Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

„Realitatea Virtuală”, instrument ce promovează egalitatea de gen și previne violența

18 Iun. 2021, 10:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Iun. 2021, 10:21 // Societate //  Valentina Buză

Peste 700 de persoane vor fi instruite cum să sprijine promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Este vorba despre eleve și elevi, tinere și tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, inclusiv profesoare și profesori / facilitatori și psihologi, de la 18 instituiții de învățământ, centre de tineret, organizații non guvernamentale conduse de tineri, din diferite raioane ale Republicii Moldova.

În acest sens, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, va pilota proiectul inovator „Viitor mai bun/Better Future” și va utiliza o tehnologie de realitate virtuală (VR) de ultimă generație.

Totodată, scopul pilotării este de a crea un viitor mai bun pentru fete și băieți, de a promova egalitatea de gen și de a preveni violența împotriva femeilor și fetelor. Proiectul își propune să ajute tinerele și tinerii să-și imagineze un viitor mai bun, unde toată lumea este tratată în mod egal și beneficiază de oportunități egale la o viață mai bună, unde nu există hărțuire sexuală și discriminare.

Astfel, până în luna februarie 2022, vor fi desfășurate mai multe mese rotunde și organizate discuții pe tema violenței împotriva femeilor și fetelor. Elementul principal al proiectului pilot va fi testarea instrumentului „Realitatea Virtuală”, care se referă la ambianțe artificiale create pe calculator și care oferă o simulare a realității, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape reală, atât în anumite locuri reale, cât și în locuri imaginare.

De asemenea, va fi elaborată și desfășurată o strategie de promovare și comunicare care va conține: o conferință de lansare, comunicate de presă, un video, cinci istorii, infografice.

„Aplicarea realității virtuale în domeniul eliminării violenței față de femei și fete este o abordare inovativă și considerăm că poate reprezenta o metodă eficientă de instruire pentru că se învață prin practicare. Prin exercițiul de simulare, se dorește explicarea diferitor scenarii în care tinerii trebuie să facă o alegere. Experții vor explica și vor da un feedback tinerilor cu privire la alegerile lor. Această aplicație poate fi folosită de un număr cât de mare de utilizatori care va contribui la promovarea relațiilor sănătoase, a atitudinilor și astfel va sprijini prevenirea violenței împotriva femeilor/fetelor și va accelera schimbarea către o societate în care egalitatea de gen este respectată”, spune Carolina Ungureanu, vice directoare și manageră de proiect al IDIS Viitorul.

În scurt timp urmează să fie anunțat un concurs de selectare a 12 instituții de învățământ, centre și organizații de tineret, ONG-uri. Totodată, vor fi implicate alte  instituții, unde o asemenea inițiativă a fost deja desfășurată. În cadrul discuțiilor/meselor rotunde, participanților li se va pune la dispoziție seturi de ochelari pentru a vizualiza câteva scenarii care vor reda diferite cazuri.

„Violența împotriva fetelor și femeilor este o problemă globală persistentă și foarte răspândită. Manifestarea violenței împotriva fetelor și femeilor este adânc înrădăcinată în normele sociale, atitudinile și convingerile care au un impact asupra relațiilor interpersonale, familiei, comunității și a instituțiilor. Prin intermediul acestui proiect și prin abordarea /inovativă ce constă în aplicarea instrumentului de Realitate Virtuală, UN Women Moldova subliniază rolul crucial pe care îl are educația în promovarea egalității de gen, în contestarea stereotipurilor dar și încurajarea normelor sociale echitabile cu suportul și implicarea directă a generației tinere” menționează Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

Proiectul pilot „Better Future project among youth centres, youth NGO’s and educational institutions”, este implementat în perioada aprilie 2021 – februarie 2022, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu susținerea UN Women Moldova și cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul programului “Eliminarea violenței împotriva femeilor”.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 14:34
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 14:34 // Actualitate //  Realitatea.md

Ministrul Afacerilor de Interne a dat startul antrenamentelor pentru parada militară, care se va desfășura în data de 27 august, având în vedere programul național de acțiuni consacrate sărbătoririi a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Șase formațiuni ale Ministrului Afacerilor Interne din cadrul IGSU, IGPF, IGC, IGP, BPDS ”Fulger” și Academiei de Poliție ”Ștefan cel Mare”, respectiv, peste 400 de angajați ai MAI, se pregătesc pe platourilor subdiviziunilor zilnic, iar de 2 ori pe săptămână au loc repetițiile generale.

În prezent, antrenamentele au loc sub podul de pe șoseaua Hâncești, iar repetițiile generale vor avea loc în Piața Marii Adunări Naționale.

Realitatea.md amintește că decretul privind desfășurarea paradei militare cu prilejul sărbătoririi aniversării a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova a fost semnat de Președintele Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu, fiind publicat în Monitorul Oficial în data de 23 iulie, curent.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate