vârsta între 15 și 29 de ani nu sunt angajați în câmpul muncii, nu participă la cursuri sau alte forme de instruiri/formare. Dintre aceștia, numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților.

Conform rezultatelor unui sondaj realizat în 2018 de OSCE, fiecare a doua femeie (45%) consideră că prietenii ei ar fi de acord că „violența față de femei este adesea provocată de victimă” (pentru comparație, în țările Uniunii Europene acest indicator este de doar 15%). În aceste condiții, mediul social nu intervine în cazurile de violență, considerându-le chestiuni private.

Bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a menționat că omenirea are nevoie de evoluție, nu de revoluție. ”Acest lucru necesită ca modelul de guvernare bazat pe pragmatism și disponibilitatea constantă de a folosi forța să fie înlocuit cu un model de guvernare bazat pe înțelepciune și pe capacitatea de a găsi un compromis chiar și în situații care par fără perspectivă. Îndemn toate femeile să creadă în ele și să învețe. Iar autoritățile, la rândul lor, vor lua măsuri pentru a se asigura că oportunitățile de învățare sunt suficiente și accesibile”, susține Irina Vlah.

Dima Al-Khatib, Reprezentantă Rezidentă, PNUD Moldova, a spus: „Problemele violenței în bază de gen și accesului femeilor pe piața muncii sunt indivizibile și există multiple bariere în acest sens – stereotipuri, educație, diferențe de salarizare, acces la oportunități de finanțare – toate acestea afectează viața femeilor și influențează dezvoltarea societății noastre. Promisiunea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă de a nu exclude pe nimeni din procesul de dezvoltare nu poate fi realizată fără a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor.”

Cercetarea a fost elaborată cu sprijinul financiar al Federației Ruse, în cadrul proiectului „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Republica Coreea, în perioada 2018-2021. Cu sprijinul acestui proiectul, la finele anului 2020 în autonomia găgăuză a fost deschis primul centru specializat pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenţei şi a copiilor acestora. Serviciul acordă asistenţă socială, psihologică şi juridică dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 11:56
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
17 Oct. 2021, 11:56 // În Lume //  Valentina Buză

Deputatul britanic David Emess, în vârstă de 69 de ani, a murit după ce a fost înjunghiat de mai multe ori în timp ce era la o întâlnire cu alegătorii într-o sală de recepție dintr-o biserică din Lee-on-Sea. Potrivit informațiilor, incidentul a avut loc la data de 15 octombrie curent.

Potrivit poliției din Essex, medicii i-au acordat primul ajutor deputatului, însă acesta a murit la fața locului. Oamenii legii au găsit cuțitul și au reținut, de asemenea, un tânăr de 25 de ani suspectat de săvârșirea unei infracțiuni. Motivele crimei nu au fost raportate.

David Emess era membru al Parlamentului britanic din 1983. El s-a opus avortului și a acordat atenție problemei bunăstării animalelor. În 2015, a primit titlul de Knight Bachelor pentru serviciul său. Era căsătorit și avea cinci copii.

De menționat că, nu este prima dată când un membru al Parlamentului britanic este atacat. În 2016, cu o săptămână înainte de referendumul Brexit (ieșirea Marii Britanii din UE), deputatul laburist de opoziție, Joe Cox, în vârstă de 41 de ani, care militase pentru aderarea la UE, a fost ucis după întâlnirea cu alegătorii. Ultra-dreapta Thomas Meir a înjunghiat-o pe femeie de mai multe ori și apoi a împușcat-o de trei ori cu un pistol.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie