Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

(VIDEO) 24 FRONT LINE: Serviciul Unic 112 preia peste patru milioane de apeluri de urgență pe an

13 Mai 2021, 10:02
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Mai 2021, 10:02 // Societate //  Tatiana Rusnac

Ajung primii în cazul unei alerte cu bombă, la un incendiu într-un bloc locativ, la o plângere pe gălăgie, un caz de COVID-19 pozitiv, un accident rutier sau un caz de violență în familie. Vorbim despre persoanele din spatele Serviciului de Apel Unic 112, medici, polițiști, pompieri și salvatori, cei din prima linie a vieții și securității.

Poveștile impresionante, dar și situațiile de risc în care sunt implicate, le aflați în episodul trei din 24 FRONTLINE.

„Pe parcursul patrulării, poliția a intervenit în unele cazuri care au prezentat suspiciuni de încălcare a legii. De asemenea, aflăm de la Anatolie Slanovschi, Anatolie Postică și Andrei Beregoi care este percepția cetățenilor despre polițiști , care sunt subtilitățile profesiei și care sunt cerințele pentru a activa în acest domeniu”, anunță echipa 24 FRONTLINE.

Primele trei episoade au fost filmate de echipa 24 FRONTLINE, în plină pandemie, în perioada mai-septembrie 2020. În această primăvară, după difuzarea televizată, serialul documentar este lansat și pe online.

Episodul 1

Episodul 2

În această primăvară, echipa proiectului 24 FRONTLINE va intra în producția sezonului televizat de 12 episoade a câte 27 minute fiecare.

În cadrul proiectului, echipa de filmare urmează forțele de poliție și lucrătorii serviciului medical de urgență în munca lor de zi cu zi. Sunt abordate subiecte actuale și problemele reale cu care se confruntă oamenii din prima linie și toți cetățenii Moldovei.

Primele trei episoade ale sezonului sunt finanțate de Uniunea Europeană și implementare de UNDP Moldova în cadrul programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”. Proiectul este inițiat de Asociația Obștească „Filmul pentru Drepturile Omului” (FADO).

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 19:09 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă.

Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a „înfruntat niciodată bărbaţi”.

În plângerea depusă în numele şahistei la un tribunal federal din Los Angeles, se spune că referinţa la persoana acesteia „îi dezonorează realizările în faţa milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, şahista, de cinci ori campioană mondială, a fost prima femeie din istorie care a obţinut titlul de maestră internaţională a şahului într-un sport dominat de bărbaţi.

Gaprindashvili cuncurase împotriva a cel puţin 59 de jucători bărbaţi până în 1968, anul în care este plasată acţiunea episodului serialului, potrivit documentelor judiciare.

Netflix nu a dat curs imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect, dar, potrivit presei americane, a spus că-şi va apăra cu fermitate punctul de vedere.

„Credem că afirmaţia nu are niciun temei”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american din domeniul streamingului, potrivit articolelor apărute în presă.

„The Queen’s Gambit”, ecranizarea unui roman din 1983 semnat de Walter Tevis, spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume în perioada Războiului Rece.

Harmon, care e interpretată de Anya Taylor-Joy, este descrisă de Netflix ca fiind ”hotărâtă să cucerească graniţele tradiţionale stabilite în lumea dominată de bărbaţi a şahului competitiv”, scrie Agerpres.

Serialul a fost recompensat cu două Globuri de Aur în 2021 şi a obţinut 18 nominalizări la cea de-a 73-a ediţie a Primetime Emmy Awards care va avea loc în acest weekend.

Avocaţii lui Gaprindashvili susţin că serialul, lansat în octombrie 2020, i-a adus prejudicii profesionale şi doresc eliminarea replicii în care se spune că şahista nu ar fi jucat niciodată cu bărbaţi, replică pe care o etichetează ca fiind grosolan de sexistă şi depreciativă.

Netflix i-a angajat pe rusul Garri Kasparov, fost campion mondial la şah, şi pe americanul Bruce Pandolfini, maestru naţional, drept consultanţi de specialitate ai serialului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române