Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0696%
 • USD
  17.8869
  -0.2041%
 • RUB
  0.2454
  0.163%
 • RON
  4.3249
  0.0162%
 • UAH
  0.6663
  -0.075%

VIDEO Au fost testate cele 10 autospeciale SMURD pentru Republica Moldova

09 Iul. 2021, 23:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
09 Iul. 2021, 23:14 // Societate //  Cristina Vlah

Cele 10 autospeciale de tipul SMURD au fost testate astăzi, 9 iulie, în cadrul unui eveniment organizat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), informează Realitatea.md.

„Inspectarea are drept scop testarea compartimentelor tehnice, medicale, a sistemelor de iluminare, deblocare și descarcerare a tehnicii achiziționate, care ulterior va fi utilizată în misiuni de salvare. Activitatea are loc cu începere de la ora 21:30 sub podul de la Telecentru mun. Chișinău”, se menționează într-un comunicat al reprezentanților IGSU.

Șeful IGSU general-maior Mihail Harabagiu a inspectat personal tehnica de intervenție. Verificarea a avut  drept scop testarea compartimentelor tehnice, medicale, a sistemelor de iluminare, deblocare și descarcerare a tehnicii achiziționate, care ulterior urmează a fi utilizată în misiuni de salvare.

Primele 10 autospeciale achiziționate în cadrul Proiectului SMURD -2 au ajuns în Republica Moldova recent. Tehnica specială a fost livrată la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și urmează să completeze baza tehnică materială destinată acțiunilor de intervenție a echipajelor SMURD. Opt autospeciale sunt de tip F.R.A.P fiind destinate intervenției rapide în caz de incendii sau accidente, evacuării și transportului de victime.  Acestea  dispun de echipament pentru stingerea incendiilor, descarcerare, acordarea primului ajutor, precum și de o celulă medicală. Mașinile performante de tip furgon cu tracțiune 4X4, au peste 190 cai putere și sunt destinate misiunilor de salvare.

Totodată la IGSU au ajuns și două ambulanțe de terapie intensivă care vor spori calitatea acțiunilor SMURD. Conform Proiectului SMURD – 2, în țara noastră urmează să mai ajungă alte 4 autospeciale în total vor fi 14 mașini dotate cu echipament medical performant pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, dar și efectuarea lucrărilor de descarcerare și salvare. Proiectul transfrontalier  SMURD 2 este finanțat de Uniunea Europeană cu un buget în valoare de peste 10 milioane euro și prevede reconstrucția a două puncte de operare SMURD la Ungheni și Cantemir, dar și construcția a patru platforme de aterizare – decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a patru spitale din municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. Perioada de implementare a activităților nominalizate vor fi realizate până la finele anului 2022.

La eveniment a venit și liderul PL, Dorin Chirtoacă. El a filmat acțiunea de testare și a transmis mesaje de mulțumire autorităților de la București.

Amintim, că România a oferit un nou ajutor țării noastre, și anume 10 autospeciale, care să ajute la intervenții rapide în caz de incendii sau accidente, evacuarea și transportul de victime. Acestea dispun de echipament pentru stingerea incendiilor, descarcerare, acordarea primului ajutor, precum și de o celulă medicală.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate