Curs valutar
 • EUR
  19.8777
  -0.5458%
 • USD
  17.6582
  -0.2243%
 • RUB
  0.2374
  -1.011%
 • RON
  4.0166
  -0.5627%
 • UAH
  0.6462
  -0.1083%

Totul despre summitul G7: Cei mai puternici lideri vor să pună lumea la cale

12 Iun. 2021, 07:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
12 Iun. 2021, 07:00 // În Lume //  Cristina Vlah

Evenimentul major din aceste zile este Summit-ul G7 (Group of 7), întâlnirea anuală la care participă liderii celor mai bogate țări ale lumii. În acest an liderii s-au întrunit în Marea Britanie, Cornwall, pentru perioada 11-13 iunie, informează Realitatea.md.

Asemenea întruniri au loc în fiecare an, unde se discută cele mai importante problem socio-economice din lume. La Summit participă liderii următoarelor țări: Canada, Franța, Germania, Japonia, Italia, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, care vor veni cu soluții pentru actualele probleme mondiale. Anterior, din acest grup făcea parte și Federația Rusă (G8), dar ea a fost exclusă după anexarea Crimeei și conflictul provocat în Ucraina.

În fiecare an, una din cele șapte țări găzduiește întâlnirea, iar în acest an e rândul Marii Britanii. Președintele gazdă este premierul Boris Johnson, care a anunțat că va discuta subiectul recuperării post-pandemice a lumii. „Premierul Boris Johnson va profita de faptul că deține președinția G7 pentru a obține unirea eforturilor democrațiilor  pentru a ajuta lumea să lupte și apoi să se reconstruiască după pandemia de coronavirus pentru a crea un viitor mai verde și mai prosper”, se arată pe site-ul oficial al Summitului din acest an.

„În același timp, unele voci spun că după ușile închise marii lideri ar pune la cale tot felul de planuri conspiraționale, în favoarea lor. De aceea, aceste summituri deseori sunt însoțite de proteste.

Astfel de acțiuni demonstrative au atins apogeul la cel de-al 27-lea summit G8 de la Genova, Italia, în iulie 2001, când ciocnirile violente dintre polițiști și manifestanți au dus la moartea activistului Carlo Giuliani, în vârstă de 23 de ani. El a fost împușcat mortal. Peste 400 de persoane au fost rănite atunci și tot atâtea au fost arestate.

Concidență sau nu, unul dintre cei mai controversați lideri care s-au așezat vreodată la masa summitului G7, Donald Trump, nu a găzduit niciodată această întâlnire. Rândul SUA venise în 2020, dar din cauza pandemiei, summitul a fost anulat. Trump trebuia să găzduiască G7 la Camp David, dar ceilalți lideri nu au considerat că este corect să călătorească și nu au vrut să organizeze întâlnirea.

E posibil ca pandemia să nu fi fost chiar singurul motiv”, scrie playtech.ro.

Sursa menționează că la ediția din acest an, a 47-a, vor ajunge, pentru prima dată, și politicieni noi intrați în peisajul politic. De exemplu: premierul japonez, Yoshihide Suga, președintele SUA Joe Biden, dar și premierul italian Mario Draghi. Liderii UE participă la acest Summit, deși Uniunea n-are calitate oficială de membru.

Vor fi prezenți acolo, din partea Bruxellesului, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel. Va fi, de asemenea, probabil ultimul summit la care va participa cancelarul german Angela Merkel, care a spus că nu va mai candida în luna septembrie pentru un nou mandat.

Pe lângă membrii G7, prim-ministrul Boris Johnson a invitat lideri din India, Coreea de Sud, Australia și Africa de Sud.

De asemenea, vor participa președintele sud-coreean Moon Jae-in, prim-ministrul indian Narendra Modi și președintele sud-african Cyril Ramaphosa. Se crede că premierul australian Scott Morrison ar putea discuta despre Facebook și despre reglementarea conținutului digital, așa cum a făcut în cadrul reuniunii din 2019 și a summitului G20.

O atenție sporită va fi acordată președintelui American, Joe Biden, care va trebui să restabilească legăturile cu UE după guvernarea Trump și reașezarea relațiilor cu Rusia.

Menționăm, că Grupul a fost înființat în 1975 ca G6 (Canada a fost invitată să se alăture în 1976) ca reacție la evenimentele geopolitice și economice din acele vremuri. G7 a fost înființat după o adunare informală a miniștrilor de finanțe din Marea Britanie, SUA, Franța, Japonia și Germania de Vest formată în contextul crizei petrolului din 1973.

Realitatea Live

08 Dec. 2021, 17:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
08 Dec. 2021, 17:16 // Politica //  Tatiana Rusnac

Prim-ministra țării, Natalia Gavrilița a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că modificările votate de Parlament la Legea bugetului de stat pentru anul 2022 cu privire la lefurile judecătorilor Curții Constituționale, sunt justificate și că în alte țări magistrații primesc salarii mult mai mari.

Precizarea a fost făcută în contextul în care fostul premier al țării, Ion Chicu a criticat dur votul din legislativ și a făcut mai multe precizări în acest sens. Chicu menționa că salariul unui judecător al CCM va crește de la circa 44.700 de lei la aproximativ 82.000 de lei.

„Noi credem că salariile trebuie să crească pentru toate categoriile de cetățeni, anume din acest motiv am recurs la creșteri salariale pentru toate categoriile cu 100 de lei la valoarea de referință și pentru anumite categorii cu sume mai mari. În ceea ce privește Curtea Constituțională, este foarte important să avem asemenea instituții integre care de fapt asigură prosperitatea țării și ajută la menținerea integrității pe tot spectru de instituții care efectuează justiția. De aceea, noi credem că în condițiile în care salariile judecătorilor Curților Constituționale din Ucraina, dar din alte țări sunt de 2 ori mai mari, aceste salarii sunt justificate pentru a ne asigura că deciziile se iau în interes public, ci nu în interesul unor grupuri. Numărul de persoane la CCM este mic, impactul bugetar este relativ mic”, a precizat Gavrilița.

Amintim că cei cinci judecători ai Curții Constituționale vor primi salarii lunare semnificativ mai mari, datorită schimbărilor în politica bugetar fiscală, cît și în Legea Bugetului, aprobate recent de Parlament. Potrivit calculelor făcute de fostul premier Ion Chicu, magistrații de la CC vor ridica lefuri duble, de la 44.735 la aproape 82.000.

În replică, Olesea Stamate, deputata PAS a explicat că Înalta Curte e fundamentul apărării democrației în orice stat și nu e o țară în Europa care să își permită să achite asemenea salarii mici cum achita Moldova.

Realitatea.md amintește că atât politica bugetar fiscală, cât și Legea Bugetului au fost votate de deputați în lectură finală.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală