Bugetul de stat pe anul curent va fi modificat pentru a susține consumatorii vulnerabili energetic. Parlamentul a votat joi seara, 14 martie curent, în prima lectură o inițiativă legislativă a deputatului PAS Radu Marian. Opoziția a atras atenția că nu are avizul Guvernului.
Potrivit autorului PROIECTULUI, cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, au fost semnate acorduri între Republica Moldova și partenerii de dezvoltare, pentru a spori capacitățile de susținere a consumatorilor vulnerabili la energie.
Suedia și Italia urmează să acorde țării noastre granturi nerambursabile în valoare de circa 8852,1 mii dolari și, respectiv, 4320,0 mii de euro, pentru implementarea măsurilor de reducere a vulnerabilității energetice.
În vederea valorificării acestor granturi, se propune modificarea Legii bugetului de stat prin includerea respectivelor mijloace financiare la veniturile și cheltuielile bugetului de stat pe anul 2024, fără a fi modificat deficitul bugetului.
De asemenea, proiectul prevede autorizarea Ministerului Finanțelor de a redistribui alocațiile aprobate în Fondul de reducere a vulnerabilității energetice între măsurile acestui Fond, la propunerile întemeiate ale Ministerului Muncii şi Protecției Sociale și ale Ministerului Energiei.
Radu Marian a recunoscut că proiectul nu are avizul Guvernului, dar că este legal pentru a fi supus votării în prima lectură, fiind obligatoriu să obțină avizul pozitiv înainte de lectura finală.
Astfel, proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament în lectura a doua.