Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Un șofer român de TIR se oferă să ajute „frații moldoveni” să ajungă la o secție de votare din Franța

11 Iul. 2021, 08:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
11 Iul. 2021, 08:53 // În Lume //  Realitatea.md

Mesajul unui șofer român de TIR s-a viralizat pe grupurile de Facebook în care moldovenii se ajută unul pe altul pentru a ajunge la secțiile de votare din diaspora în această duminică, 11 iulie curent, când au loc alegeri parlamentare anticipate. Acesta s-a oferit să ajute gratuit alegători la secția de votare din Strasbourg, Franța.

„Bună ziua, sunt șofer de TIR. Locuiesc în Mulhouse, Franța, și mă ofer voluntar să transport gratuit cu busul meu la secția de votare din Strasbourg, Franța, pe colegii mei de peste Prut, șofer de TIR care vor să voteze pe 11 iulie pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova și sunt blocați în parcările de la Basel, Elveția”, este mesajul șoferului cu nume de Facebook – Remus Brusinszki.

Se pare că nu este prima dată, când acest șofer își propune să ajute cetățeni de alegeri.

Amintim că, în total, au fost deschise 150 de secții de votare peste hotare, dintre care 10 nemijlocit în Franța: Paris și în regiunea orașului (6); Strasbourg (1); Bordeaux (1); Lyon (1), Nice (1).

CITEȘTE ȘI:

FOTO S-a schimbat locația secțiilor de votare pentru moldovenii din Frankfurt. Precizările Consulatului

În diasporă, VOTEAZA-FARA-COADA.EU: Află online, care ți-e cea mai optimă secție de votare pentru a nu sta în rând

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 09:10
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Beregoi
03 Aug. 2021, 09:10 // În Lume //  Petru Beregoi

Un militant belarus, şef al unui ONG care îi ajută pe compatrioţi săi care au fugit din Belarus din cauza represiunii, a dispărut luni la Kiev, a indicat organizaţia sa pe Telegram, notează AFP.

Vitali Şişov, şeful Casei belaruse în Ucraina, a plecat luni la dimineaţă să facă jogging la Kiev, dar nu s-a mai întors, a precizat această organizaţie. El nu a putut fi contactat pe telefonul său mobil, potrivit sursei.

Organizaţia pentru drepturile omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit prietenilor lui Vitali Şişov, acesta a fost urmărit de „străini” în timp ce făcea jogging.

Potrivit Casei belaruse, poliţia şi mai mulţi voluntari au lansat căutări, inclusiv folosind câini, în zona în care bărbatul făcea jogging, dar până în prezent fără rezultat.

Numeroşi belaruşi au fugit din ţara lor, frecvent în Ucraina, Polonia şi Lituania, pe fundalul unei represiuni feroce a oricărei contestări în ţara lor, o fostă republică sovietică situată între Rusia şi UE şi condusă cu o mână de fier din 1994 de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Afacerea Şişov intervine la o zi după incidentul cu atleta belarusă Kristina Timonovskaia care a declarat că a fost obligată să se retragă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru că a criticat federaţia naţională de specialitate pe reţelele sociale.

Atleta care a primit luni o viză umanitară din partea Poloniei a declarat că se teme că va fi încarcerată dacă se întoarce în ţara ei, care a văzut mii de arestări şi exilări forţate ale opozanţilor, precum şi lichidarea multor ONG-uri şi media independente.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate