Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Litvinenco, despre noul președinte interimar al Curții de Apel Chișinău: „Am fost surprins de decizia CSM”

21 Sept. 2021, 09:41
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
21 Sept. 2021, 09:41 // Societate //  Realitatea.md

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu acceptarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a candidaturii judecătorului Anatolie Minciuna la funcția de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul ședinței CSM de marți, 21 septembrie curent.

„Am fost surprins de decizia CSM cu privire la numirea candidaturii la interimatul funcției Curții de Apel Chișinău. Nu am preferințe, dar cred că nu este un secret pentru nimeni că formațiunea din care am făcut parte (n.r. PAS) nu a susținut numirea actualului președinte interimar al Curții la funcția de judecător la CSJ anul trecut. Motivele sunt cunoscute, nu vreau să le mai repet. Aș vrea să reiterez că principiul integrității și onestității trebuie nu doar să fie declarat, dar și urmat în practică”, a explicat Sergiu Litvinenco.

Ministrul a mai propus o soluție pe termen scurt pentru a crea toate condițiile ca să aibă loc un concurs pentru șefia Curții de Apel Chișinău. „Îmi exprim speranța că va ajunge cineva care va putea schimba din temelie situația de la Curte”.

Unul din membrii CSM a părut să fie supărat pe „învinuirile” aduse de Sergiu Litvinenco, însă altul a reușit să înceteze polemica pe subiect. „Aceasta a fost ca o notă informativă din partea ministrului. Să trecem, vă rog, la agendă”.

Amintim că, în ședința CSM de săptămâna trecută, membrii Consiliului au aprobat unanim pentru candidatura judecătorului Anatolie Minciuna pentru preluarea interimatul șefiei Curții de Apel Chișinău. Anterior, acesta a fost deținut de judecătoarea Ana Panov.

Știri la subiect:

DOC Haos la Curtea de Apel Chișinău! O dispoziție a noului „șef”
provoacă criză în peste 2 800 de dosare

Averea familiei şefei de la Curtea de Apel Chişinău:
casă de lux, spaţii comerciale şi afaceri în agricultură

Cine a luat locul Anei Panov la Curtea de Apel Chișinău?
Este judecător din anul 1991

O vilă, un apartament… Despre averea noului
președinte interimar al Curții de Apel Chișinău

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 16:07
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 16:07 // Politica //  Realitatea.md

Partidul de guvernământ vrea să-și subordoneze politic televiziunea și radioul public, dar și întreaga presă audiovizuală. Este reacția deputaților Partidului „ȘOR”, după ce majoritatea parlamentară a votat în grabă, în prima lectură, un proiect de modificare a Codului audiovizualului. Într-un briefing de presă, deputatul Vadim Fotescu a accentuat că această acțiune reprezintă un atac asupra democrației și statului de drept.

„Săptămâna trecută, partidul de guvernământ a votat în grabă, în prima lectură, la nici o săptămână după ce l-a înregistrat în Parlament, un proiect de lege privind modificarea Codului Audiovizialului. Este vorba despre două modificări importante: 1. Revenirea companiei de stat „Teleradio Moldova” sub control parlamentar și 2. Posibilitatea de a-i demite pe membrii Consiliului Audiovizualului, dacă majoritatea parlamentară va considera nesatisfăcător raportul lor anual de activitate”, a menționat Vadim Fotescu.

Deputatul a mai atras atenția că în proiectul de lege nu se spune nimic despre criteriile după care va fi evaluată activitatea acestor instituții.

„La ce bun, dacă puterea a fost deja concentrată în mâinile partidului de guvernământ, iar opinia partenerilor internațional nu o cere nimeni? Și așa procedează anume partidul care, pe vremea când era în opoziție, promitea să respecte valorile europene precum transparența, statul de drept, depolitizarea instituțiilor, lupta cu corupția…”, a spus deputatul.

În opinia lui Fotescu, în realitate, are loc subordonarea politică a instituțiilor din toate domeniile, iar în acest caz și a mass-media.

„Televiziunea publică va fi controlată prin Consiliul de observatori, aflat în subordonare directă a Parlamentului, iar celelalte instituții de presă vor fi la cheremul „noului” Consiliu al Audiovizualului, al cărui membri vor fi demiși imediat după votarea proiectului în a doua lectură. Adevărata preocupare a actualei guvernări este să-și bage oameni loiali peste tot, pentru a rămâne la putere cât mai multă vreme”, a adăugat parlamentarul.

Vadim Fotescu a amintit, în context, că în 27 octombrie, în întreaga lume, este marcată Ziua internațională a patrimoniului audiovizual.

„Rolul audiovizualului public este primordial, pentru că el există prin participarea colectivă a întregii societăți. Prin urmare, este indispensabil ca acesta să-și păstreze neutralitatea și să reflecte informația așa cum este, fără intervenții și manipulări, pentru a nu denatura realitatea. Jurnaliștii sunt cronicarii vremurilor noastre, iată de ce, noi, mai ales clasa politică, trebuie să avem grijă ca ei să-și poată îndeplini liber misiunea”, a conchis deputatul partidului Partidului „ȘOR”.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău