Curs valutar
 • EUR
  20.5404
  -0.1339%
 • USD
  18.0378
  0.1081%
 • RUB
  0.2356
  0.1273%
 • RON
  4.1543
  -0.142%
 • UAH
  0.6339
  -0.8361%

FOTO Ca în filme! Doi scafandri amatori au descoperit aur, în timp ce strângeau gunoaie de pe fundul mării

27 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2021, 15:22 // În Lume //  Realitatea.md

Doi scafandri amatori au descoperit monede din aur din timpul Imperiului Roman, perfect conservate, în timp ce strângeau gunoiul de pe fundul mării. Luis Lens și cumnatul lui César Gimeno s-au scufundat în Marea Mediterană, în timp ce erau în vacanță în Xàbia, Spania. Curățând gunoiul și explorând peisajul subacvatic, cei doi au dat peste un obiect strălucitor care semăna cu o „monedă de 10 cenți”, potrivit Business Insider care citează El Pais. Potrivit specialiștilor, cele 53 de monede constituie una dintre cele mai mari colecții găsite vreodată în Europa. 

Când au ridicat obiectul, au observat o inscripție și fizionomia unui bărbat care părea a fi din Grecia sau Roma antică și au presupus că era vorba de un obiect confecționat de un bijutier. Cei doi au explorat zona și au găsit alte 7 monede în fisura unei stânci.

După ce au raportat descoperirea autorităților locale, o echipă de scafandri și arheologi au descoperit un total de 53 de monede de aur, trei cuie și câteva rămășițe din ceea ce părea a fi un cufăr.

Oamenii de știință de la Institutul pentru Cercetări în Arheologie și Patrimoniu au analizat monedele. Au descoperit că erau de la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

„Este incredibil. Toată lumea visează să găsească o comoară”, a declarat Luis Lens.

„Este una dintre cele mai mari colecții de monede romane din aur găsite în Spania și în toată Europa”, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi subacvatici de la Universitatea din Alicante, într-un comunicat de presă.

Ceea ce face descoperirea și mai neobișnuită este că aceste monede sunt perfect conservate.

Cercetătorii au reușit să-i identifice pe monede pe împărații Valentinian I (3 monede), Valentinian II (7 monede), Todosio I (15 monede), Arcadi (17 monede), Honorius (10 monede), iar chipul de pe o monedă a rămas neidentificat.

Molina a spus că descoperirea ar putea oferi o multitudine de indicii despre căderea Imperiului Roman de Vest.

Istoricii presupun că aceste monedele ar fi fost ascunse în mod intenționat, pentru a fi salvate de invazia barbarilor.

Monedele vor fi restaurate și expuse în Muzeul Arheologic și Etnografic Soler Blasco din Xàbia, a transmis Universitatea din Alicante.

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 15:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Ian. 2022, 15:10 // Societate //  Valentina Buză

Creștinii ortodocși de stil vechi care astăzi, 19 ianuarie, sărbătoresc Boboteaza, ziua când a fost botezat Iisus Hristos în apele Iordanului, au făcut cozi pentru a lua agheasmă de la cisternele cu apă livrate de S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

Oamenii prezenți la eveniment au salutat inițiativa furnizorului de apă și susțin că prin asemenea acțiuni realizează că apa de la robinet corespunde tututor standartelor și poate fi consumată fără a fi filtrată.

Mai exact, autocisterna cu circa 10 tone de apă a fost depozitată într-un rezervor special amenajat, fiind sfințită de către preoții Parohiei cu hramul „Tuturor Sfinților români” din bulevardul Decebal, 93, îndată după încheierea slujbei și împărțită enoriașilor.

De menționat, că S.A. „Apă-Canal Chișinău”, tradițional în fiecare an de Bobotează conform unui grafic stabilit, livrează gratuit zeci de tone de apă mai multor biserici din Capitală.

Reamintim că, în acest an furnizorul de apă livreaza pe parcursul a doua zile, bisericilor din municipiul Chișinău peste 100 mii de litri de apă, care este pregătită pentru sfințire.

„Pe parcursul a două zile, pe 18-19 ianuarie curent, furnizorul de apă va livra apa Parohiei „Sfinții Teodor și Teodora de la Sihla”, din strada Pușkin, și Parohiei cu hramul „Tuturor Sfinților români” din bd. Decebal, 93, comunității religioase „Sf. Dimitrie cel Nou” din str. Pietrarilor, 2, bisericii „Tuturor Sfinților proslăviți pe meleagurile Moldovei” din strada Dimo, 2, Parohiei „Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și Daniil Sihastru”, din strada Mihai Sadoveanu, 19, dar și Mănăstirii „Sf. Andrei din or. Durlești din str. N. Dimo, 100”, se mai arată în nota informativă.

Autocisternele cu apă sunt amplasate în curțile bisericilor, în așa fel încât după sfințire fiecare credincios să poată lua cantitatea necesară de apă sfințită.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală