Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

VIDEO A fost LANSATĂ linia de troleibuz cu numărul 28. Câte unități se vor deplasa în Capitală și ce sectoare leagă

21 Iul. 2021, 10:37
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Iul. 2021, 10:37 // Societate //  Valentina Buză

A fost lansată o nouă linie de troleibuz în Capitală ce traversează strada Columna. În context, în perimetrul străzii Mitropolit Bănulescu-Bodoni şi Aleksandr Puşkin, parcarea în zonă va fi interzisă, prioritate având transportul public.

„Până la strada Eugen Doga va fi sistată orice opține de parcare pe partea dreaptă pentru a nu bloca transportul public. Linia de contact este nouă, iar proiectul a fost realizat anul trecut și anul curent. Este vorba despre doi kilometri de linie de contact pentru a putea da posibilitate transportului public să circule”, a declarat edilul Capitalei, Ion Ceban.

Potrivit autorităților, linia de troleibuz cu numărul 28 care leagă cartierul Poșta Veche și sectorul Botanica a fost lansată pentru a soluționa și ușura deplasarea cetățenilor, iar pentru proiect au fost alocate peste opt milioane de lei și are următorul itinerar:

 • Tur: Parcul de troleibuz nr.2– str. Burebista – str. Sarmizegetuza – Gara – bd C. Negruzzi – str. Ciuflea – str. București – str. A. Pușkin – str. C. Tănase – bd Gr. Vieru – bd Renașterii – Calea Orheiului – str. Ceucari;
 • Retur: str. Ceucari – Calea Orheiului – bd Renașterii – bd Gr. Vieru – str. C. Tănase – str. B. Bodoni – str. Columna – str. V. Alecsandri – str. București – str. Ciuflea – bd C. Negruzzi – Gara – șos. Muncești – Parcul de troleibuz nr.2;

În context, linia de troleibuz a fost suplinită cu șase unități de transport.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 17:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 17:32 // Societate //  Petru Beregoi

Magistrații Curții Constituționale (CCM) au recunoscut drept constituțional articolul 422 din Codul de procedură penală, în măsura în care, termenul de depunere a recursului ordinar de 30 de zile va începe să curgă de la data pronunțării deciziei integrale a instanței de apel. Astfel, Curtea a admis parțial sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului respectiv, ridicată de Dumitru Calendari, procuror-șef la a Procuraturii de circumscripție Cahul, într-un dosar pendinte la Curtea Supremă de Justiție.

Într-un briefing de presă de după pronunțarea deciziei, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că, CCM a observat că, în ipoteza în care prevederile contestate ar fi interpretate în sensul începerii curgerii termenului de la data pronunțării dispozitivului deciziei, atunci persoana ar fi pusă în situația de a aștepta pronunțarea deciziei integrale motivate. Doar așa și-ar putea motiva cererea de recurs astfel încât să fie respectate cerințele impuse de legislația procesual-penală.

Dacă persoana ar vrea să formuleze un recurs împotriva deciziei, ea nu ar putea să-și fundamenteze cererea, pentru că nu i-au fost aduse la cunoștință motivele care au stat la baza deciziei.

Curtea a constatat că pot apărea situații în care decizia integrală a instanței de apel să fie pronunțată după 30 de zile de la data pronunțării dispozitivului. Astfel persoana nu ar putea depune o cerere motivată în termen de 30 de zile impus de articolul 422 din Codul de procedură penală. În consecință, recursul declarat peste acest termen poate fi declarat inadmisibil.

Procurorul-șef al Procuraturii de circumscripție Cahul, Dumitru Calendari, a remarcat că norma juridică, care reglementează termenul de declarare a recursurilor trebuie să prevadă unele exigențe de stabilitate, previzibilitate și claritate. Neindicarea termenului de la care începe decurgerea termenului de recurs ordinar determină o stare de incertitudine juridică.

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată