Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0.0259%
  • USD
    18.1428
    0.5402%
  • RUB
    0.1888
    1.1653%
  • RON
    3.8869
    0.0515%
  • UAH
    0.4912
    0.5293%

Vadim Krasnoselski: În lipsa formatului 5+2, acum în soluționarea conflictului primează contactele 1+1

06 Mai 2022, 23:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
06 Mai 2022, 23:19 // Societate //  Realitatea.md

Potrivit novostipmr.com așa numitul lider de la Tiraspol a susținut astăzi o conferință de presă pentru jurnaliști, în care printre mai multe subiecte a abordat și relațiile regiunii cu autoritățile de la Chișinău.

Potrivit lui Krasnoselski între Tiraspol și Chișinău s-au adunat foarte multe întrebări de discutat. Spre exemplu, zice el, la ultimele negocieri cu reprezentanții Republicii Moldova la Varnița s-a discutat un set de probleme care s-au acumulat în relațiile dintre Transnistria și Moldova. Sunt probleme din domeniul securității, economiei, privind circulația mărfurilor și deblocarea lucrărilor Uzinei Metalurgice de la Râbnița.

„Există un optimism prudent în urma rezultatelor acestor întâlniri… dar este prea devreme să vorbim despre unele rezultate finale. Alt lucru însă mi se pare important, principalul rezultat este că partea moldovenească s-a arătat convinsă de importanța rezolvării problemelor prin comunicarea directă de 1 la 1”, a spus Vadim Krasnoselski.

Așa numitul președinte al Transnistriei a declarat că acum, când activitatea în formatul „5+2” este efectiv înghețată din cauza situației din Ucraina, ies în prim-plan contactele dintre Transnistria și Republica Moldova în formatul „1+1”.

„Doi garanți, doi mediatori se luptă între ei, Rusia și Ucraina. Cum să-i punem la masa negocierilor? Probabil este de neconceput astăzi. Adică vorbim despre faptul că formatul nu va funcționa temporar pentru moment. Nu spun că pentru tot timpul. Temporar… Prin urmare, desigur, dacă nu există un format pentru această comunicare, trebuie să trecem la alte contacte, cum ar fi contactul 1 + 1”, a remarcat așa numitul șef de stat.

Vadim Krasnoselski a subliniat că a cerut părții moldovenești să reia dialogul și mai devreme, chiar înainte de începerea ostilităților din Ucraina.

„Șirul de întrebări este mare. Stabilitatea atât pe malul drept, cât și pe malul stâng depinde de soluționarea acestor probleme”, a menționat așa numitul lider de la Tiraspol.

Potrivit lui Vadim Krasnoselski, în situația dificilă actuală, vizita Reprezentantului Special al Președintelui în exercițiu al OSCE Thomas Mayer-Harting la Tiraspol a fost mai degrabă una rituală. Mai este cale lungă până la reluarea completă a lucrărilor în formatul 5+2, consideră oficialul transnistrean.

În același timp, chiar și atunci când se va întâmpla acest lucru, va fi prea devreme pentru a trece la rezolvarea problemelor celui de-al treilea „coș politic” de negocieri. Acum este necesar să ne concentrăm asupra soluționării problemelor umanitare și economice, este de părere Krasnoselski.

Reamintim că formatul 5+2 este alcătuit din părțile implicate în conflict (Chișinăul și Tiraspolul), mediatorii (Rusia, Ucraina, OSCE), + observatorii (SUA și UE). Formatul 1+1 presupune un dialog direct, fără intermediari, între autoritățile de la Chișinău și Tiraspol.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 10:58
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Sept. 2023, 10:58 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Criză de funcționari publici la Judecătoria Chișinău. În prezent, 97 de posturi pentru funcționarii publici sunt vacante, se arată într-o declarație publică, adresată președintelui țării, prim-ministrului, ministrului Justiției, dar și membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), semnată de Livia Mitrofan, președintele interimar al Judecătoriei Chișinău.      

Potrivit declarației, în anul 2023, 44 de funcționari publici au depus cereri de demisie, iar „principalul motiv este nivelul de salarizarea a funcționarilor publici în instanțele de judecată din Republica Moldova”.

„Onorați membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Mult stimată doamnă Președinte a RM, D-nule Prim-Ministru, Stimată doamnă Ministră, prin prezenta vă aducem la cunoștința DVS că la moment în Judecătoria Chișinău a fost anunțat un nou concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante https://jc.instante.justice.md/ro/content/anun%C8%9B-concurs-2, fiind scoase la concurs, 97 de posturi vacante pentru funcționarii publici.

În anul 2023 au fost anunțate și organizate 6 concursuri pentru ocuparea funcțiilor publice vacante, în urma cărora au fost angajați 35 de persoane, în timp ce tot în anul 2023 au depus cereri de demisie 44 de funcționari publici. Respectiv, numărul funcționarilor publici care depun cerere de demisie este mai mare decât cei care vor să se angajeze în Judecătoria Chișinău în pofida faptului că concursurile se organizează în permanență.

Situație este și mai gravă în cazul funcțiilor de grefieri, la moment din 97 de posturi vacante scoase la concurs, 34 de funcții vacante sunt de grefieri și numărul persoanelor care depun cerere de demisie este în continuă creștere. Respectiv, 34 de complete de judecată sunt fără grefier, or lipsa grefierului, reieșind din sarcinile și atribuțiile procesuale ale acestuia stopează activitatea completului de judecată.

Din discuția purtată cu persoanele care își depun cererea de demisie, principalul motiv al demisionării este nivelul de salarizarea a funcționarilor publici în instanțele de judecată din Republica Moldova”, se arată în declarația Judecătoriei.

Responsabilii de la Judecătoria Chișinău anunță că, pentru anul 2023, grefa secretariatului are următoarele salarii:

  • Asistent judiciar – salariul de bază este de 8040 lei;
  • Grefier – salariu de bază este de 7240 lei;
  • Specialist principal – salariul de bază este de 6260 lei;
  • Specialist superior – sala de bază este de 5510 lei;
  • Specialist – salariul de bază este de 5310 lei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Lipsa personalului în instanțele de judecată, la caz în Judecătoria Chișinău, din cauza salarizării scăzute, afectează grav activitatea instanței de judecată și în final procesul de înfăptuire a justiției precum și duce la mărirea volumului de lucru, încălcarea termenului rezonabil de examinare a cauzelor, încălcarea termenilor procesuali, afectează calitatea actelor judecătorești, afectează organizarea procesului de înfăptuire a justiție în completele de judecată, circumstanțe care duc în mod obiectiv la scăderea încrederii în actul judecătoresc”, se mai menționează în declarație.

În concluzie „solicităm respectuos, întreprinderea măsurilor de rigoare pentru ajustarea salariilor funcționarilor publici din cadrul instanțelor de judecată la nivelul de inflație din Republica Moldova, or situația se înrăutățește constant, iar lipsa cadrelor în instanțele de judecată contribuie direct la nerealizarea obiectivelor propuse în reforma justiției”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală