Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

CSJ: Guvernul și-a onorat obligațiunile în dosarul „Gemeni” conform deciziei CtEDO

12 Iun. 2021, 06:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
12 Iun. 2021, 06:30 // Actualitate //  Cristina Vlah

Guvernul și-a onorat în totalitate obligația de executare a hotărârii CtEDO în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova. Acest lucru a fost constatat de către Curtea Supremă de Justiție, privind cauza „Gemeni”, informează Realitatea.md.

Prin hotărârea Curții  Europene a Drepturilor Omului în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova (nr. 1988/06) din 18 februarie 2020, reclamanților le-au fost acordate despăgubiri pentru prejudiciul moral și material.

CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova, inter alia, fie să le restituie aproximativ o treime din imobilele care le reveniseră reclamanților după lichidarea S.A. „Gemeni” (libere de orice grevări), fie să le achite 2,12 milioane de euro.

În rezultatul mai multor negocieri, ținând cont de refuzul reclamanților de a participa la acestea, Guvernul Republicii Moldova a luat decizia să semneze un contract de tranzacție cu S.A. „Gemeni”, prin care ultima se obligă să achite Guvernului 2,12 milioane de euro și o parte a dobânzii de întârziere în schimbul retragerii cererii de revizuire prin care se solicită revenirea la situația din 2005. De asemenea, Guvernul se obligă să-i cedeze S.A. „Gemeni” acțiunile reclamanților care i-ar fi revenit după achitarea acestei sume.

La 26 mai 2021, S.A. „Gemeni” a achitat Guvernului Republicii Moldova sumele stabilite conform contractului de tranzacție, pe care Guvernul le-a transferat reclamanților în decursul a 3 ore.

Astfel, urmare acțiunilor întreprinse de Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul agentului guvernamental, specialiștilor din cadrul Ministerului Jusiției, Ministerului Finanțelor și altor autorități publice centrale, s-a reușit:

 • să execute hotărârea CtEDO, economisind peste 47 de milioane de lei din bugetul național;
 • să păstreze integritatea unei afaceri importante pentru economia Republicii Moldova;
 • să evite un litigiu în arbitraj internațional cu actualii acționari.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 10:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 10:46 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Pentru practici prin care se doreşte schimbarea orientării sexuale a unei persoane sau a identităţii de gen cunoscută drept terapie de conversie LGBT, Noua Zeelandă a introdus lege controversată potrivit căreia se acordă o pedeapsă cu până la 5 ani de închisoare, transmite Reuters.

Potrivit ministrului Justiţiei, Kris Faafoi, măsurile propuse urmăresc oprirea acestor practici care „au efecte negative” și „nu funcționează”.

„Practicile de conversie nu îşi au locul în Noua Zeelandă modernă. Sunt bazate pe convingerea falsă că orientarea sexuală a oricărei persoane, identitatea de gen sau exprimarea genului este greşită şi are nevoie să fie reparată”, menționează Kris Faafoi.

El a adăugat că medicii specialiști, liderii religioși și activiștii pentru drepturile omului sunt, de asemenea, împotriva acestor practici „dăunătoare şi cu potenţial de a perpetua prejudecăţile, discriminarea şi abuzul faţă de membrii comunităţii curcubeu”.

Terapie de conversie LGBT se pedepsește acum cu până la 5 ani de închisoare

Potrivit noii legislaţii, oricine realizează astfel de practici asupra unei persoane cu vârstă mai mică de 18 ani sau asupra uneia care nu are capacitate de decizie poate primi o pedeapsă cu până la 3 ani de închisoare.

Practicile de conversie care cauzează leziuni grave pot fi pedepsite cu până la 5 ani de închisoare.

Astfel de legi au fost adoptate anterior şi în Canada, Marea Britanie şi Australia. SUA nu au interzis prin lege terapia de conversie, dar unele state, inclusiv California, Colorado, New York, Washington şi Utah, interzic practica într-o anumită măsură.

Cu obiectivul de a schimba orientarea sexuală a unei persoane sau identitatea de gen, terapia de conversie poate include discuţii, hipnoză, şocuri electrice şi post. În cazuri extreme, a fost raportat că poate fi vorba despre exorcism şi „viol corectiv”, în cazul lesbienelor.

Oprirea terapiei de conversie a fost una dintre promisiunile făcute de prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern în campania pentru al doilea mandat obţinut anul trecut.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate