Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este inevitabilă

04 Aug. 2021, 08:39
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 08:39 // Life //  Realitatea.md

Potrivit unei analize a publicației beligene Le Soir, obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 câştigă teren în lume, pe măsură ce tot mai multe țări se confruntă cu o creștere a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, alimentată de tulpina “Delta”. Cel mai adesea, obligativitatea vaccinării vizează populaţii ţintă, precum lucrătorii din domeniul medical sau de asistență medicală. 

În unele ţări obligativitatea nu este formală, dar restricţiile pentru persoanele nevaccinate sunt de aşa natură încât sunt asemănătoare cu o obligativitate aproximativă. Există, însă, și câteva țări care au impus deja obligativitatea vaccinării pentru toți adulții.

Spre exemplu, în Tadjikistan, un decret guvernamental îi obligă pe toţi cetăţenii de peste 18 ani să se vaccineze. De asemenea, în Turkmenistan, una din puţinele ţări din lume care nu a declarat niciun caz de infectare cu Covid-19, a anunţat pe 7 iulie că impune vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele de peste 18 ani.

De asemenea, la Vatican, o decizie din 8 februarie prevede obligativitatea vaccinului pentru locuitorii celui mai mic stat din lume şi pentru angajaţii care lucrează acolo.

În Grecia, vaccinarea va deveni obligatorie pentru personalul din casele de îngrijire pentru bătrâni cel târziu până pe 16 august şi pentru cadrele sanitare cel târziu la 1 septembrie. Totodată, în Italia, un decret din 25 mai obligă medicii şi personalul din sănătate să se vaccineze, sub ameninţarea că dacă nu fac asta, nu vor mai putea să lucreze și să aibă contact cu alte persoane. Această obligativitate a fost atacată în justiţie de 300 de cadre medicale.

În Rusia, primarul Moscovei a decretat pe 16 iunie că este obligatorie vaccinarea pentru angajaţii din sectorul serviciilor. La scurt timp, orașul Sankt-Petersburg şi ale orașe rusești au adoptat măsuri similare.

Kazahstanul a ordonat pe 1 iulie vaccinarea obligatorie a majorităţii angajaţilor care au contact cu alte persoane.

Republica Insulelor Fiji a făcut obligatorie vaccinarea angajaţilor din sectorul public şi din cel privat. În micuța națiune insulară situată în sudul Oceanului Pacific, funcţionarii vor trebui să-şi ia concediu dacă nu au primit prima doză de vaccin până pe 15 august şi riscă să fie concediaţi dacă a doua doză nu le este administrată înainte de 1 noiembrie. În sectorul privat, angajaţii trebuiau să primească prima doză până pe 1 august. De asemenea, în Guineea Ecuatorială, vaccinarea este obligatorie din 20 iulie pentru unele profesii, precum militarii, lucrătorii din sectorul sanitar și din cel educațional.

În Ungaria, prim-ministrul Viktor Orban a anunţat pe 16 iulie că vaccinarea va deveni obligatorie pentru cadrele sanitare, fără a preciza însă la ce dată.

În Statele Unite, oraşul San Francisco a anunţat la sfârşitul lunii iunie că va cere celor circa 35 de mii de funcţionari ai săi să se vaccineze, sub ameninţarea unor sancţiuni ce pot merge până la concediere.

În Statele Unite, Casa Albă a anunţat săptămâna trecută că cei 4 milioane de angajaţii federali vor trebui să se vaccineze, iar dacă nu vor face acest lucru vor trebui să poarte mască de proitecție în continuu şi să se testeze regulat, o dată sau de două ori pe săptămână. De asemenea, celor nevaccinați le vor fi limitate deplasările.

De asemenea, oraşul New York a anunțat că angajaţii din spitalele publice ale metropolei trebuie, începând din 2 august, să fie vaccinaţi sau să se testeze în fiecare săptămână. Aceeaşi măsură trebuie să se aplice din 13 septembrie tuturor funcţionarilor din oraş, precum poliţiştii, pompierii şi cadre didactice.

Arabia Saudită a anunţat pe 18 mai că vaccinarea va fi obligatorie începând cu luna august pentru a fi permis accesul în instituţii guvernamentale şi private, inclusiv de învăţământ şi de divertisment. totodată, vaccinul va fi necesar și pentru transportul în comun. Doar angajaţii vaccinaţi din sectorul public şi privat se vor putea întoarce la locul de muncă.

În Pakistan, de la 1 iulie, provincia Belucistan interzice persoanelor nevaccinate să aibă acces în parcuri, centre comerciale şi transportul în comun. De asemenea, funcţionarii din provincia Sind care refuză să se vaccineze au fost anunțați că nu își vor mai primi salariile,  în vreme ce oficialii provinciei Punjab au transmis cetățenilor că le vor restricționa accesul la comunicații prin mobil dacă vor refuza vaccinul.

În China, la mijlocul lunii iulie, circa 20 de comunităţi locale, printre care și oraşul sud-vestic Chuxiong, care are o populație de circa 500 de mii de locuitori, au avertizat că locuitorilor de peste 18 ani nevaccinaţi li se va restricționa accesul în spitale, şcoli și transportul public.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 04:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Sept. 2021, 04:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat joi o transformare a sistemelor alimentare globale pe care o consideră esenţială în lupta împotriva încălzirii globale, a pandemiilor sau a conflictelor armate, relatează AFP.

„Războiul de pe planeta noastră trebuie să înceteze, iar sistemele alimentare sunt una dintre cheile păcii”, a insistat Guterres, organizator al unui summit mondial virtual privind sistemele alimentare, în marja Adunării Generale anuale a organizaţiei, scrie dcbusiness.ro.

Comunitatea internaţională trebuie să se doteze cu „sisteme alimentare care ne protejează planeta”, a pledat secretarul general al ONU.

„Este posibilă hrănirea unei populaţii mondiale în creştere salvând planeta. Peste tot, trebuie să consolidăm rezistenţa sistemelor alimentare locale la şocurile externe, cum ar fi conflictele, schimbările climatice şi pandemiile”, a insistat el.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat să pună capăt şi malnutriţiei datorită unei investiţii programate pe mai mulţi ani de peste zece miliarde de dolari destinate să accelereze transformarea unor sisteme alimentare, potrivit unui comunicat de la Casa Albă.

Foametea este în creştere în lume, schimbările climatice se accelerează şi ameninţă producţia agricolă: în acest context îngrijorător ONU a organizat joi, după un an şi jumătate de pregătire, acest summit mondial cu 85 de şefi de stat şi de guvern pentru a încuraja statele să îşi reformeze sistemele alimentare în încercarea de a face faţă provocărilor.

Miza este imensă. Se consideră că sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Şi foametea continuă să crească: afectează 811 milioane de oameni în întreaga lume, în timp ce alte 2,7 miliarde nu au acces la o alimentaţie sănătoasă, potrivit unui raport al ONU.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române