Un film documentar despre istoria poporului găgăuz, la 30 de ani de autonomie, va fi difuzat în exclusivitate la RLIVE TV pe 27 martie curent, începând cu ora 20:00. Pelicula scoate în evidență tradițiile, bucatele, sărbătorile și costumul național, intelectualii care au stat la baza promovării culturii în autonomie, dar și viața cotidiană.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Potrivit informațiilor, pe glob locuiesc aproximativ 180 de mii de vorbitori ai limbii găgăuze – cei mai mulți dintre ei fiind în Autonomia găgăuză. Însăși noțiunea de “găgăuz” dar și denumirea limbii nu erau cunoscute până la sfârșitul secolului XIX. Procesul a fost pornit de către savantul și cercetătorul rus Valentin Moșcov. În anii 1890, el a organizat mai multe expediții, a adunat materiale și a scris publicații unde este stipulat că este vorba despre găgăuzi și care vorbesc limba găgăuză. Astăzi, UTA Găgăuzia a devenit o adevărată atracție turistică. Tradițiile, bucatele, dar și sărbătorile naționale ale acestui popor atrag vizitatorii.
Găgăuzii locuiesc pe teritoriul Moldovei de mai bine de două secole. Împreună cu restul țării ei au cunoscut perioade de renaștere națională, crize identitare și oportunități de dezvoltare a propriei culturi, care face Moldova mai bogată prin diversitate. Având uneori o opinie separată, prin dialog între autoritățile centrale si cele din autonomie mereu a fost găsită o soluție pentru păstrarea rezilienței și fortificarea unității Republicii Moldova, care a fost și rămâne patria noastră comună. Astfel, autonomia găgăuză, prin diversitatea culturală și arta dialogului, a devenit un puternic avantaj al Republicii Moldova.