Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

USAID lansează un nou program în Moldova. Gavrilița: Reformele inițiate de Guvernul Republicii Moldova sunt apreciate

03 Iun. 2022, 09:35
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Olga Mînzat
03 Iun. 2022, 09:35 // Actualitate //  Olga Mînzat

Un program care va impulsiona dezvoltarea economiei naționale a fost lansat azi de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). La eveniment au participat prim-ministra Natalia Gavrilița, Ambasadorul SUA în țara noastră, Kent Logsdon, directorul adjunct de Program USAID Reforme Structurale în Moldova, Radu Vrabie, membri ai Cabinetului de miniștri, parteneri de program.

Programul de asistență al Guvernului SUA va acoperi mai multe domenii importante pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova:

 • impulsionarea comerțului;
 • digitizarea;
 • transportul și logistica;
 • reforma sectorului financiar;
 • comunicarea strategică;
 • dialogul public-privat.

În discursul său, șefa Executivului a remarcat dinamica pozitivă a agendei bilaterale moldo-americane în domeniile politic, diplomatic, economic, cultural și a mulțumit Guvernului american pentru suportul acordat Republicii Moldova, în aceste momente de criză.

„Este al doilea program de asistență americană de asemenea anvergură – 35 de milioane de dolari SUA – într-un domeniu strategic, cum este creșterea economică a Republicii Moldova. Aceasta, demonstrează, încă odată, că reformele inițiate de Guvernul Republicii Moldova sunt apreciate și susținute și vreau să vă asigur că ele vor fi continuate și implementate cu succes”, a declarat Natalia Gavrilița.

Ambasadorul Kent D. Logsdon a reiterat suportul SUA în mai multe domenii importante pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

„SUA este și va rămâne un partener de încredere al Republicii Moldova în procesul de consolidare a capacităților instituțiilor publice și private. Acum, când provocările au devenit și mai mari, când țara voastră se confruntă cu un flux mare de refugiați, inflație, perturbări ale lanțurilor de aprovizionare, criză energetică – am decis să venim cu un nou Program de susținere. Astfel, pe parcursul următorilor cinci ani, vom contribui la recuperarea economică a Republicii Moldova”, a declarat Excelența Sa, Kent D. Logsdon.

Participanții la eveniment au vorbit despre beneficiile Programului de asistență al SUA și au subliniat suportul semnificativ, acordat de Washington, în gestionarea multiplelor crize pe care le traversează țara noastră.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:45 // Societate //  Elena Putregai

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a asigurat joi, 28 septembrie curent, în mesajul de condoleanțe privind moartea lui Ion Druță, stabilit la Moscova, că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca scriitorul să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său făcut public de Gheorghe Erizanu, editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Textul a fost tradus ulterior de către Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din limba rusă.

De asemenea, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească. „Sigur că s-ar putea de finanțat chestia ata, dar eu prefer s- sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

DOC, AUDIO Vocea lui Ion Druță, încă în viață, care roagă să fie adus de la Moscova și înmormântat acasă

Marele scriitor basarabean, Ion Druță, s-a stins din viață joi, 28 septembrie 2023, la ora 10:00, la Moscova, Rusia, unde era stabilit de mai multă vreme.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală