Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Un VIDEO care va deveni simbol! Antiprotestul unei persoane la Bălți. I-a strigat Marinei Tauber: „La pușcărie”

03 Dec. 2021, 13:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
03 Dec. 2021, 13:30 // Societate //  Realitatea.md

La protestul în susținerea candidatei Partidului ȘOR, Marina Tauber, din ziua de vineri, 3 decembrie curent, în fața Judecătoriei Bălți, unde se examinează dosarul „CEC vs. Marina Tauber”, a fost surprins și un antiprotest al unei persoane. O femeie ar putea deveni simbol pe rețelele sociale, după ce a strigat în mulțime: „la pușcărie”.

Din imaginile video, se înțelege că femeia a venit intenționat la acest protest, pentru că avea la ea și un fluier.

A fost un act curajos, în contextul în care majoritatea persoanelor prezente au strigat în susținerea Marinei Tauber.

„La pușcărie!”

La un moment dat, pentru a ieși din mulțimea care a venit cu replici în adresa sa, se vede cum este escortată de câțiva angajați ai Ministerului de Interne responsabili pentru ca protestul să se desfășoare fără incidente.

Amintim că CEC a decis pe data de 1 decembrie curent să anuleze înregistrarea candidatei Marina Tauber. Se întâmplă după ce a avut loc turul I al alegerilor locale pentru șefia Bălți, pe care candidata ȘOR l-a câștigat detașat față de candidatul independent Nicolai Grigorișin, și în ajun de turul II. La baza deciziei Comisiei, stă faptul că ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli permise în campania electorală. Suma invocată se referă la cheltuielile pentru mâncare ale activiștilor formațiunii.

Pentru a fi exclusă din cursă însă este nevoie de o încheiere judecătorească. Vineri, 3 decembrie, când are loc protestul în susținerea Marinei Tauber, în instanță propriu-zis se desfășura ședința din dosarul „CEC vs. Marina Tauber”.

Este de menționat că, între timp, Marina Tauber a contestat decizia CEC și la Curtea de Apel. În demersul său, cere instanței să anuleze hotărârea ca fiind „nefondată”. Aceasta consideră că guvernarea ar sta în spate.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală