Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Vaccinarea anti-COVID ia amploare în Moldova! Circa 14 mii de oameni, imunizați într-o singură zi

18 Iul. 2021, 13:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
18 Iul. 2021, 13:38 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Aproape 14 000 de oameni s-au vaccinat ieri, 17 iulie, în urma mai multor acțiuni de promovare și intensificare a procesului de vaccinare care s-au desfășurat în toată țara. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Un exemplu în acest sens poate fi și raionul Otaci, acolo unde timp de câteva ore, peste 300 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19.

În acest sens au fost organizate mai multe echipe mobile care au mers din casă în casă pentru a informa cetățenii despre beneficiile vaccinării și pentru a imuniza doritorii de a se proteja de virus.

„Mulțumim autorităților publice locale, lucrătorilor medicali și rezidenților pentru eforturile enorme pentru desfășurarea procesului de vaccinare. În următoarea perioadă, planificăm mobilizarea a unui număr cât mai mare de echipe mobile, în special în zonele rurale. Totul pentru a preveni un alt val de îmbolnăviri. Este foarte important sa accelerăm campania de vaccinare, să majorăm gradul de acceptare a vaccinurilor împotriva COVID 19, să realizăm schema completă de imunizare, mai ales că, în prezent, putem profita de o perioada bună din punct de vedere epidemiologic comparativ cu alte țări din lume”, a spus secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul rezidenților de la Asociația Studenților și Rezidenților din cadrul USMF, medicilor de familie conduși de directorul Centrul de Sănătate Publică Ocnița, Veaceslav Casian.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate