Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Un val de răpiri în școlile din Nigeria! A fost răpit și bărbatul trimis să plătească răscumpărarea celor 136 de copii

26 Iul. 2021, 11:44
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Iul. 2021, 11:44 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Nordul Nigeriei se confruntă cu un val de răpiri în școli, motivul răpitorilor fiind strict financiar. Astfel, o grupare din Nigeria care a răpit 136 de copii la finalul lunii mai, în orașul Tegina, l-a răpit și pe bărbatul trimis să plătească răscumpărarea, informează BBC.

Bărbatul în vârstă fusese trimis de părinții copiilor răpiți, după ce aceștia reușiseră să strângă cele 30 de milioane de naira (73.000 de dolari), vânzându-și pământurile și alte bunuri.

Răscumpărările se plătesc de cele mai multe ori, însă răpirea persoanei care aduce răscumpărarea este ceva rar. Ulterior, membri grupării l-au sunat pe directorul școlii pentru a-i reproșa că suma trimisă nu era cea convenită.

Cum au fost răpiți copiii

Cei 136 de copii au fost răpiți la finalul lunii mai dintr-o școală islamică din Tegina, statul Niger. Oameni înarmați au intrat în oraș pe motociclete și au deschis focul, ucigând un om și rănind un altul. În timp ce oamenii fugeau să se ascundă, atacatorii au mers la școală și au răpit copiii.

Părinții și administratorii școlii au negociat cu răpitorii și au convenit să plătească răscumpărarea. Pentru a se obține suma cerută a fost vândut și o parte din terenul care aparținea școlii.

Directorul Malam Abubakar Alhassan a declarat pentru BBC că șase oameni au fost trimiși cu suma convenită să se întâlnească cu răpitorii. Întâlnirea a avut loc lângă o pădure unde erau ținuți copiii. Când au ajuns la locul întâlnirii, gruparea a cerut ca unul dintre bărbați să îi urmeze în pădure ca să numere banii. Ulterior, au sunat la școală și au spus că banii nu sunt suficienți.

„Părinții nu mai pot strânge alți bani, acum se bazează pe Dumnezeu”, a declara Alhassan pentru BBC.

În ultimele opt luni, peste 1.000 de elevi nigerieni au fost răpiți din școli, iar sute de copii sunt încă ținuți prizonieri.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 10:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Oct. 2021, 10:39 // Societate //  Valentina Buză

Echipele care acordă asistența medicală de urgență este la dispoziția cetățățenilor 24/24 și intervin în orice zi a săptămânii. Astfel, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că, în perioada 15 octombrie – 17 octombrie, 7342 de persoane au solicitat intervenția ambulanței.

Mai exact, după acordarea primului ajutor medical 2441 persoane, dintre care 1977 maturi și 464 minori, au fost transportați la departamentele de urgență al instituțiilor spitalicești din țară.

„În structura solicitărilor deservite predomină urgențele respiratorii – 2488 solicitări, inclusiv 734 IRVA, urmate de urgențele cardiovasculare – 1160 solicitări, inclusiv 18 pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice – 815 solicitări, inclusiv 112 de accidente vasculare cerebrale”.

Totodată, numărulor urgențele traumatologice au constituit 517 de solicitări.

„În acest weekend au fost înregistrate 33 accidente rutiere, în urma cărora 49 de persoane cu diverse traumatisme au avut nevoie de acordarea asistenței medicală de urgență din partea echipelor AMU. Ulterior 40 pacienți au fost transportați la Unitățile de Primire Urgente ale instituțiilor medicale spitalicești”, se arată în nota informativă.

Totodată, în perioada evaluată la Serviciul de Urgență au fost înregistrate 14 solicitări pe motivul urgențelor toxice de diferite geneze.

„Echipele AMU au acordat primul ajutor medical la șase persoane care s-au intoxicat cu medicamente și la patru persoane care au suferit intoxicații cu alcool”.

Ulterior, în dependență de starea pacienților, aceștia au fost transportați asistat la departamentele de urgență al instituțiilor spitalicești din țară pentru continuarea tratamentului specializat în condiții de staționar.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie