Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO Aroganță rusească. Gazprom comentează negativ faptul că Moldova și-a achitat datoriile din bugetul de stat

26 Nov. 2021, 21:49
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Nov. 2021, 21:49 // Economie //  Cristina Vlah

Gazprom a comentat faptul că pentru achitarea datoriei la gazele consumate, autoritățile de la Chișinău au utilizat bani din bugetul de stat. Șeful serviciului de presă a AO „Gazprom”, Serghei Kuprianov, susține că acest lucru denotă probleme de sistem în domeniul energetic din Republica Moldova, informează Realitatea.md.

În cadrul unei intervenții video publicată de NTV, Kuprianov a dat aprecieri negative față de acțiunile autorităților de la Chișinău, exprimându-și presupunerea că anumite întârzieri de plăți s-ar putea repeta.

„În toată această săptămână autoritățile din Moldova au raportat public, precum că ar salva țara și au aprobat alocarea banilor pentru plata restanțelor către Gazprom. Nimic eroic nu e aici. Achitarea conform prevederilor contractului este ceva firesc.

Cu toate astea, simplul fapt că pentru achitarea plăților la gazele utilizate a fost nevoie de resurse din Bugetul de Stat – ne semnalizează faptul că există probleme sistemice în sfera energetică a Moldovei. Iar asta înseamnă că o criză de plată cu întârziere se poate repeta”, consideră Serghei Kuprianov.

Realitatea.md menționează că vineri, 26 noiembrie, Moldovagaz a achitat datoriile la plăți pentru consumul de gaze naturale rusești în perioada precedentă. Asta după ce Gazprom anunțase Chișinăul de faptul că expirase termenul de plată și că le mai oferiseră autorităților din Moldova câteva zile suplimentare. În acest răstimp, guvernarea de la Chișinău și-a ajustat normele legislative, oferind banii necesari din buget.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:50 // Politica //  Mădălina Guștiuc

Luni, 17 ianuarie 2022, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a dat publicității un comunicat, semnat de jud. dr. Andreea Ciucă, președinte, prin care atrage atenţia asupra pericolului implicării serviciilor secrete în justiţia din Republica Moldova.

Mai concret, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a sesizat Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală, pe marginea acțiunilor judecătorului de la Judecătoria Chișinău care, în 31 decembrie 2021, a emis o decizie prin care Vladislav Clima (până nu de mult preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova) a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Sesizarea procuraturii a fost făcută la o dată la care hotărârea nu era încă motivată. În plus, după motivare, aceasta putea fi atacată conform procedurilor prevăzute de lege.

În acest context, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) face, din nou, trimitere, la consecinţele grave ale interferenței serviciilor de informaţii în cercetările penale asupra independenţei justitiei şi, prin urmare, asupra dreptului cetăţenilor la un proces echitabail.

Hotărârea CSM nr. 225/2019, confirmată şi consolidată prin Decizia nr. 6144/7 decembrie 2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, relevă consecinţele alarmante, pentru independenţa justiţiei, ale unei astfel de politici penale, atestând încălcarea legii în anchetarea penală a magistraţilor.

Aşa cum a făcut în mod constant, AMR va susţine întotdeauna aceste principii, fără de care o justiţie independentă nu există; de aceea, dezaprobă ferm ingerinţa directă a unui serviciu de informaţii în justiţia din Republica Moldova, dat fiind că aceasta reprezintă o încălcare gravă a separaţiei puterilor în stat şi a independenţei justiţiei – urmând a susţine demersurile colegilor moldoveni în faţa Asociaţiei Europene a Judecătorilor şi în faţa forurilor europene competente, se arată în comunicat.

Amintim că, magistratul Judecătoriei Chișinău, cu sediul Râșcani, Alexei Paniș, a emis la data de 31 decembrie o decizie prin care Vladislav Clima a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală