Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

(Studiu) Femeile cu venituri mici și educație redusă sunt cele mai expuse violenței

11 Iun. 2021, 23:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
11 Iun. 2021, 23:14 // Societate //  Cristina Vlah

Femeile care trăiesc în sărăcie, cele care nu sunt angajate în câmpul muncii și depind de prestațiile sociale sunt cele mai vulnerabile la violența în bază de gen. Acest lucru a fost conchis în baza unui studiu efectuat de către reprezentanții PNUD Moldova, informează Realitatea.md.

Abilitarea economică a femeilor ar putea fi o soluție eficientă de prevenire și combatere. Acestea sunt concluziile studiului „Evaluarea factorilor pozitivi și negativi care influențează extinderea drepturilor economice și posibilităților femeilor”, realizat în UTA Găgăuzia de experta internațională Elena Bazueva.

Studiul constată că în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani din UTA Găgăuzia, nivelul șomajului o depășește pe cea a bărbaților din aceeași categorie de vârstă. Totodată, tot mai mulți tineri cu vârsta între 15 și 29 de ani nu sunt angajați în câmpul muncii, nu participă la cursuri sau alte forme de instruiri/formare. Dintre aceștia, numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților.

Conform rezultatelor unui sondaj realizat în 2018 de OSCE, fiecare a doua femeie (45%) consideră că prietenii ei ar fi de acord că „violența față de femei este adesea provocată de victimă” (pentru comparație, în țările Uniunii Europene acest indicator este de doar 15%). În aceste condiții, mediul social nu intervine în cazurile de violență, considerându-le chestiuni private.

Bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a menționat că omenirea are nevoie de evoluție, nu de revoluție. ”Acest lucru necesită ca modelul de guvernare bazat pe pragmatism și disponibilitatea constantă de a folosi forța să fie înlocuit cu un model de guvernare bazat pe înțelepciune și pe capacitatea de a găsi un compromis chiar și în situații care par fără perspectivă. Îndemn toate femeile să creadă în ele și să învețe. Iar autoritățile, la rândul lor, vor lua măsuri pentru a se asigura că oportunitățile de învățare sunt suficiente și accesibile”, susține Irina Vlah.

Dima Al-Khatib, Reprezentantă Rezidentă, PNUD Moldova, a spus: „Problemele violenței în bază de gen și accesului femeilor pe piața muncii sunt indivizibile și există multiple bariere în acest sens – stereotipuri, educație, diferențe de salarizare, acces la oportunități de finanțare – toate acestea afectează viața femeilor și influențează dezvoltarea societății noastre. Promisiunea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă de a nu exclude pe nimeni din procesul de dezvoltare nu poate fi realizată fără a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor.”

Cercetarea a fost elaborată cu sprijinul financiar al Federației Ruse, în cadrul proiectului „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Republica Coreea, în perioada 2018-2021. Cu sprijinul acestui proiectul, la finele anului 2020 în autonomia găgăuză a fost deschis primul centru specializat pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenţei şi a copiilor acestora. Serviciul acordă asistenţă socială, psihologică şi juridică dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 09:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Beregoi
25 Iun. 2021, 09:53 // În Lume //  Petru Beregoi

Canada nu a găsit nicio dovadă că doborârea de către Iran a avionului de pasageri ucrainean anul trecut a fost premeditată şi a condamnat ceea ce a numit incompetenţa şi nepăsarea celor responsabili, într-un raport publicat recent.

Conform documentului, o echipă specială de criminalişti canadieni însărcinată cu examinarea tuturor informaţiilor disponibile despre incident, inclusiv a celor clasificate, „nu a găsit nicio dovadă că oficiali iranieni au ordonat doborârea avionului sau că a fost premeditată”.

Ministrul canadian de externe, Marc Garneau, a recunoscut că nu există nicio dovadă că atacul asupra avionului a fost „premeditat”. Însă, Iranul „nu este în niciun caz exonerat de răspundere, poartă o responsabilitate deplină şi completă pentru ceea ce s-a întâmplat din cauza unei combinaţii de incompetenţă, a lipsei de responsabilitate, a unui eşec total al lanţului de comandă şi control”, a spus el.

De asemenea, ministrul a acuzat Iranul că nu şi-a închis spaţiul aerian şi „că nici măcar nu a informat avionul care decola că se află într-o zonă de risc”.

„Faptele sunt clare, Iranul este responsabil pentru moartea a 176 de oameni nevinovaţi”, a conchis ministrul, amintind că ţările implicate în această tragedie aşteaptă răspunsul Teheranului la cererile lor de despăgubiri. Multe întrebări importante rămân fără răspuns din partea Teheranului şi ridică temeri privind repetarea unei astfel de tragedii, a explicat el.

„Zborul PS752 a fost doborât din cauza nepăsării, incompetenţei şi a dispreţului faţă de viaţa umană”, se spune în raport. De asemenea, în text se afirmă că relatarea oficială a evenimentelor de către Iran este înşelătoare şi superficială şi că ignoră în mod deliberat factori cheie.

Amintim că, zborul PS752 al Ukraine International Airlines (UIA) care zbura de la Teheran la Kiev s-a prăbuşit pe 8 ianuarie 2020 la scurt timp după decolare, cu 176 de persoane la bord, dintre care 55 de cetăţeni canadieni şi 30 de rezidenţi permanenţi. Trei zile mai târziu, forţele armate iraniene au recunoscut că au doborât avionul şi au dat vina pe o „greşeală dezastruoasă” a forţelor aflate în stare de alertă maximă în timpul unei confruntări cu Statele Unite.

În noaptea tragediei, apărarea aeriană a Iranului era în alertă maximă. Iranul tocmai atacase o bază folosită de armata americană în Irak, ca represalii la eliminarea, cu cinci zile mai devreme, într-un atac american la Bagdad, a generalului Qassem Soleimani, arhitectul strategiei regionale a Iranului, şi aştepta un răspuns din partea Washingtonului.

„Oficiali de rang înalt ai regimului au luat deciziile care au dus la această tragedie, iar lumea nu trebuie să le permită să se ascundă cu impunitate în spatele unei mâini de ţapi ispăşitori de rang inferior”, conform documentului guvernului canadian.

În raportul său final prezentat în martie, Organizaţia Aviaţiei Civile Iraniene (CAO) a pus prăbuşirea pe seama unui radar reglat necorespunzător şi a unei erori a unui operator de apărare aeriană. Iranul a pus sub acuzare 10 oficiali. Ucraina a denunţat o „încercare cinică de a ascunde adevăratele cauze”, iar Ottawa a declarat că raportul este „incomplet” şi nu are „dovezi tangibile”.

„În contextul unor operaţiuni militare, o reglare greşită de această natură ar fi trebuit să fie detectată”, conchide raportul, adăugând că Iranul nu a reuşit să ofere o „explicaţie credibilă” cu privire la motivul pentru care aeronava a fost ţintită.