Campania „Un arbore pentru dăinuirea noastră” va fi lansată la data de 13 noimbrie. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, 20 octombrie, și transmisă în direct de colegii de la RLIVE.MD.
„Pe data de 13 noiembrie lansăm campania de plantare a pomilor din acest an. Motivele pentru lansăm în această dată campania de plantare sunt multiple. Principalele sunt condițiile că arborii se plantează când se află într-un repaus vegetativ, și anume atunci când își părăsesc frunzișul”.
Mai exact, ministrul Mediului a declarat în pe perioada campaniei naționale vor fi efectuate lucrări pe o suprafață de circa 374 de hectare. Totodată, pentru plantare vor fi oferite circa 30 de tone de ghindă.
„Vă informăm că, în perioada întregii campanii de plantare, vor fi efectuate lucrări de creare a culturilor silvice în fondul forestier și regenerare naturală pe o suprafață de 347 ha. În acest scop, vor fi oferite circa 30 tone de ghindă pentru plantare în sol și circa 2,5 milioane de puieți. În prezent, 24 de entități silvice sunt implicate în pregătirea terenurilor în Fondul Forestier de Stat, unde vor avea loc lucrări de plantare a arborilor, de ajutorare a regenerării naturale prin semănatul sub masiv, lucrări de completare a culturilor silvice, scoatere și sortare a materialului săditor din pepiniere, crearea noilor semănături și secții de repicaje a puieților. Vă comunicăm că, în ziua de 13 noiembrie, autoritățile publice centrale, vor avea oportunitatea să participe în cadrul campaniei „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, prin acțiuni de plantare pe o suprafață de 40,5 ha, pentru care vor fi puși la dispoziție circa 105 mii puieți de stejar, stejar roșu, frasin, plop și salcâm și pentru semănat circa 1700 kg de ghindă. Locațiile cu exactitate unde vor planta membrii Guvernului vor fi stabilite în preajma zilei de 13 noiembrie” a precizat ministrul Mediului.
Conform informațiilor prezentate de Inspecțiile teritoriale pentru protecția mediului, autoritățile publice locale de nivelul I și II au identificat suprafețele pasibile împăduririi și au solicitat drept necesar pentru campania de plantare din acest an circa 618 mii arbori și 9 mii arbuști, inclusiv, mun. Chișinău 101 mii arbori și mun. Bălți 1300 arbori și 1000 unități arbuști. Cele mai solicitate specii au fost bradul, molidul, ienupăr, dar și stejar, mesteacăn, tei, nuc, arțar frasin, salcâm și salcie.
Mai mult, Iuliana Cantaragiu a declarat că în acest an vor fi intensificate măsurile de monitorizare prin Inspectoratul pentru Protecția Mediului pentru a asigura plantarea cantitativă și calitativă a arborilor.
De menționat că, Ziua Națională de Înverzire a plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” este principala campanie națională de plantare a arborilor din Republica Moldova și a fost instituită prin Decretul Președintelui Republicii Moldova 1995, în scopul implicării societății la înverzirea Plaiului Natal.