Curs valutar
 • EUR
  20.3353
  0.0984%
 • USD
  17.4725
  0.1156%
 • RUB
  0.2490
  1.4458%
 • RON
  4.1113
  0.1192%
 • UAH
  0.6648
  0.1203%

„Realitatea Virtuală”, instrument ce promovează egalitatea de gen și previne violența

18 Iun. 2021, 10:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Iun. 2021, 10:21 // Societate //  Valentina Buză

Peste 700 de persoane vor fi instruite cum să sprijine promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Este vorba despre eleve și elevi, tinere și tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, inclusiv profesoare și profesori / facilitatori și psihologi, de la 18 instituiții de învățământ, centre de tineret, organizații non guvernamentale conduse de tineri, din diferite raioane ale Republicii Moldova.

În acest sens, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, va pilota proiectul inovator „Viitor mai bun/Better Future” și va utiliza o tehnologie de realitate virtuală (VR) de ultimă generație.

Totodată, scopul pilotării este de a crea un viitor mai bun pentru fete și băieți, de a promova egalitatea de gen și de a preveni violența împotriva femeilor și fetelor. Proiectul își propune să ajute tinerele și tinerii să-și imagineze un viitor mai bun, unde toată lumea este tratată în mod egal și beneficiază de oportunități egale la o viață mai bună, unde nu există hărțuire sexuală și discriminare.

Astfel, până în luna februarie 2022, vor fi desfășurate mai multe mese rotunde și organizate discuții pe tema violenței împotriva femeilor și fetelor. Elementul principal al proiectului pilot va fi testarea instrumentului „Realitatea Virtuală”, care se referă la ambianțe artificiale create pe calculator și care oferă o simulare a realității, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape reală, atât în anumite locuri reale, cât și în locuri imaginare.

De asemenea, va fi elaborată și desfășurată o strategie de promovare și comunicare care va conține: o conferință de lansare, comunicate de presă, un video, cinci istorii, infografice.

„Aplicarea realității virtuale în domeniul eliminării violenței față de femei și fete este o abordare inovativă și considerăm că poate reprezenta o metodă eficientă de instruire pentru că se învață prin practicare. Prin exercițiul de simulare, se dorește explicarea diferitor scenarii în care tinerii trebuie să facă o alegere. Experții vor explica și vor da un feedback tinerilor cu privire la alegerile lor. Această aplicație poate fi folosită de un număr cât de mare de utilizatori care va contribui la promovarea relațiilor sănătoase, a atitudinilor și astfel va sprijini prevenirea violenței împotriva femeilor/fetelor și va accelera schimbarea către o societate în care egalitatea de gen este respectată”, spune Carolina Ungureanu, vice directoare și manageră de proiect al IDIS Viitorul.

În scurt timp urmează să fie anunțat un concurs de selectare a 12 instituții de învățământ, centre și organizații de tineret, ONG-uri. Totodată, vor fi implicate alte  instituții, unde o asemenea inițiativă a fost deja desfășurată. În cadrul discuțiilor/meselor rotunde, participanților li se va pune la dispoziție seturi de ochelari pentru a vizualiza câteva scenarii care vor reda diferite cazuri.

„Violența împotriva fetelor și femeilor este o problemă globală persistentă și foarte răspândită. Manifestarea violenței împotriva fetelor și femeilor este adânc înrădăcinată în normele sociale, atitudinile și convingerile care au un impact asupra relațiilor interpersonale, familiei, comunității și a instituțiilor. Prin intermediul acestui proiect și prin abordarea /inovativă ce constă în aplicarea instrumentului de Realitate Virtuală, UN Women Moldova subliniază rolul crucial pe care îl are educația în promovarea egalității de gen, în contestarea stereotipurilor dar și încurajarea normelor sociale echitabile cu suportul și implicarea directă a generației tinere” menționează Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

Proiectul pilot „Better Future project among youth centres, youth NGO’s and educational institutions”, este implementat în perioada aprilie 2021 – februarie 2022, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu susținerea UN Women Moldova și cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul programului “Eliminarea violenței împotriva femeilor”.

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 20:23
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Oct. 2021, 20:23 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

O explozie produsă, aparent, în urma unei scurgeri de gaze, a distrus o parte dintr-un bloc de apartamente cu cinci etaje în oraşul Naberejnîe Celnî (Republica Tatarstan), situat la 930 km de Moscova, au anunţat luni serviciile de urgenţă ruse. Conform datelor preliminare, gazul a explodat într-un apartament de la etajul al patrulea, din cauza încălcării regulilor de funcționare a echipamentelor de gaz. Cel puțin patru persoane au fost rănite.

Explozia a avut loc într-unul dintre apartamentele de la etajul patru. Potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență, șase apartamente au fost distruse. Etajele sunt deteriorate.

Printre victime se numără și doi copii născuți în 2004 și 2010. 

Mai multe persoane se află sunt sub dărâmături. Potrivit serviciilor de urgență, aceștia sunt în viață.

În urma exploziei, fragmente de la ferestre sparte și din structurile din beton ale casei s-au împrăștiat pe câteva zeci de metri. Mai multe mașini parcate în apropierea casei au fost avariate.

Totodată, salvatorii au evacuat 32 de locuitori. Comisia de anchetă a deschis un dosar penal.

Reprezentanții tuturor serviciilor operaționale lucrează la locul situației de urgență.

Imagini video difuzate pe social media arată acoperişul şi o parte din cele două etaje superioare prăbuşindu-se, în timp ce lumini mai sunt încă aprinse în alte apartamente din clădire. 

Exploziile în urma scurgerilor de gaze sunt relativ frecvente în Rusia din cauza infrastructurii învechite şi a reglementărilor precare de siguranţă.

 

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”