Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

VIDEO „Asasinatul” asupra lui Plahotniuc: Martorul principal și-a schimbat depozițiile. Avocați: „Crede că va fi ucis”

13 Oct. 2021, 13:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
13 Oct. 2021, 13:31 // Societate //  Realitatea.md

Trei avocați – care reprezintă interesele condamnaților din „grupul Zabolotnîi” cunoscuți spațiului public pentru dosarul tentativei de asasinat al lui Vlad Plahotniuc pe vremea când era lider al PDM – au ieșit miercuri, 13 octombrie curent, cu o conferință de presă transmisă în direct de colegii de la Rlive.md și RLIVE TV. În cadrul acesteia, au dezvăluit că principalul martor – Iurie Parhomenco de altfel și el condamnat în același dosar – și-a schimbat depozițiile. Acesta s-ar fi plâns la ultima ședință de la Curtea de Apel Chișinău de săptămâna trecută că a fost presat de autorități să facă anumite declarații.

„Vlad Plahotniuc pe numele căruia sunt deschise o serie de dosare demult nu mai este în țară, însă câțiva oameni din 2017 stau sub strajă și tot așteaptă o sentință. Dosarul tentativei de omor a fost fabricat și ei își pierd încrederea într-o justiție în Republica Moldova. Pe data de 7 octombrie a avut loc cea mai recentă ședință în dosar la Curtea de Apel Chișinău. La aceasta, a fost audiat principalul martor – Iurie Parhomenco – unicul om care a declarat că Valerian Zabolotnîi a fost organizatorul tentativei de asasinat, acesta fiind singurul argument principal pe care s-a construit învinuirea procurorilor. Martorul a recunoscut că a fost influențat să dea asemenea depoziții”, a declarat Vladimir Curmeli, avocatul lui Valerian Zabolotnîi.

Potrivit acestuia, la întrebarea procurorilor dacă își susține depozițiile, acesta ar fi răspuns că atât timp cât se află în izolatorul Penitenciarului nr. 13, se simte obligat să le susține, pentru că „se teme de viața sa”. Avocatul a mai spus că acesta ar fi deținut în condiții rele și ar fi fost amenințat de angajații sistemului încă de la reținerea în 2017. Aici au răsunat acuzații directe în adresa ex-șefului Penitenciarului nr. 13, Igor Pântea, despre care se cunoaște că a părăsit țara în vara anului 2019, când democrații au pierdut puterea în fața coaliției Blocului ACUM (PAS, Platforma DA) cu PSRM.

„Iurie Parhomenco este pregătit să treacă poligraful, însă vrea să fie asigurat, pentru că se teme de viața sa. Crede că va fi ucis, dacă va începe a vorbi și a depune mărturii. … Nicio crimă nu a fost organizată, totul a fost înscenat de persoane interesate din anturajul lui Plahotniuc, motivul fiind faptul că Valerian Zabolotnîi reușise să-și construiască o afacere de construcție a coplexelor sportive care nu era pe placul lui Plahotniuc, a adăugat avocatul Vladimir Curmeli.

În continuare a luat cuvânt, avocatul lui Dmitri Șevcenco, Victor Ceban, care a reafirmat că nu sunt probe împotriva grupului „Zabolotnîi” și acelea care au fost anexate au fost falsificate. „Se știe că probele obținute prin presiune nu pot fi folosite ca bază de învinuire în instanță”.

În aceeași ordine de idei, Ivan Dimov, avocatul lui Stepan Chirov, a declarat că „orice sentință nu poate să se bazeze doar pe mărturiile unui martor, pentru că trebuie să fie un șir de probe, dar care nu există”.

Amintim că, inițial, Iurie Parhomenco și-a recunoscut vina în tentativa de asasinat asupra lui Vlad Plahotniuc, fiind condamnat în iarna anului 2018 la 5 ani și 4 luni de pușcărie în penitenciar de tip semiînchis. De aceea, dosarul a fost disjuns și el a fost judecat în proces simplificat. Mai târziu, în același an, doar că primăvara, au fost condamnați alți șase suspecți, printre care Valerian Zabolotnîi, despre care se spune că a organizat totul. Acesta a primit 20 de ani de pușcărie și restul – între 3 și 11 ani.

Procurorii au solicitat o pedeapsă mai dură pentru cei şase: între 11 şi 24 de ani. Ancheta a stabilit că aceștia au acţionat la comanda autorității criminale Grigore Caramalac, zis „Bulgaru”, învinuit în acelaşi dosar şi dat în căutare internaţională.

Anul trecut, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat sentințele de condamnare și a dispus rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Chișinău. Următoarea ședință de judecată a fost fixată pentru data de 15 octombrie curent.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 13:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 13:32 // Actualitate //  Valentina Buză

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depus demersuri de aplicare a arestului preventiv în privința unei femei din Moldova și a unui cetățean irakian, într-un dosar penal anunțat anterior în presă, privind organizarea migrației ilegale din Ucraina, cu tranzitarea Moldovei spre România.

„Învinuiții sunt membri ai unui grup criminal organizat internațional și aveau rolul de cazare a cetățenilor sirieni în Chișinău, ulterior – transportarea lor spre frontiera cu România și indicarea locației pentru traversarea ilegală a Prutului. De asemenea, aceștia se angajaseră să intermedieze comunicarea sirienilor cu organizatorii din statul vecin, în scopul asigurării transportării lor spre Germania”, se arată în nota informativă a PCCOCS.

Potrivit materialelor dosarului, cetățenii sirieni se refugiaseră în Irak, de unde au sosit legal în Ucraina, pe cale aeriană.

Pentru implicarea în comiterea faptelor infracționale, membrii grupului criminal internațional urmau să primească a câte 13.000 euro de la fiecare cetățean sirian, în diferite tranșe.Investigațiile continuă, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău