Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Vești proaste pentru Renault și Dacia: Ce se întâmplă cu producția în 2022

02 Dec. 2021, 19:36
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
02 Dec. 2021, 19:36 // Sci-tech //  Valentina Buză

Lipsa de semiconductori complică revoluția plănuită de CEO-ul Luca de Meo. Renault se așteaptă ca furnizarea de semiconductori să rămână dificilă până cel puțin la jumătatea anului 2022, complicând procesul de revenire a producătorului de automobile francez, care include renovarea bazei sale din fabrici, scrie playtech.ro.

Renault acordă prioritate producției de mașini și vehicule comerciale cu marjă mai mare, deoarece cererea rămâne puternică, potrivit CEO-ului Luca de Meo.

„Renault a fost forțată în unele cazuri să trimită pe cineva în Asia pentru a obține cipurile”, a spus de Meo într-un interviu acordat la uzina din Flins, unde asamblarea auto este programată să se oprească în câțiva ani, după aproape șapte decenii. „Este un dezastru.”

Fabrica de la vest de Paris, care produce hatchback-ul electric Zoe și Nissan Micra, trece printr-un proces de modernizare până în 2024, când acolo se vor putea recicla și moderniza mașini și baterii.

O industrie în proces de transformare

Transformarea Flins este o parte cheie a unei strategii mai ample a Renault, care include reducerea numărului de locuri de muncă și de costuri, dar și o scădere a capacității de producție la nivel mondial.

În timp ce producția lui Zoe va continua până atunci, Renault va consolida producția de mașini electrice în Franța la o fabrică din Douai, unde va fi produs modelul Megane electric. De asemenea, Renault produce modelul de bază Dacia Spring în China.

De altfel, compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Compania a făcut „progrese solide în planul său de redresare”, au scris analiștii Citi într-un raport.

De altfel, De Meo a reiterat faptul că analiza companiei subliniază faptul că aceasta va produce cu aproximativ 500.000 de vehicule mai puține în acest an – ceea ce echivalează cu aproape o cincime din producția de anul trecut – totul din cauza lipsei de componente.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală