Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Un startup în domeniul medicinei a câștigat 5 mii de dolari în cadrul Demo Day. Vezi cine sunt norocoșii

22 Nov. 2021, 14:04
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Mădălina Guștiuc
22 Nov. 2021, 14:04 // Sci-tech //  Mădălina Guștiuc

Trei startupuri care dezvoltă inovații în domeniul sănătății și-au prezentat soluțiile inteligente în cadrul Demo Day, un eveniment care conectează afacerile noi cu potențialii investitori, cu scopul de a obține finanțare pentru dezvoltare. Câștigătorul competiției este HeroDoc – un portal care pune la dispoziție consultații primare online și oferă posibilitatea utilizatorilor să-și aleagă individual specialistul.

HeroDoc reprezintă o platformă care are drept scop îmbunătățirea relațiilor dintre pacienți și medici, prin eliminarea distanțelor. Aplicația oferă clienților posibilitatea de a-și alege medicul și de a beneficia de o consultație primară de la distanță. Startupul a fost desemnat câștigător în cadrul Demo Day, iar fondatorii acestuia s-au învrednicit cu un premiu în valoare de 5 mii de dolari, oferiți de către proiectul Tekwill.

Alături de HeroDoc, alte două startupuri și-au prezentat ideile inovaționale, pentru a provoca interesul investitorilor din țară și de peste hotare. Este vorba despre:

Parkinson – un soft care colectează și analizează datele furnizate de clienți pentru detectarea timpurie, dar și monitorizarea bolii Parkinson, o patologie cronică degenerativă.

Baby MeDi – o aplicație destinată părinților care au copii cu vârsta de până la 5 ani, menirea căreia este să îi ajute să monitorizeze temperatura corporală, ritmul și frecvența respiratorie a celor mici.

„Noile tehnologii și cererea în creștere pentru servicii medicale de calitate sunt principalele tendințe de pe piața globală a sănătății în următorii ani. Tocmai din acest motiv, pentru a beneficia de servicii de calitate și de o abordare individuală, susținem inițiativele de dezvoltare a medicinei prin tehnologie. Suntem la etapa când trebuie să învățăm a îmbina digitalizarea cu sectorul medical, iar noi ne dorim ca prin intermediul inovațiilor să oferim servicii cu impact considerabil în viața oamenilor. Este necesar ca Republica Moldova să se alinieze la tendințele globale privind personalizarea necesităților umane privind îmbunătățirea calității vieții și a conexiunii inovative, iar digitalizarea medicinei este un pas spre a obține aceste rezultate”, a declarat Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC.

Demo Day se desfășoară în cadrul HealthTech Accelerator și face parte din verticala HealthTech în Moldova, o platformă care conectează diferiți actori din sfera medicală și IT, pentru a crea oportunități de dezvoltare a inovațiilor și a startupurilor din domeniu. Programul este organizat de către Startup Moldova, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu susținerea USAID și Suediei în cadrul proiectului Tekwill, în parteneriat cu FreshBlood.

„Colaborarea universității cu proiectul Tekwill ne-a oferit oportunitatea ca domeniul medical să fie mai înțeles de către reprezentanții domeniului tehnologic. Pe parcursul evenimentelor dedicate în cadrul HealtTech Hackathon și HealtTech Accelerator am muncit împreună, pentru a îmbunătăți produsele și serviciile pe care le-am creat. Ne bucurăm enorm că avem șansa de a schimba societatatea prin intermediul inovațiilor, iar sănătatea este unul dintre domeniile care poate oferi mai multe servicii calitative digitalizate pentru Republica Moldova. În cadrul proiectului, am întâlnit startupuri care dezvoltă soluții pentru diferite probleme de sănătate, idei foarte bune, care trebuie îmbunătățite și susținute, pentru a fi implementate”, a menționat Alexandru Corlăteanu, conferențiar universitar, USMF.

Pe parcursul întregii perioade de dezvoltare a ideilor inovative în domeniul HealthTech, startuperii au fost ghidați de către trackeri, care i-au îndrumat, le-au oferit consultanță și monitorizare, pentru a-și îmbunătăți produsele. Printre aceștia au fost reprezentanți din ecosistemul din Kazasthan și Moldova, precum: Evgney Frolov, Aliona Rotaru, Dmitrii Albot, Gulzina Baltabaeva, Assel Seifulina, Ion Mocanu, Iulia Cozacenco.

HealthTech Demo Day este organizată de către Startup Moldova, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu susținerea USAID și Suedia, în cadrul proiectului Tekwill; parteneri: FreshBlood și SanoPass.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 12:42 // Politica //  Maria Timofti

Pe pagina de Facebook a Partidului Acțiune și Solidaritate a apărut o postare în care este specificat că partidul a luat act de decizia instanţei de a anula înregistrarea unui candidat acuzat de încălcarea repetată a legislaţiei electorale şi, ca efect, suspendarea alegerilor pentru primăria municipiului Bălţi.

„Într-un stat democratic toţi actorii electorali trebuie să fie în condiţii egale, folosind resurse permise în limita legii şi orice abateri de la acest principiu trebuie să fie sancţionate exemplar de către instituţiile statului”, se arată în scurta postare. 

Amintim că magistrații Curții de Apel Bălți au decis în această dimineață, de 5 decembrie, anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Completul de judecători a susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Ca urmare a deciziei, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală