Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Victor Parlicov: Prețul la gaze în Moldova va crește, dar va fi mai bun decât în Europa

21 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
21 Sept. 2021, 22:04 // Economie //  Cristina Vlah

Fostul director ANRE, Victor Parlicov, este optimist în privința prețului oferit țării noastre la gazele rusești, comparativ cu prețul pentru țările din Europa. Potrivit lui Parlicov, totul va depinde de capacitatea de negociere a reprezentanților Republicii Moldova cu cei de la Gazprom, informează Realitatea.md.

„Preţul la gaze, în ultimul trimestru al acestui an şi în anul viitor, va fi mult mai bun în Republica Moldova decât în restul Europei. Asta nu înseamnă că va fi mai jos ca acum, dar va fi mai jos ca în alte părţi”, a declarat Victor Parlicov, la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

În același timp, ex-directorul ANRE susține că autorităţile Republicii Moldova nu ar trebui să facă concesii politice Rusiei în negocierile cu Gazprom, dând ca exemplu situaţia din Crimeea. Victor Parlicov a precizat că o majorare a preţului la gaze nu reprezintă un şoc pentru cetățenii din țara noastră, Republica Modova trecând prin perioade cu preţuri mult mai mari.

„Noi am avut o perioadă cu preţuri de 400 dolari, atât am plătit noi, ca societate, consumatori. Cred că în primul trimestru din anul viitor, preţul va fi de 300 de dolari. Ceea pe ce trebuie Guvernul acum să pună accent, este pe o abordare corectă. Noi şi aşa avem acum un preţ mai bun ca alţii. Nu putem face preţul ăsta şi mai jos. Trebuie să ne adaptăm şi să ajutăm păturile nevoiaşe, să luptăm cu sărăcia energetică. Guvernul deja a declarat public că se va focusa pe mecanismul de ajutor pe perioada rece a anului”, a declarat fostul şef al ANRE.

El a mai menţionat că, dacă Republica Moldova va primi un o reducere a preţului la gaze faţă de preţul european, atunci aceasta este legată de concesii politice care trebuie făcute Moscovei.

„Cu ce s-a terminat aceasta în Crimeea, când au primit reducere de 100 de dolari la mia de metri cub de gaz? Au avut obligaţia de a menţine staţionarea trupelor militare ruse la Sevastopol. Cu ce s-a terminat în Crimeea, am văzut”, a spus Victor Parlicov.

Fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru SlusarI, a declarat, în cadrul emisiunii, că preţurile la gaze vor creşte galopant.

„Eu nu sunt de acord cu domnul Parlicov. Preţul la gaze nu va fi 300 de dolari, ci va fi 400-450 de dolari. Cine va fi responsabil? Noi am văzut solicitarea de majorare a tarifului cu 35%. Eu insist că Guvernul trebuie să se implice şi să aducă nişte elemente politice, pentru că noi cunoaştem ce înseamnă arma energetică. În paralel, trebuie să pregătim măsurile pentru a ajuta păturile defavorizate”, a spus Alexandru Slusari.

Acesta a mai menţionat că, după alegeri, s-a văzut reacţia Rusiei care ar putea amplifica folosirea armei energetice împotriva Republicii Moldova.  „Noi avem cu ce să mergem acolo. Concesii am tot făcut în 30 de ani”, a declarat Alexandru Slusari.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 10:22
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Oct. 2021, 10:22 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

După ce, ieri, monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, din centrul Capitalei, a fost stropit cu verde de briliant de către persoane necunoscute, o asociație obștească care poartă numele domnitorului a reacționat pe Facebook.

Membrii asociației condamnă actul de vandalism și face referire că acest incident neplăcut ar avea legătură cu gestul celor de la Partidul Acasă Construim Europa care, la fel au stropit cu verde de briliant un vicepreședinte al raionul Sîngerei care s-a vaccinat în afara rândului.

„Da, corect zice presa, pe urmele lui Cavcaliuc… Asociația Obștească „Ștefan cel Mare și Sfânt” condamnă încă o dată actele de vandalizare care sunt comise în centrul Chișinăului, la monumentul celui care a domnit peste aceste pământuri aproape 50 de ani, simbolul nostru național, Ștefan cel Mare și Sfânt. Ne doare și regretăm enorm că acești depravați ai societății, asemenea acelui partid politic spoiler, despre care, știți voi, am mai vorbit, care, nu știm să vă spunem, involuntar sau conștient, au profanat acest simbol al neamului, au ales să-și manifeste nemulțumirile într-un asemenea hal. Considerăm că, prin acest gest, s-a adus o ofensă nu doar la adresa simbolurilor naționale, ci și la adresa noastră, a întregului popor. Descalificăm cu fermitate aceste acțiuni total lipsite de respect și inconștiente ale acestor nimicuri ai societății”, se precizează în mesajul asociației.

În aceeași postare, membrii Asociației Obștești Ştefan cel Mare şi Sfânt spun că autoritățile de la Chișinău trebuie să ia măsuri în acest caz, iar monumentul să fie păzit non-stop de ostași sau carabinieri.

„Tragerea la răspundere penală a celor care se încumetă să recurgă la astfel de gesturi este „un cel puțin” necesar pe care trebuie să-l facă autoritățile. În acest sens, asociația își rezervă dreptul de a se adresa Ministerului Apărării sau Inspectoratului General de Carabinieri pentru a pune 24 de ostași să păzească non-stop acest simbol, pentru ca astfel de cazuri inacceptabile să nu se mai repete. Contăm pe receptivitatea lor”, se mai arată în mesajul asociației.

Amintim că ieri, monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, din centrul Capitalei, a fost vandalizat astăzi de către persoane necunoscute. Indivizii au stropit monumentul cu verde de briliant și au fugit de la fața locului într-o direcție necunoscută, scrie Deschide.md.

Potrivit sursei citate, polițiștii de patrulare au fost cei care au stabilit la fața locului că postamentul monumentului a fost stropit cu verde de briliant.

Oamenii legii interprind toate măsurile legale pentru a stabili identitatea făptașilor cu ulterioara sancționare a acestora.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău