Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

Așa cum scapă Gordienko microfonul, nu-l scapă nimeni! Locul obținut la Eurovision și micul incident discutat pe rețele

23 Mai 2021, 09:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
23 Mai 2021, 09:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Natalia Gordienko, reprezentanta Republicii Moldova în finala Eurovision 2021, s-a clasat pe locul 13 la Rotterdam, Olanda. Doar că a avut loc un mic incident, aproape de insesizabil – participanta noastră a scăpat microfonul pentru o fracțiune de secundă. Fostul jurnalist al grupului de presă „Realitatea” a comentat: „Cum scapă Natalia Gordienko microfonul, nu-l scăpa nimeni!”.

Incidentul poate fi observat la minutul 01:36. Din imagini se înțelege că un coleg din echipa de dans a ajutat-o să ridice microfonul, astfel încât reprezentanta Republicii Moldova a reușit să-și continue interpretarea.

Discuții s-au iscat și pe Twitter.

Vadim Zgherea, fostul jurnalist al grupului de presă „Realitatea”, a comentat pe contul său de Facebook momentul, iar în comentarii a intervenit și o ex-participantă a competiției muzicale internaționale – Eurovision, Geta Burlacu.

„Cel care este ridicat la timp, nici nu se crede a fi căzut”, a scris Geta Burlacu (tr. din limba rusă).

Natalia Gordienko a cântat a 14-a în finala Eurovisionului, în conformitate cu ordinea stabilită de organizatori. A interpretat piesa „Sugar” al cărei producător este artistul rus Filip Kirkorov.

12 puncte – cele mai multe din cadrul competiției – Republica Moldova le-a primit din partea Bulgariei și a Rusiei. România ne-a oferit șase puncte. Republica Moldova a transmis, la fel, 12 puncte înapoi Bulgariei.

Din partea publicului, Natalia Gordienko a primit 63 de puncte.

Este de menționat că, anul acesta, Eurovisionul a fost câștigat de reprezentanta Italiei.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 19:09 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă.

Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a „înfruntat niciodată bărbaţi”.

În plângerea depusă în numele şahistei la un tribunal federal din Los Angeles, se spune că referinţa la persoana acesteia „îi dezonorează realizările în faţa milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, şahista, de cinci ori campioană mondială, a fost prima femeie din istorie care a obţinut titlul de maestră internaţională a şahului într-un sport dominat de bărbaţi.

Gaprindashvili cuncurase împotriva a cel puţin 59 de jucători bărbaţi până în 1968, anul în care este plasată acţiunea episodului serialului, potrivit documentelor judiciare.

Netflix nu a dat curs imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect, dar, potrivit presei americane, a spus că-şi va apăra cu fermitate punctul de vedere.

„Credem că afirmaţia nu are niciun temei”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american din domeniul streamingului, potrivit articolelor apărute în presă.

„The Queen’s Gambit”, ecranizarea unui roman din 1983 semnat de Walter Tevis, spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume în perioada Războiului Rece.

Harmon, care e interpretată de Anya Taylor-Joy, este descrisă de Netflix ca fiind ”hotărâtă să cucerească graniţele tradiţionale stabilite în lumea dominată de bărbaţi a şahului competitiv”, scrie Agerpres.

Serialul a fost recompensat cu două Globuri de Aur în 2021 şi a obţinut 18 nominalizări la cea de-a 73-a ediţie a Primetime Emmy Awards care va avea loc în acest weekend.

Avocaţii lui Gaprindashvili susţin că serialul, lansat în octombrie 2020, i-a adus prejudicii profesionale şi doresc eliminarea replicii în care se spune că şahista nu ar fi jucat niciodată cu bărbaţi, replică pe care o etichetează ca fiind grosolan de sexistă şi depreciativă.

Netflix i-a angajat pe rusul Garri Kasparov, fost campion mondial la şah, şi pe americanul Bruce Pandolfini, maestru naţional, drept consultanţi de specialitate ai serialului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române