Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Vaccinarea obligatorie anti-COVID în Ucraina: A apărut o listă preliminară a profesiilor vizate

27 Sept. 2021, 15:27
 // Categoria: În Lume // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Sept. 2021, 15:27 // În Lume //  Tatiana Rusnac

În Ucraina, vaccinarea obligatorie anti-COVID este introdusă pentru reprezentanții anumitor profesii. Printre aceștia se numără angajații instituțiilor de învățământ, a ministerelor și a altor organe executive centrale și a administrațiilor de stat locale.

Deci, pe site-ul Federației Sindicatelor din Ucraina, a fost publicat un document cu o listă preliminară a profesiilor pentru vaccinarea obligatorie COVID, care a fost întocmită de Ministerul Sănătății de la Kiev.

LISTA ÎNTOCMITĂ DE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII:

 1. autoritățile executive centrale și subdiviziunile teritoriale ale acestora;
 2. administrațiile locale de stat;
 3. instituții de învățământ profesional (vocațional și tehnic), vocațional, învățământ secundar general, învățământ preșcolar, instituții de învățământ extrașcolar.

Ministerul Sănătății explică faptul că această abordare este deja prevăzută de legislația actuală a Ucrainei. Și în aprilie anul acesta, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat dispozițiile legislației naționale conform cărora „vaccinarea obligatorie este legală și poate fi necesară în societățile democratice” și „nu contravine Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. ”

„Lista specificată poate fi extinsă în funcție de situația epidemiologică asociată cu răspândirea coronavirusului”, se arată în textul documentului

Se remarcă faptul că documentul este încă supus discuției și că această listă poate fi completată, iar publicarea sa oficială ar trebui să fie așteptată săptămâna aceasta.

Lista preliminară a profesiilor care vă vor obliga să primiți vaccinări COVID

Anterior, Cabinetul de Miniștri a susținut decizia de protocol privind introducerea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 pentru angajații instituțiilor de învățământ, ministerelor și altor autorități executive centrale și unităților structurale ale acestora, precum și administrațiilor de stat locale.

„Propunem să începem introducerea vaccinării preventive obligatorii împotriva bolilor respiratorii acute COVID-19, inclusiv pentru angajații instituțiilor de învățământ, angajații ministerelor și a altor organe executive centrale și unitățile structurale ale acestora, precum și pentru administrațiile de stat locale”, a declarat ministrul Sănătății de la Kiev.

Potrivit acestuia, această abordare este deja prevăzută de legislația actuală. În special, art. 12 din Legea „Cu privire la protecția populației împotriva bolilor infecțioase” prevede că angajații anumitor profesii, industrii și organizații, ale căror activități pot duce la infectarea acestor lucrători și (sau) la răspândirea bolilor infecțioase de către aceștia, sunt supuși vaccinări preventive obligatorii împotriva bolilor infecțioase corespunzătoare.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:11
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
19 Oct. 2021, 11:11 // Politica //  Petru Cosoi

Republica Moldova va achiziționa gaz din surse alternative prin intermediul Energocom. În acest sens, Guvernul urmează a majora capitalul instituției. Declarațiile au fost făcute de către Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă.

Referitor la sursele alternative, Natalia Gavrilța susține că există patru punct prin care Moldova poate primi gaze naturale.

Avem acces la gaze naturale prin patru punct de trecere. Gazoductul Iași-Ungheni este funcțional. Am primit anumite cantități mici de balansare a presiunii. Există capacitatea, conducta este funcțională, însă dimensiunea nu permite primirea capacităților necesare. Accesarea gazelor prin Rusia și prin conductele din sudul țării, a declarat prim-ministra.

De asemenea, Natalia Gavriliță afirmă că în prezent Moldova nu are probleme de transport a gazelor naturale, ci probleme care țin de identificarea cantităților necesare pentru țara noastră.

Potrivit prim-ministrei, autoritățile de la Chișinău poartă mai multe discuții cu România, Ucraina și Polonia pentru ameliorarea situației de criză. În același timp, procesul de negociere cu Federația Rusă este unul dificil, susține Gavrilița și nu pot fi oferite mai multe detalii.

Indiferent de rezultatul acestor negocieri, inițiem procedura din surse alternative. Este clar faptul că prețul de achiziționare va crește și va crește tariful. Este un proces inevitabil. Guvernul va fi alături de cetățeni, a adăugat Gavrilița.


Realitatea.md amintește că în seara zilei de miercuri, 13 Octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat despre instituirea stării de urgență în sectorul de gaze naturale.

Centrala electrică de la Cuciurgan a emis săptămâna trecută o notificare și anunța că va reduce din 11 octombrie volumul energiei electrice produse ca urmare a diminuării volumului de gaz livrat.

Moldovagaz susținea la începutul lunii că Gazprom a redus cu 35% livrările de către țara noastră și a venit cu recomandarea de de a reduce consumul de gaze, inclusiv:

 1. a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
 2. b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).

Motivul reduceriii livărilor potrivit Molodvagaz este că acordul cu Gazprom a fost prelungit la sfârșitul lunii septembrie cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, iar SAP „ Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie