Curs valutar
 • EUR
  19.6226
  -1.0743%
 • USD
  19.2294
  -0.2345%
 • RUB
  0.3119
  -0.6092%
 • RON
  4.0155
  -0.9687%
 • UAH
  0.5216
  -0.3067%

Vara să achităm un preț mai mare la gaz, iarna mai mic! Ceban propune instituirea a două tarife pe perioada anului

06 Iul. 2022, 08:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
06 Iul. 2022, 08:05 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Singura modalitate de a avea încasări pentru a acoperi prețul de achiziție a gazului este majorarea tarifului. O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban. Potrivit oficialului, prețul de achiziție în luna iulie este cu 100 de dolari mai mare față de luna iunie, adică 980 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar actualul tarif este calculat la un preț de achiziție de 696 dolari. Totodată, susține că o modalitate de a face față prețului mare de achiziție este să fie aprobate tarife sezoniere, de iarnă și de vară.

Președintele Moldovagaz spune că actualul tarif nu acoperă prețul de achiziție a gazului, care este în continuă creștere, potrivit ipn.md.

Vadim Ceban susține că deși Moldovagaz a renunțat la investițiile în infrastructură, oricum există riscul de a acumula datorii enorme în cazul neajustării tarifului.

„Pe noi nimeni nu ne creditează, nu putem lua credite, nimeni nu ne amână plățile, iar unica soluție este să obținem încasări din tarif ca să plătim furnizorului. Argumentul de bază este creșterea prețului de achiziție a gazului. Noi trebuie să avem acoperirea costului real de achiziție. Dar noi nu vrem să admitem cealaltă extremă când consumatorii nu vor putea achita. Noi vom solicita Comisiei pentru Situații Excepționale să avem anumite amânări pentru plata impozitelor, cum este TVA la import. Dar asta tot nu-i corect. Noi trebuie să achităm statului impozite, pentru că ele sunt destinate plăților sociale. Noi am redus drastic cheltuielile în rețele, infrastructură”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

Oficialul propune instituirea a două tarife pe perioada unui an. Pe timp de vară, atunci când consumul este mai mic, să achităm un tarif mai mare. Iar pe perioada rece a anului, când crește exponențial consumul, să fie calculat un tarif mai mic. De asemenea, pentru a evita riscul unor sistări de gaze naturale pentru consumatorii casnici, statul trebuie să asigure stocuri de gaz, spune Vadim Ceban.

„Soluția noastră de compromis este să avem tarife sezoniere, pentru perioada de iarnă și pentru perioada de vară. De asemenea, trebuie să asigurăm stocuri. Sunt capacități de stocare în România, cred că până la 100 de milioane de m3 statul poate depozita acolo. Acest volum acoperă 2 luni, septembrie și octombrie. A fost deja contractat din partea BERD un împrumut de 300 de milioane, 200 de milioane sunt pentru a procura gaz și 100 de milioane pentru depozitare. Acest lucru este binevenit pentru securitatea energetică a statului”, a mai spus președintele Moldovagaz.

Moldovagaz a solicitat ANRE majorarea cu 45% a tarifului la gazele naturale până la 23,5 lei pentru un metru cub, fără TVA. Noile tarife ar urma să intre în vigoare retroactiv de la 1 iulie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 22:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
15 Aug. 2022, 22:47 // Actualitate //  Ursu Ana

Putin va declanșa război în Moldova „în momentul în care va ajunge la Transnistria”, afirmă un expert. Conform expertului, este probabil ca Rusia să țintească Moldova dacă va avea succes în invazia Ucrainei – sau chiar mai repede.

Rusia continuă să-și concentreze potențialul militar pentru a câștiga controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, care a fost obiectivul încă de la începutul războiului. După eșecul în ocuparea capitalei Kiev, forțele rusești s-au îndreptat masiv spre est.

Dar perspectiva lansării unei invazii similare în Moldova, mica republică din sudul Ucrainei, îngrijorează de luni de zile. Ca și vecinul său atacat, Republica Moldova a fost teritoriu sovietic până în 1991. Iar regiunea separatistă de-a lungul graniței cu Ucraina, Transnistria, a fost recunoscută de Moscova, dar de niciun alt membru al ONU, scrie newsweek.com.

Mulți au speculat că Rusia va acționa ca să preia controlul asupra Moldovei după o ipotetică victorie în Ucraina. Dar Iuri Felștinski, autor, istoric și expert în istoria geopolitică a Rusiei, a declarat pentru Express UK că invadarea Moldovei ar putea începe mult mai repede:

„Chiar înainte să termine în Ucraina, dacă ajung la Transnistria pe parcurs, ei vor declanșa războiul acolo. Moldova va fi în pericol în clipa în care rușii vor ajunge în Transnistria, dacă ucrainenii nu vor fi capabili să-i oprească. Și Moldova, desigur, nu este membru în NATO.”

Felștinski pretinde că Putin nu se va mulțumi niciodată numai cu controlul regiunii Donbas, care a fost pretextul pentru invazie, nici cu al altor regiuni pe care le controlează în prezent trupele sale.

Terenul a fost deja pregătit în Moldova, explică el. În jur de 2.000 de ofițeri de menținere a păcii au rămas staționați în Transnistria după dispariția Uniunii Sovietice, iar în ultimul deceniu au eliberat pașapoarte rusești populației vorbitoare de limba rusă.

„În Moldova, în Transnistria, sunt aproximativ 220.000 de vorbitori de rusă, cărora guvernul rus a început să le elibereze pașapoarte rusești. O face din 2014.”

Oficialii ruși au negat anterior subiectul invadării Moldovei, Andrei Rudenko, adjunct al ministrului de externe, spunând în aprilie că ei „vor evita un asemenea scenariu”.

Premierul moldovean Natalia Gavriliță a spus la sfârșitul lui iulie că este „foarte îngrijorată” de perspectiva unei invazii rusești, dar a adăugat că „în prezent este un scenariu ipotetic”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală