Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Nu mai are bani? Duminică la Sadova va avea loc Festivalul Căpșunilor, fără prezența lui Kirkorov. Dodon: Costă scump

18 Iun. 2021, 10:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
18 Iun. 2021, 10:28 // Actualitate //  Petru Beregoi

După o pauză de trei ani, Igor Dodon anunță că în acest weekend, la Sadova, satul de baștină al socialistului va fi organizat din nou Festivalul Căpșunilor, unde îi invită pe toți doritorii de a participa la acest eveniment.

Totuși, dacă în 2018, când a fost organizat acest festival, pe când era președinte al țării, și-a permis să-l aducă la acest eveniment pe cântărețul rus, Filip Kirkorov, împreună cu care a cules căpșune, în acest an, Dodon spune că nu vor mai fi „vedete străine”, pentru că „costă scump, iar cei din sat nu-și pot permite să-i achite”.

Amintim că, în 2018, la Sadova a avut loc cea de-a V ediție a Festivalului Căpșunelor și Mierii, la care a participat și președintele țării de atunci, Igor Dodon, care l-a adus ca invitat de onoare pe Filip Kirkorov, cântăreț din Rusia. Cei doi au cules împreună căpșuni, iar Kirkorov a cântat pe toloaca din sat. Atunci, Kirkorov declara că vizita sa la Sadova este una „prietenească” și nu ar fi una care să obțină bani.

De menționat că, pe tot parcursul festivalului atmosfera a fost întreținută de muzica unor interpreți, ansambluri și colective artistice din țara noastră precum: orchestra Fraților Advahov, Vitalie Dani, Anișoara Puică, Geta Burlacu, Natalia Gordienco, Sergiu Cuzencov, ansamblul de dansuri populare „Mărgăritare”, ansamblurile etnofolclorice „Romanița” și „Prutenii”. La ora 19:00 au evoluat formațiile „Acord”, ”DoReDoS”, Nelly Ciobanu, Valentin Uzun & „THARMIS”.

Igor Dodon, în 2018, cu o zi înainte de a participa la Festivalul Căpșunilor i-a acordat lui Filip Kirkorov titlul de „Artist al Poporului” în Republica Moldova.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate