Un nou studiu sugerează că răspunsurile oferite de ChatGPT în scenarii de psihoterapie sunt adesea evaluate mai bine decât cele scrise de terapeuți. Cercetătorii au descoperit că participanții au avut dificultăți în a distinge între răspunsurile generate de inteligența artificială și cele redactate de specialiști. În plus, răspunsurile ChatGPT erau, în general, mai lungi și detaliate, oferind astfel o contextualizare mai detaliată.
Această contextualizare ar putea explica scorurile mai ridicate obținute de IA în ceea ce privește principiile esențiale ale psihoterapiei. Descoperirile subliniază potențialul inteligenței artificiale în intervențiile terapeutice, dar ridică, totodată, întrebări etice și practice privind integrarea acesteia în domeniul sănătății mintale. Cercetătorii atrag atenția asupra necesității ca profesioniștii din domeniu să se implice activ în dezvoltarea IA pentru a asigura o supervizare responsabilă.
Comparând răspunsurile date de psihoterapeuți cu cele generate de ChatGPT, studiul publicat pe 12 februarie 2025 în revista PLOS Mental Health arată că cele din urmă au fost, în general, mai bine evaluate. Cercetarea a fost realizată de H. Dorian Hatch, de la Universitatea de Stat din Ohio cofondator al Hatch Data and Mental Health, împreună cu echipa sa.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În cadrul noului studiu, la care au participat peste 800 de persoane, Hatch și colegii săi au constatat că, deși anumite diferențe de stil lingvistic au fost observate, participanții au reușit foarte rar să identifice dacă un răspuns provenea de la un terapeut uman sau de la ChatGPT în cele 18 scenarii de terapie de cuplu analizate.
Această descoperire confirmă o predicție conform căreia oamenii nu vor putea face diferența între răspunsurile oferite de o mașinărie și cele scrise de un om. Mai mult, răspunsurile ChatGPT au fost evaluate, în general, mai bine în ceea ce privește principiile fundamentale ale psihoterapiei.
O analiză suplimentară a arătat că răspunsurile generate de ChatGPT erau, în medie, mai lungi decât cele ale terapeuților. Chiar și după ce s-a ținut cont de lungimea răspunsurilor, IA continua să utilizeze mai multe substantive și adjective. Având în vedere că substantivele sunt folosite pentru a descrie persoane, locuri și obiecte, iar adjectivele adaugă context și detalii, acest aspect sugerează că ChatGPT reușește să ofere o contextualizare mai amplă decât terapeuții.
Potrivit autorilor, aceste rezultate pot fi un indiciu timpuriu că ChatGPT are potențialul de a îmbunătăți procesele psihoterapeutice. În special, această muncă poate duce la dezvoltarea diferitelor metode de testare și de creare a intervențiilor psihoterapeutice.