Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

(SONDAJ) Moldovenii se plâng pe restricțiile pandemice și spun că le-au fost limitate unele drepturi

07 Mai 2021, 16:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Mai 2021, 16:30 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Noul coronavirus și restricțiile pandemice impuse de autoritățile de la Chișinău i-au afectat destul de mult pe moldoveni. Măsurile care urmau să combată răspândirea infecției i-a limitat pe unii în drepturi, iar nivelul de trai al altora s-a înrăutățit considerabil.

Cel puțin asta arată rezultatele unui sondaj realizat de IMAS în perioada 7 aprilie-22 aprilie. În total, au fost chestionați 1 076 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani, din 96 de localităţi din țară.

 

Potrivit sondajului, 59 la sută din cei chestionați s-au plâns că restricţiile impuse de situaţia pandemică i-au restrâns și i-au limitat unele drepturi și libertăţi, în timp ce alți 38% au răspuns cu nu la această întrebare. 3 la sută din participanții la sondaj nu au putut oferi un răspuns.

Mai mult, sondajul relevă faptul că, în ultimele șase luni, nivelul de trai al unor moldoveni s-a înrăutățit considerabil. Este vorba de 37%, în timp ce alte 55 la sută dintre cetățeni susțin că au rămas în aceeași situație, nici mai rău, însă nici mai bine. Și doar 8% dintre respondenți au declarat că starea financiară și nivelul de trai s-a îmbunătățit.

 

Printre restricțiile care i-au afectat cel mai mult pe moldoveni, în ultimele 12 luni, se numără: dreptul la libera circulație, 42 la sută; dreptul la libertate, 31%; dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la muncă câte 30 la sută. De asemenea, alți 27% dintre cei chestionați au spus că li s-a încălcat dreptul la un mediu înconjurător sănătos.

Pandemia de COVID-19 a afectat mult și veniturile moldovenilor. Tot mai mulți se plâng că și-au pierdut locul de muncă, nu mai pot pleca peste hotare, iar în consecință bugetele familiilor lor au scăzut drastic. Aproximativ 40% din participanții la sondaj au răspuns că veniturile actuale ale famiilor lor le ajung doar pentru strictul necesar, facturi, produse alimentare, în timp ce alți 38 la sută dintre cei chestionați spun că bani nu le ajung nici măcar pentru strictul necesar.

Alte 16% au declarat că bani le ajung pentru un trai decent, însă aceștia nu-și permit să cumpere bunuri mai scumpe. Între timp, doar 11 la sută dintre moldoveni au spus că le ajung bani pentru tot ce le trebuie, fără a se limita la ceva.

Interviurile au fost realizate la domiciliile respondenţilor de către 34 operatori  în limbile română şi rusă. Marja de eroare a sondajului este de ± 3.0 %.

Amintim că, de la debutul pandemiei de COVID-19, în Republica Moldova au fost confirmate pozitiv 252 153, iar bilanțul deceselor a ajuns la 5 912.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 18:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 18:17 // Politica //  Realitatea.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis sâmbătă, 12 iunie curent, trei mesaje de felicitare – Maiestăţii Sale Reginei Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, președintelui Republicii Filipine, Rodrigo Duterte, dar și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Primul mesaj publicat azi este pentru Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și scrie că este în contextul „celebrării zilei de naștere”, deși maiestatea sa a marcat-o tocmai pe 21 aprilie. Atunci a împlinit 95 de ani. Chiar și așa, Maia Sandu și-a exprimat înalta apreciere pentru relațiile de cooperare și bună prietenie dintre state, care înregistrează, inclusiv după Brexit, o dezvoltare dinamică.

Celelalte două mesaje sunt legate de sărbători naționale. Pe 12 iunie este marcată Ziua Națională a Republicii Filipine și Ziua Rusiei.

A urat pace și prosperitate poporului filipinez.

Cât despre mesajul adresat lui Vladimir Putin, Maia Sandu a ținut să confirme disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă.

„STIMATE DOMNULE PREȘEDINTE PUTIN,

În numele poporului Republicii Moldova, Vă adresez felicitări cu ocazia Sărbătorii Naționale a Federației Ruse – Ziua Rusiei.

Această zi servește drept bun prilej pentru a confirma disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă. Sunt convinsă că prin eforturi comune, cooperarea existentă între țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică continuă, în beneficiul statelor și popoarelor noastre.

Dorindu-Vă succese în activitatea Dumneavoastră, Vă rog să acceptați, Stimate Domnule Președinte, asigurările înaltei mele considerații”, este mesajul adresat lui Vladimir Putin.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău