Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

VIDEO Catastrofa de la Nova Kahovka: Niprul a ajuns în zonele rezidențiale. În centrul orașului înoată lebede

06 Iun. 2023, 12:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Romaniuc Victoria
06 Iun. 2023, 12:28 // În Lume //  Romaniuc Victoria

La câteva ore după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, apa râului Nipru a ajuns deja în zonele rezidențiale din orașul Nova Kahovka. Într-un videoclip publicat de Strana au fost surprinse două lebede, în timp ce înoată în fața Casei de cultură din orașul ucrainean, ocupat de trupele ruse.

„Din păcate, orașul a început să se inunde. În momentul de față, apa s-a apropiat deja de clădirile rezidențiale, poate și de bulevardul Dneprovsky și există probabilitatea ca subsolurile deja să fie inundate. Aceasta stradă se află cel mai aproape de Nipru. Majoritatea străzilor din oraș sunt paralele cu Nipru”, a declarat primarul legitim al orașului, Vladimir Kovalenko, pentru Strana.

Pe străzile din regiunea Herson au apărut mai multe viețuitoare acvatice, inclusiv castori. Anterior, Kovalenko a declarat că în Nova Kahovka a fost inundată grădină zoologică, un club de iahturi, mai multe terenuri de joacă și un parc cultural.

Din cauza distrugerii barajului din Nova Kahovka, circa 80 de localități riscă să fie inundate. 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Distrugerea barajului Kahovka pune în pericol mii de civili, dintre care mulți rămân fără adăpost și au mare nevoie de asistență umanitară. Civilii și infrastructura civilă nu sunt o țintă”, a declarat ONU.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a condamnat atacul și a învinuit Rusia pentru cele întâmplate.

„Sunt șocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka. Distrugerea infrastructurii civile este calificată fără echivoc drept o crimă de război și vom trage la răspundere Rusia și marionetele ei. Vom discuta acest subiect în iunie la Comisia Europeană și vom oferi asistență suplimentară zonelor inundate. Gândurile se îndreaptă către toate familiile din Ucraina afectate de acest dezastru”, a scris Michel pe Twitter.

Amintim că în dimineața zilei de 6 iunie a fost aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Nova Kahovka. Partea ucraineană susține că în spatele atacului stă Federația Rusă.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:30 // Societate //  Elena Putregai

Biserica în care activează preotul Anatol Spătaru la Bălți, soțul Arinei Spătaru, nu ar fi fost deconectată de la servicii și nici nu ar fi fost îndemnat să părăsească instituția spitalicească, locație temporară de care a beneficiat până s-a construit biserica. Cel puțin asta susține directorul interimar al Spitalului clinic Bălți, Gheorghe Brînza, care a venit cu o reacție aseară-târziu, 27 septembrie curent, pe rețelele sociale. „Nu manipulați opinia publică și nu faceți păcate de sărbători”.

VIDEO O biserică din Bălți, în întuneric. Preotul Anatol Spătaru se plânge că au început presiunile politice

„Biserica din adresa Decebal, colț cu strada Conev, nu are nici o tangență cu acea omisiune. Eu aici nu am închis nici apa, nici lumina, nici gazul. Aici creștinii din spital pot oricând să vină la biserică. Și da, am trimis o scrisoare preotului prin care l-am informat că în locația temporară de care el a beneficiat până și-a construit această biserică, și într-adevăr unde nu au achitat facturi de ani de zile, intenționăm să amplasăm un aparat de rezonanță magnetică nucleară. Este o locație foarte comodă și pentru pacienții din exteriorul spitalului, dar și pentru pacienții care sunt spitalizați, sunt țintiți la pat și împreună cu patul pot fi coborâți cu ascensorul și direct în RMN”, a declarat Gheorghe Brînza.

„De aceea ei au spațiu, au lumină, au apă, au tot necesarul în lăcașul sfânt care este biserica de pe teritoriul spitalului, doar că lor le este comod acolo, ca să nu achite pentru nimic: nici apă, nici canalizare, nici lumină, să coacă plăcinte și să fie bine-merci. Și n-are nici o treabă politicul sau Arina Spătaru cu decizia de a amplasa tomografie computerizată, RMN, pe care niciun spital din nordul Moldovei n-o are. Nu manipulați opinia publică, nu dezinformați oamenii, nu faceți păcate de sărbători. Mii de scuze pentru ora târzie”, a continuat el.

Tocmai ieri creștinii ortodocși au sărbătorit Ziua Crucii.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală