Curs valutar
 • EUR
  20.1576
  0.3815%
 • USD
  17.2900
  -0.0353%
 • RUB
  0.2441
  0.5326%
 • RON
  4.0724
  0.3536%
 • UAH
  0.6587
  0.3188%

VIDEO Adunarea Judecătorilor, amânată cu două luni! De ce? Noua dată care a fost bătută în cuie

21 Sept. 2021, 10:34
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
21 Sept. 2021, 10:34 // Actualitate //  Realitatea.md

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis în debutul ședinței de marți, 21 septembrie curent, să includă încă un subiect pe ordinea de zi. Este vorba despre data convocării Adunării Generale a Judecătorilor, în contextul în care sunt necesare anumite modificări, în urma votării de către PAS a noului proiect de lege privind procedura de numire și alegere a membrilor CSM. Deliberările au avut loc cu ușile închise timp de circa șase minute, după care s-a pronunțat decizia.

„Este o chestiune necesară de discutat, pentru că a intrat în vigoare noua lege care impune transparentizarea Adunării Generale a Judecătorilor și trebuie să fie create condițiile necesare pentru desfășurarea acesteia. … În plus, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a emis notă, precum că mai mult de 250 de persoane nu trebuie să fie adunate în același loc”, a explicat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a căzut și el de acord cu privire la amânarea Adunării. „Important ca data să fie bătută în cuie și poate asta va motiva judecătorii să participe la concursuri. Având în vedere noile prevederi ale legii și ținând cont de necesitatea desfășurării Adunării, termenul trebuie să fie extins. Până atunci sper să fie identificate și soluțiile de ordin tehnic”, a declarat acesta.

Dacă anterior data Adunării Generale a Judecătorilor a fost stabilită pentru 1 octombrie, acum aceasta a fost amânată cu tocmai două luni. Astfel, judecătorii se vor convoca pe data de 3 decembrie 2021. Decizia a fost luată unanim, cu opt voturi pro ale membrilor prezenți la ședință.

Amintim că, la sfârșitul lunii august, proiectul de lege pentru modificarea mai multor acte normative, care să permită schimbarea procedurii de numire și alegere a membrilor CSM, dar și a CSP, a fost aprobat în lectură finală, cu 57 de voturi exprimate doar de PAS.

Adunarea Generală a Judecătorilor va alege șase judecători membri ai CSM, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din cadrul curților de apel și al Curții Supreme de Justiție. CSM va anunța alegerile cu cel puțin două luni înainte. Candidații pentru aceste funcții se vor înscrie în alegeri cu cel puțin patru săptămâni până la Adunarea Generală a Judecătorilor.

Legea reintroduce cerințele pentru candidații judecător – activitatea efectivă în calitate de judecător timp de trei ani și resancționarea disciplinară în ultimii trei ani.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie