Elena Zelenskaia, soția președintelui Ucrainei, care nu deține nicio funcție oficială, dar are o voce importantă în lume, a acordat un interviu pentru BBC – acronim utilizat pentru corporația britanică de radiodifuzare, una din cele mai mari companii de televiziune finanțată din bani publici. Materialul jurnalistic a fost întitulat: „Războiul din Ucraina: În timp ce Regatul Unit numără bănuții, noi socotim pierderile”.
De-a lungul celor peste șase luni de război, Elena Zelenskaia s-a întâlnit cu o serie de politicieni mondiali, persoane cu statut și jurnaliști. Cel mai recent interviu acordat este cel pentru Laura Kunsberg de la BBC. Interviul cu Elena Zelenskaia a fost înregistrat joi, 1 septembrie curent, la palatul prezidențial din Kiev. Va fi difuzat duminică la TV din Marea Britanie, însă până atunci apar câteva frânturi din discuție.
Pe scurt, a recunoscut că războiul din Ucraina a lovit puternic economia aliaților, însă dacă locuitorii țărilor occidentale sunt nevoiți să-și numere banii pentru a-și plăti facturile la gaz, ucrainenii numără și pierderilor omenești. Jurnalista BBC Laura Kunsberg a întrebat-o pe Zelenskaia ce va spune poporului Marii Britanii, ale cărui facturi la electricitate și gaze vor crește de mai multe ori în această iarnă – în mare parte din cauza războiului Rusiei din Ucraina.
„Înțeleg că situația este foarte dificilă. Dar să ne amintim că în timpul epidemiei de Covid-19, care este încă în desfășurare, prețurile au crescut, iar acest lucru a afectat și Ucraina. Prețurile cresc și în Ucraina. Dar în plus, oameni sunt uciși aici”. De aceea, atunci când numărați bănuții din conturile bancare sau din buzunare, să știți că noi facem la fel și, în plus, ne numărăm morții”, a adăugat prima doamnă a Ucrainei.
În această ordine de idei, a cerut Occidentului să continue să sprijine Ucraina în ciuda crizei economice și și-a exprimat speranța că sacrificiul uman al țării sale nu va fi uitat.
„Oamenii ar trebui să înțeleagă că [criza economică din Europa este de vină] nu este sprijinul pe care Occidentul îl oferă Ucrainei, ci acțiunile Rusiei. Dacă sprijinul va fi puternic, această perioadă va fi mai scurtă”.
În august, în timpul unei vizite la Kiev pentru a marca Ziua Independenței Ucrainei, premierul britanic în exercițiu, Boris Johnson, a declarat că familiile din Europa vor trebui să se confrunte cu creșterea costurilor vieții, dar sprijinul occidental pentru Ucraina nu trebuie să scadă dacă țara dorește să reziste agresiunii ruse.
Economiștii prevăd că în Marea Britanie, inflația va crește la 13,3% în acest an, un nivel record în 42 de ani, iar creșterea economică va fi minimă în anul viitor. Potrivit Băncii Centrale Britanice, principalul motiv al inflației și creșterii economice scăzute în țară este o creștere bruscă a prețurilor mondiale la gaz și electricitate, provocată de atacul rusesc asupra Ucrainei.