Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

Biden speră la o întâlnire cu Putin cât mai curând posibilă. Vezi când se vor întâlni cei doi lideri

07 Mai 2021, 16:23
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
07 Mai 2021, 16:23 // În Lume //  Daniel Hacina

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că se așteaptă să organizeze un summit cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul călătorii sale planificate în Europa din luna iunie. „Aceasta este speranța și așteptarea mea”, a spus Biden.

Președintele american, a venit cu o propunere adresată liderului de la Kremlin de a organiza o întâlnire într-o țară terță pentru a discuta pe marginea tensiunilor crescânde privind concentrația militară de la granița cu Ucraina, tratamentul inuman față de adversarul principal al lui Putin încarcerat Alexei Navalnîi, precum și alte puncte de interes major.

Chiar dacă detaliile exacte privind organizarea, locul și data summit nu a fost încă convenite oficial, Iurii Ușakov, un consilier de-al lui Putin a declarat că planificarea acestuia este în curs.

Biden eva participa la summitul G7 din Marea Britanie la jumătatea lunii iunie, după care  vor urma summit-urile NATO și UE de la Bruxelles.

Austria și Finlanda și-au exprimat interesul pentru găzduirea summitului dintre liderii celor două superputeri mondiale.

În aprilie, Washington a expulzat 10 diplomați ruși pentru atacul cibernetic de la Solar Winds, presupus că ar fi fost orchestrat de către Rusiei, în care s-a țintit asupra sistemelor informatice americane, precum și pentru interferența rușilor în alegerile prezidențiale din 2020.

Cu toate aceste măsuri punitive, administrația Biden a subliniat în nenumărate rânduri că dorește să aducă stabilitate relației ruso-americane și că atât Washingtonul, cât și Moscova trebuie să coopereze în domeniile cheie.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 19:09 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă.

Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a „înfruntat niciodată bărbaţi”.

În plângerea depusă în numele şahistei la un tribunal federal din Los Angeles, se spune că referinţa la persoana acesteia „îi dezonorează realizările în faţa milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, şahista, de cinci ori campioană mondială, a fost prima femeie din istorie care a obţinut titlul de maestră internaţională a şahului într-un sport dominat de bărbaţi.

Gaprindashvili cuncurase împotriva a cel puţin 59 de jucători bărbaţi până în 1968, anul în care este plasată acţiunea episodului serialului, potrivit documentelor judiciare.

Netflix nu a dat curs imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect, dar, potrivit presei americane, a spus că-şi va apăra cu fermitate punctul de vedere.

„Credem că afirmaţia nu are niciun temei”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american din domeniul streamingului, potrivit articolelor apărute în presă.

„The Queen’s Gambit”, ecranizarea unui roman din 1983 semnat de Walter Tevis, spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume în perioada Războiului Rece.

Harmon, care e interpretată de Anya Taylor-Joy, este descrisă de Netflix ca fiind ”hotărâtă să cucerească graniţele tradiţionale stabilite în lumea dominată de bărbaţi a şahului competitiv”, scrie Agerpres.

Serialul a fost recompensat cu două Globuri de Aur în 2021 şi a obţinut 18 nominalizări la cea de-a 73-a ediţie a Primetime Emmy Awards care va avea loc în acest weekend.

Avocaţii lui Gaprindashvili susţin că serialul, lansat în octombrie 2020, i-a adus prejudicii profesionale şi doresc eliminarea replicii în care se spune că şahista nu ar fi jucat niciodată cu bărbaţi, replică pe care o etichetează ca fiind grosolan de sexistă şi depreciativă.

Netflix i-a angajat pe rusul Garri Kasparov, fost campion mondial la şah, şi pe americanul Bruce Pandolfini, maestru naţional, drept consultanţi de specialitate ai serialului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române