Implicarea copiilor în activitățile educaționale este fundamentală, iar în această perioadă copiii refugiaților au cea mai mare nevoie de acest lucru. Din ultimele informații prezentate de responsabili, la moment în țara noastră se află în jur de 100 de mii de cetățeni ucraineni și de alte naționalități, dintre care circa 48 de mii sunt copii.
Potrivit ministrului educației, Anatolie Topală, Ministerul Educației a format împreună cu partenerii de dezvoltare un grup de lucru care are menirea să consolideze eforturile în sprijinul copiilor din familiile de refugiați. Mai exact, activitățile sunt orientate spre accesul la educație, consiliere psihologică și acordarea altor tipuri de asistență.
Astfel, toți copiii ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova pot beneficia de dreptul de a studia la instituțiile de învățământ din țara noastră.
„La ora actuală au fost depuse 75 de cereri pentru înscrierea în instituțiile de educație timpuri și 631 de cereri de înscriere la școlarizarea temporară. În clasele 1-4 sunt depuse 307 cereri, clasele 5-9 avem 302 cereri, iar în clasele 10-12 au fost depuse 22 de cereri. În ceea ce ține de limba de instruire solicitată, 37 de copii optează pentru limba română, 40 pentru ucraineană, iar 554 din solicitanți aleg limba rusă”.
Mai mult, copiii din familiile care au solicitat azil pot să se înscrie la școală ca urmare a recunoașterii și echivalării perioadelor de studii, iar până la finalizarea acestei proceduri, copilul va avea statutul de audient.
De menționat că, încadrarea în instituțiile de învățământ general a copiilor se face în baza unei cereri depuse de părinte sau de către reprezentantul legal la organul local de specialitate în domeniul învățământului, la administrația publică locală sau la instituția de învățământ, în funcție de localizarea temporară.