Curs valutar
 • EUR
  21.4716
  0.4597%
 • USD
  17.9777
  0.0412%
 • RUB
  0.2472
  0.6472%
 • RON
  4.3585
  0.4359%
 • UAH
  0.6591
  0.3945%

Liderul de opoziție din Belarus îndeamnsă Statele Unite să îl izoleze pe Lukașenko

07 Mai 2021, 13:32
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
07 Mai 2021, 13:32 // În Lume //  Daniel Hacina

Liderul exilat al opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut ieri autorităților din SUA să impună mai multe sancțiuni, astfel încât să îl izoleze pe președintele Alexandr Lukașenko. Aceasta a cerut sprijinul oficialilor americani, deoarece Washingtonul a numit în nenumărate rânduri victoria electorală a actualului președinte al Belarus drept una „frauduloasă”.

„Vă îndemn, reprezentanți și aleși ai poporului american, să continuați să acționați decisiv. Fac apel la SUA să se angajeze în mediere internațională împreună cu partenerii noștri europeni”, a spus Tihanovskaia în timpul unei apariții virtuale la o ședință a Congresului.

De asemenea, ea a cerut, Statelor Unite să „își folosească diplomația pentru a îl izola în continuare pe Lukașenko și să sublinieze faptul că punctul său de glorie politică a trecut”.

Liderul din Belarus și-a asumat victoria falsificată obținând astfel cel de-al șaselea mandat de după alegerile prezidențiale din august, care au fost criticate pe scară largă la nivel național de către opoziție dar și la nivel internațional.

Tihanovskaia, în vârstă de 38 de ani, susține că ea ar fi fost adevăratul câștigător al votului. Ea a fost nevoită să fugă în străinătate după ce autoritățile din Belarus au arestat sute de oameni care participau la proteste în masă de după alegeri condamnându-i pe mulți la pedepse îndelungate. Opozanta lui Lukașenko trăiește în momentul de față în Lituania.

SUA au aplicat sancțiuni asupra a nouă companii de stat din Belarus în aprilie ca răspuns la reprimarea de către guvern a protestelor pro-democrație.

Tihanovskaia a salutat aceste sancțiuni inițiate de către Departamentul Trezoreriei SUA susținând că ar fi „printre cele mai eficiente măsuri”, cerând în continuare autorităților americane să pedepsească și alte entități bieloruse.

Ea a cerut, de asemenea, Congresului SUA să ia în considerare acordarea unui sprijin mai mare organizațiilor societății civile din Belarus, precum și mass-mediei independente și sectorului privat, așa cum a făcut-o Uniunea Europeană.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 09:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
24 Iun. 2021, 09:15 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Intervenție mai puțin obișnuită la Căușeni, acolo unde salvatorii au fost solicitați pentru a evacua o viperă de pe copertina unei frizerii. Totul s-a întâmplat, ieri, la ora 11:30.

Potrivit IGSU, vipera a fost văzută de localnici pe copertina clădirii, iar la etajele superioare se aflau apartamentele oamenilor.

„La fața locului a fost trimis un echipaj de pompieri, care efectuând cercetarea la fața locului a stabilit că șarpele se află pe acoperișul frizeriei. Salvatorii echipați corespunzător, au evacuat șarpele de pe copertină. Vipera a fost dusă de pompieri în afara orașului și a fost lăsată la libertate pe un câmp deschis”, anunță IGSU.

În urma operațiunii șarpele nu a avut de suferit. Potrivit IGSU, în ultimele 24 ora angajații IGSU au intervenit în 34 situații de risc.