Ședința Guvernului a început cu scântei. În timp ce dezbăteau propunerea privind prelungirea stării de urgență, Irina Vlah și Natalia Gavrilița au făcut schimb de replici tăioase, în discuție fiind vizați ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și ministra de Interne – Ana Revenco.
Șefa de la MAI a dat citire proiectului, iar Vlah a întrebat de ce este nevoie de prelungirea măsurii. Vlah a insistat că deciziile pe care le ia CSE pot fi votate și fără stare de urgență, în timp ce Gavrilița și Litvinenco au încercat să o contrazică.
Prim-ministra a făcut referire la anumite acorduri internaționale pe care le avem sau nu le avem, iar Sergiu Litvinenco – la modificarea Constituției și la faptul că alte state, care au hotar cu Ucraina, au propriul regim constituțional, iar prevederile pe care le respectă nu neapărat se regăsesc în legislația Moldovei.
„Când vă trebuie reforme, nu aveți probleme să găsiți instrumente. Acum au apărut. De ce deciziile nu sunt transparente? Ce ascundeți? De ce Guvernul nu poate lua aceleași decizii pe care le ia și CSE? Sunt multe întrebări și răspunsuri nu sunt”, a întrebat Vlah.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Eu înțeleg, vă dau cuvântul dar nu pot să nu reacționez când vă dau răspăuns și spuneți – Ответов нет. Ele trebuie auzite”, a declarat Gavrilița.
„Ответы – vremuri bune. Am înțeles”, a răspuns guvernatoarea Găgăuziei
Dialogul între Vlah a continuat pe ton ridicat.
– Ieri am acordat compensații agenților economici. Azi am fost la „ Fabricat în Moldova”. Nu era un stand la care să nu îmi mulțumească
– Doamnă prim-ministră, ce vă încurcă să faceți asta la ședința Guvernului, nu a CSE?
– Pentru că aceste decizii trebuie luate la timp!
– Ce ne încurcă să ne adunăm. Ne putem aduna nu doar miercuri. Ne putem aduna luni, sâmbătă, duminică.
– Încă o dată, sunt prevederi care nu trebuie să fie în lege permanent.
Până la urmă, proiectul prin care se va solicita prelungirea stării de urgență cu 60 de zile a fost aprobat. În cadrul ședinței Executivului, Ana Revenco a menționat că riscul ca în Moldova să mai cadă rachete sau ca spațiul nostru aerian să fie survolat de ele persistă.